'Kardeşler Takımı'nın hayattaki son üyesi Edward Shames vefat etti

2. Dünya Savaşı'nda Normandiya Çıkarması'na katılan ve 'Band of Brothers' (Kardeşler Takımı) adlı kitap ve diziye konu olan bölüğün hayattaki son üyesi Edward Shames 99 yaşında vefat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2. Dünya Savaşı'nda ABD ordusunun başta Normandiya Çıkarması olmak üzere birçok harekâtında kilit rol oynayan ve 'Band of Brothers' (Kardeşler Takımı) isimli kitap ile mini diziye ilham veren 'Easy Bölüğü'nün hayattaki son üyesi Edward Shames 99 yaşında vefat etti. Shames'in cuma günü evinde, huzur içinde öldüğü açıklandı.

Shames'i dizide Joseph May canlandırmıştı.

Shames, Amerikan ordusunun 506'ıncı Alayı'ın 101'inci Hava Gücü'ne bağlı Easy Bölüğü'nün hayattaki son üyesiydi. Shames, Normandiya Çıkarması'na katılan ilk paraşütçülerden biri olarak sonrasında 2. Dünya Savaşı'nın en önemli muhaberelerinde görev almış, ünlü kitap ile dizide anlatılan East Bölüğü ile birlikte çeşitli operasyonlara katılmıştı. Shames dizide, İngiliz oyuncu Joseph May tarafından canlandırılmıştı. Shames savaştan sonra ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nda Ortadoğu uzmanı olarak çalıştı, albay rütbesiyle emekli oldu.

HİTLER'İN KONYAKLARINI OĞLUNUN BAR MİTZVA'SINDA İKRAM ETTİ

Kendisi de bir Yahudi olan Shames, 101'inci Hava Gücü'nün Dachau toplama kampına giren ilk üyesi de olmuştu. Ölüm ilanında, Shames'in Adolf Hitler için ayrılmış bir konyağı ABD'ye götürdüğü de anlatıldı. İlanda, "Almanya teslim olduğunda Ed ve Easy Bölüğü'nden adamları Hitler'in Kartal Yuvası'na girdi. Ed buradan, üzerlerinde 'sadece Führer için' yazan birkaç şişe konyak da aldı. Daha sonra bu konyakla, en büyük oğlunun Bar Mitzva'sında kadeh kaldıracaktı" denildi. 

Easy Bölüğü, Stephen Ambrose tarafından 1992'de kaleme alınan 'Band of Brothers' isimli kitaba konu olmuştu. Bölüğün hayattaki üyeleriyle söyleşilerden faydalanılan kitap, sonrasında da HBO'nun çektiği, Tom Hanks ve Steven Spielberg'in de imzasını taşıyan diziye ilham vermişti. (DIŞ HABERLER)