Karaman'daki mermer ocakları tarımı tehdit ediyor

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram Karaman, tarım arazilerinin yanında açılan mermer ocaklarına tepki gösterdi. Karaman, durumu doğa katliamı olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

KARAMAN - Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman’ın Karalgazi, Kisecik, Demiryurt ve İslihisar köylerinde birinci sınıf tarım arazilerinin bulunduğu alanlara mermer ocağı açılmasına tepki gösterdi. Mermer ocağı ve tarım arazisinin yan yana bulunduğu alanda açıklamada bulunan Bayram, mermer ocaklarının bölge tarımını ciddi manada tehdit ettiğini belirtti.

‘DOĞA KATLİAMI YAŞANIYOR’

Mermer ocaklarına karşı ciddi bir mücadele verilmesine rağmen başarılı olunamadığını ifade eden Başkan Bayram şunları söyledi: “Konya ve Karaman bölgelerindeki etkili kuraklıktan dolayı ciddi manada ürün kayıplarımız var. Bunlarla ilgili köylerimizde yaptığımız incelemeleri genel başkanımıza ve bakanlığa aktarıyoruz. Bugün Kisecik ve Karalgazi hattından geçerken mermer ocağı dikkatimizi çekti. Mermer ocaklarına karşı ciddi bir mücadele verildi ama bir sonuç alınamadı. Bugün bu mermer ocağını ilk defa yakından görüyorum. Gördüğüm kadarıyla mermer ocağı, tarım arazilerinin 3-5 metre yakınına kadar gelmiş. Birinci sınıf tarım arazilerinde yeraltı suyuyla sulama yapılırken, hemen arkasındaki mermer ocağında da taş kesimi yapılıyor. Tarım ve sanayi içe içe girmiş. Burada tarımın zarar görmemesi önemlidir. Burada tarıma zarar veren bir tesis kurulmuş. Burada bir doğa katliamı yaşanıyor.”

‘BÖLGE TARIMININ GELECEĞİ TEHLİKE ALTINDA’

Bölgeye maden arama ruhsatı verilmesinin bölge tarımının geleceğini tehlikeye attığına Bayram “Mermer ocaklarının açılmasına karşı değiliz. Mermer sektörü ülkemizin büyük ihracat kaynaklarından biri olup, sağladığı yüksek döviz getirisiyle ülke ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Marjinal tarım arazisi vasfında ve dağlık sayılan, mermer çıkarmaya müsait yerler var. Karaman Ovası’nın gözde tarım arazileri sayılan Mesudiye, Demiryurt, Karalgazi, Kisecik ve İslihisar köyleri arasında bulunan irili ufaklı tepelerde ve bazı tarım alanları içerisinde mermer madeni arama ruhsatı verilmesi, bölge tarımının geleceğini tehlikeye sokuyor.”

‘ÇOK VAHİM BİR DURUM’

ÇED raporu alınması için 25 dekar alan uygulamasından yararlanıldığını ifade eden Bayram, “Burada ÇED raporunun bu kadar kolay alınmaması gerekiyor. Tarımsal üretime çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde birinci sınıf tarım arazilerinin ortasında yaklaşık 132 hektar alanda mermer ocağı açılmasına karar verilmesi çok vahim bir durumdur. Bölgemiz üretimine ciddi tehdit oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı. (DUVAR)