Karamollaoğlu: Şimdi birine 'adayımız' deseniz, paçavrasını çıkarırlar

Gündeme dair soruları yanıtlayan Saadet lider Temel Karamollaoğlu, muhalefetin tek aday çıkarmasının daha iyi olabileceğini söyledi ve henüz bir isim üzerinde uzlaşılmadığını aktardı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı adayı konusunda isim vermek için erken olduğunu söyledi. Karamollaoğlu ismin belli olsa bile seçim sathına girilince açıklanması gerektiğini belirtti ve "Şimdiden birisini bulsanız, 'bu adayımız' deseniz, yarın paçavrasını çıkarırlar" dedi. Aday bulmanın zor olduğunu ama imkânsız olmadığını söyleyen Karamollaoğlu, "Tek aday üstünde ittifak sağlanabilirse belki daha erken bir netice alma imkânı doğar" yorumunda bulundu.

'SEÇİM ÖNÜMÜZDEKİ SENE SONU OLABİLİR'

Deutsche Welle'den Gülsen Solaker'in gündeme dair sorularını yanıtlayan Saadet lideri, ittifaklar ve aday konusu için henüz erken olduğunu ifade etti. Erken seçim ihtimalini de değerlendiren Karamollaoğlu, konunun 'yeni seçim yasası'nın ne zaman TBMM'ye geleceğine göre anlaşılabileceğini aktardı. "Seçimin önümüzdeki sene sonunda olma ihtimali büyük" diyen Karamollaoğlu, yeni seçim yasası için değişikliklerin ekim-kasım ayında tamamlanacağını düşündüğünü söyledi. Karamollaoğlu "O zaman hemen Meclis açılır açılmaz bekliyorsunuz?" sorusunu "Zaten iktidarın niyetini de o zaman anlamış olacağız. Eğer iktidar bunu Mart veya Nisan'a ertelerse bu demektir ki hakikaten seçimler 2023'te yapılacak. Ama bu sene sonundan önce yapılırsa bu demektir ki büyük ihtimalle erken seçime gidecekler" dedi.

'DİKTATÖR DEMEYECEĞİM AMA DİKTAYA YAKIN...'

Karamollaoğlu parlamenter sisteme dönüş tartışmasıyla ilgili olarak "Şu anda cumhurbaşkanını denetleyecek bir makam yok" diyerek, sistem değişikliğinin ihtiyaç olduğunu vurguladı. Muhalefetin hazırlıklarının seçimlere yaklaşırken somutlaşacağını belirten Karamollaoğlu "Bu sadece Erdoğan ile ilgili bir konu değil, sistemle ilgili bir konu. Bu sistem dünyanın hiçbir yerinde yürümez. Otoriter sistemler, yani diktatör demeyeceğim ama diktaya yakın anlayışa sahip sistemler böyle çalışıyor. Denetim yok, denetim olmayınca ikaz da yapamıyorsunuz. Çünkü ikazlar hakaret gibi görünüp arkasından davalar da açılabiliyor. Onun için böyle bir değişikliğe ihtiyaç var" diye konuştu.

'HDP ŞU ANDA MEŞRU'

Solaker'in "CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun son açıklamalarının ardından Kürt sorununun çözümü için meşru muhatap tartışması başladı. Sizce meşru muhatap kim olmalı?" sorusuna Karamollaoğlu şu yanıtı verdi:

"Meşru zeminde bu konunun görüşülmesi demek bugünkü anayasa ve kanunlar çerçevesinde, demokratik sistem içinde görüşülmesi demek, ben bunu böyle anlarım. Kılıçdaroğlu da sanırım bu istikamette bir ifadede bulunmuş. Şu anda bazen HDP'nin yaptığı yanlışlar olmuyor mu? Oluyor. Ama öbür taraftan da başka yanlışlar da oluyor. Bazıları HDP'yi şu anda tamamen gayrımeşru kabul ediyor, hakkında da bir dava açıldı, neticesini bekleyip göreceğiz. Ama bugün o karar çıkana kadar HDP ile ilgili olarak 'bu gayrimeşrudur' dememiz ne kadar isabetli olur? Bizim öyle bir karar verebilmemiz için meşru bir muhakemenin yapılması gerekir. Şu anda HDP, Meclis'te, Meclis Başkan Vekili var, bu kişi Meclis'i yönetirken bir parti çıkıp da 'senin Meclis'i yönettiğin dönemde ben söz almam' diyebilir mi? Demek ki meşru şu anda."

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Karamollaoğlu, gençlerin yurtdışına göçleriyle ilgili ise "Gençlere iş bulmak yeni yatırımlarla mümkün. Gençlerin ufukları geniş aslında, teknoloji ve yazılım sahalarında değerlendirmek gerekir. O kadar çok yeni fikirler üretiliyor ki, ama bunları değerlendirecek sistem yok Türkiye’de…" ifadelerini kullandı.