Kars’ta seçim bıçak sırtında

Her seçimde farklı bir tablonun ortaya çıktığı Kars’ta, yerel seçimlerin de kıran kırana geçmesi bekleniyor. DEM Parti Kars Belediye Eş Başkan adayı Karahancı ise “Bangır bangır geliyoruz” diyor.

Kars Kalesi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda herhangi bir siyasi partinin tam anlamıyla hakimiyet sağlayamadığı şehirlerden biri olan Kars, 31 Mart’ta seçimin nasıl sonuçlanacağının en fazla merak edildiği şehirler arasında yer alıyor. Seçimler yaklaştıkça, siyasi partilerin Kars mesaisi de yoğunlaşıyor.

AK Parti, Kars merkezde aday göstermeyerek MHP’nin adayı Ötüken Senger’i destekleme kararı aldı. DEM Parti Kenan Karahancı ve Arzu Savaş Derman’ı belediye eş başkan adayları olarak belirledi. HDP’den belediye başkanı seçildikten sonra yerine kayyım atanan Ayhan Bilgen de Kars Belediyesi için bağımsız aday oldu. Uzun yılların ardından Kars’tan ilk kez milletvekili çıkaran CHP ise Dindar Gültekin ile seçime gidecek. Her seçimde faklı bir tablonun ortaya çıktığı Kars’ta seçim ‘bıçak sırtında’ görülüyor.

DEM Parti Kars Belediye Eş Başkan adayı Kenan Karahancı


‘TOPLAM 5 BELEDİYEDEN GALİP ÇIKACAĞIMIZA EMİNİZ’

DEM Parti Kars Belediye Eş Başkan adayı Kenan Karahancı ile seçim sürecini, kentteki hassas dengeleri, YRP, İYİ Parti ve Ayhan Bilgen faktörlerini konuştuk. Karahancı, seçime yüksek motivasyonla hazırlandıklarını belirterek, öngörüsünü şöyle ifade etti: “31 Mart’ta bangır bangır geliyoruz. Bunu Kars’taki kamuoyu araştırmaları da gösteriyor. Öte yandan Digor, Kağızman, Sarıkamış ilçeleriyle birlikte bir de Dağpınar (Pazarcık) beldesinde çok iddialıyız. Çok anormal bir durum olmazsa, merkezle birlikte toplam 5 belediyeden galip çıkacağımıza eminiz.”

Kars’ta, Kürtler, Terekemeler, Azeriler, Çerkezler ve Türkmenler bir arada yaşıyor. Kent, etnik inanç olarak da farklı yapılara sahip. Tüm bu yönleri ile değerlendirildiğinde Kars, oldukça geniş kozmopolit bir yapı ortaya koyuyor. Bu kozmopolit yapının tercihi ise hangi partinin seçimi kazanacağı konusunda önemli bir rol oynuyor.

HER SEÇİM AYRI BİR MANZARA

Geçmişte yapılan yerel seçim sonuçlarına bakıldığında da bu çeşitlilik hemen göze çarpıyor. 1989’da SHP, 1994’te MHP, 1999’da ANAP, 2004 ve 2009 AK Parti, 2014’te MHP’nin yerel seçimleri kazandığı Kars’ta, 2019 yılında yapılan son yerel seçimde ise HDP galip geldi. Ancak Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, 2020 yılında Kobanê Davası kapsamında tutuklandı. Kısa bir süre sonra da yerine kayyım atandı.

‘KİRLİLİKLERİNİ ÖRTMEK İÇİN BAYRAĞI VE DİNİ KULLANIYORLAR’

Kentteki etnisitelerin seçimler üzerindeki etkisi ve siyasi partilerin bu etnik kimliklere karşı yaklaşımıyla ile ilgili Karahancı şöyle konuştu: “Kars, aslında küçük bir Türkiye’dir. Halklar ve inançlar mozaiğidir. Zaman zaman bu seçim dönemlerinde sistem partileri, kendilerinin kirliliklerini örtmek için etnik kimlikler üzerinden bayrağı ve dini kullanıyorlar. Temcit pilavı gibi pişirip insanların önüne koyarak etnik yapılar üzerinden seçim sürecini yürütüyorlar. ‘Azeriler MHP’ye oy verir’ diyorlar. Oysa daha önce MHP’nin belediyedeki kirliliğini, yolsuzluğunu bilen Azeriler, gizliden gizliye de olsa ‘Biz bu rantçı, kirli yapıya oy vermek istemiyoruz’ diyorlar. Yani Kars halkı bunu artık çok fazla dikkate almıyor.”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Kars Belediye Başkan adayları Arzu Savaş Derman ile Kenan Karahancı.

2019’DA HDP SEÇİMİ YÜZDE 3 FARKLA KAZANDI

Kentte, siyasi partiler neredeyse her seçimde birbirilerine yakın oy oranları elde ediyor. Nitekim son yapılan 2019 yerel seçimlerinde; HDP yüzde 29,5, MHP yüzde 26,49, CHP yüzde 22,1 ve DSP yüzde 18,4 oy oranı elde etti. Benzer tablolar önceki yerel ve genel seçimlerde de yaşandı. 14 Mayıs 2023’te gerçekleştirilen genel seçimde ise DEM Parti, AK Parti ve CHP birbirine yakın oylarla, birer milletvekili çıkardı.

31 Mart’ta, AK Parti Kars merkezde MHP’yi destekleyecek, YRP ilk kez yerel seçime girecek, yerine kayyım atanan Ayhan Bilgen bağımsız aday olarak yarışacak, milliyetçi oylar MHP ve İYİ Parti arasında paylaşılacak. Tüm bu parametrelerin, kentte hassas olan dengeleri daha fazla etkilemesi bekleniyor.

MHP Kars Belediye Başkan adayı Ötüken Senger

AK PARTİLİ KÜRT SEÇMEN OYUNU DEM’DEN YANA KULLANABİLİR

Kars merkezde, MHP adayının desteklenecek olmasının AK Partili Kürt seçmeni rahatsız ettiği görülüyor. Bu durumun, DEM Parti’ye doğru bir oy kayması yaratabileceği düşünülüyor. DEM Parti’ye oy vermek istemeyen AK Partili muhafazakâr seçmen ise YRP’yi bir alternatif olarak görülüyor.

AK Partili Kürt seçmenin, DEM Parti’den yana oyunu kullanma eğiliminde olduğunu doğrulayan Karahancı, “AKP’nin içinde, omurgasını oluşturan büyük bir Kürt kesimi var ve hiçbir zaman bir Kürt’ün kalkıp da kendisini ötekileştiren, yok sayan, diline ve kültürüne karşı çıkan bir zihniyetteki partiye oy vereceğini düşünmüyorum. Bu nettir! AKP içindeki muhafazakâr kesim ise biliyor ki YRP’nin çok büyük bir alt yapısı yok. Peki AKP’den YRP’ye oy kayar mı? Çok az kayma yaşanacağını öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

MİLLİYETÇİ SEÇMEN MHP’NİN MUHALEFET YAPMAMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Kars’ta Cumhur İttifakı çatısı altında olan MHP’nin ise AK Parti’ye karşı muhalefet yapamamasından rahatsız olan milliyetçi seçmeninse ise bir kısmının İYİ Parti’ye yönelmesi bekleniyor. 2019’da HDP’nin adayı olarak seçimi kazanan Ayhan Bilgen’in, bu kez bağımsız aday olmasının DEM Parti oylarını bölebileceği düşünülüyor.

Kars Bağımsız Belediye Başkan adayı Ayhan Bilgen

KARAHANCI’NIN BİLGEN YORUMU: ‘GÖRECEĞİZ’

Fakat, Bilgen’in adaylığının DEM Parti için bir dezavantaj yaratmadığını ifade eden Karahancı, “31 Mart gecesinde oy sayımlarına çok dikkatli bakmasını rica ediyorum. Kimin nasıl oy aldığının ortaya çıkacağı bir süreç olacaktır. Herkes orada partinin mi yoksa kişinin mi daha güçlü olduğunu görecektir. Verilen oylarla, Kars halkının kimi gösterdiğini göreceğiz” dedi.

CHP’NIN 21 YIL SONRAKİ İLK VEKİLİ DE SAHADA

Bir önceki yerel seçimde yüzde 22 oy oranı elde eden CHP’nin ise kentte oy oranını artırabileceği düşünülüyor. Nitekim CHP, 14 Mayıs genel seçimlerinde de oyunu artırmayı başarmış ve 21 yılın ardından Kars’tan milletvekili çıkarmıştı. Partinin Kars Milletvekili İnan Akgün Alp de yerel seçimler için ev ziyaretleri gerçekleştiriyor. Alp’in gittiği her evde uzunca vakit geçirdiği ve seçmeni ikna edebilme konusunda başarılı olduğu düşünülüyor.

CHP Kars Belediye Başkan adayı Dindar Gültekin

2019’DA İLÇELERDEKİ TABLO

Kars’ın ilçelerinde ise durum daha farklı. İlçelerde siyasi partiden daha çok adayın kim olduğu ve etnik kimliği önemli bir rol oynuyor. 2019 yerel seçimlerinde AK Parti, Akyaka, Arpaçay, Digor ve Selim’i kazanırken, MHP Kağızman ve Sarıkamış ilçelerinde seçimi önde tamamladı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın da memleketi olan Susuz’da ise seçimden CHP galip çıktı. Kars’ın ilçelerinde de siyasi partilerin almış oldukları oy oranları arasında yüksek farklar bulunmuyor. Bu tablonun 31 Mart günü de yaşanacağı öngörülüyor.

Kentin siyasi ve sosyolojik yaşamına hâkim olan kişilerle yapmış olduğumuz görüşmeler, kentte seçimlerin bıçak sırtında geçeceğinin sinyalini veriyor. Genel görüş, DEM Parti’nin kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğu yönünde olsa da MHP, İYİ Parti veya CHP’nin de seçimi kazanmasının şaşırtıcı olmayacağı belirtiliyor. Nitekim Kars sokaklarında, hemen her partinin ve bağımsız adayın seçmenine eşit oranda denk gelmek mümkün.

(HABER MERKEZİ)