Karkamış kaplumbağalarını kum ocağı tehdit ediyor

Karkamış kaplumbağalarının koruma altına alındığı bölgede kum ocağı yer alıyor. CHP’li Polat, Valiliğin kapatma kararına rağmen ocağın faaliyette olmasına tepki gösterdi.

Koruma alanına yerleştirilen bilgilendirici tabela
Google Haberlere Abone ol

Ali Vefa Yurdal

ANTEP - Gaziantep’in Karkamış ilçesinde koruma altına alınan Karkamış kaplumbağaları, kum ocağı tehdidi altında.

Karkamış Barajı havzasında kaplumbağaların üreme ve yaşam alanıyla yan yana olan tesisin, Gaziantep Valiliği’nin boşaltma talimatına rağmen faaliyetlerine devam ettiği iddia edildi.

CHP’Lİ POLAT: KORUMA ALANIN SIKI DENETLENMESİNİ İSTİYORUZ

Elifoğlu Mahallesi’nde yaşayan Süleyman Özaslan “Kaplumbağa koruma alanı yazılı levhanın yanında kaplumbağaların yuvalarını yok eden kum ocağı var” dedi. Bölgede koruma altında hayvan varsa kum ocağı olmaması gerektiğini kaydeden Özaslan, “Valilik 15 gün içerisinde toparlanın diye talimat veriyor ama o 15 gün 1 yıla denk geliyor. Valilik ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi durumu biliyordur ama faaliyette olan ocak kapatılamıyor” diye konuştu. CHP Karkamış İlçe Başkanı Mehmet Polat, Çevre Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edilen bölgede faaliyetine devam eden kum ocağının çevreye zarar verdiğini belirtti. 

Mehmet Polat

Polat, “Birkaç yıldır bu konu gündemden düşmüyor. Valiliğin kapatma kararı olduğunu biliyoruz, lakin kum ocağı makinaları hâlâ orada. Çevrede yaşayanlar oradan kum çıkarıldığını söylüyor. Biz korunan alanın sıkı denetime tabi tutulmasını istiyoruz. Karkamış ve çevresi turizme açılmalıdır. Yetkililer Karkamış Baraj Gölü’ne sahip çıkmalılar” dedi.