Karakolda falakanın görüntüleri 8 yıl sonra çıktı

Diyarbakır’da polislerin lise bahçesinde çocukları dövdüğünü fark edip olayı cep telefonuyla kayda alırken gözaltına alınıp falakaya yatırılan gencin, emniyetteki görüntüsü 8 yıl sonra ortaya çıktı. Genci “Fotoğraf öyle değil böyle çekilir” diyerek, falakaya yatıran polislere kasten yaralama suçundan verilen ceza ise ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da polis karakolunda falaka işkencesi gören bir gencin görüntüleri 8 yıl sonra ortaya çıktı.

3 Nisan 2013 tarihinde babasıyla birlikte kardeşinin eğitim gördüğü lisenin müdürü görüşmeye giden M.E., okul bahçesinde kavga eden öğrencilere sivil polislerin müdahale ettiğini gördü. Öğrencilerin polis tarafından dövüldüğünü gören M.E. olayı cep telefonuyla kaydetmeye başladı. M.E.’nin kendisini kayda aldığını fark eden bir polis hemen gözaltına aldı. M.E. kavga eden öğrencilerle aynı gözaltı aracına konuldu.

ŞİDDET GÖZALTI ARACINDA BAŞLADI

M.E.’nin anlatımına göre polisler gözaltı aracında kendisini copla dövmeye başladı. Gözaltı aracındaki dayak emniyette de devam etti. M.E.’nin yüzüne, testislerine, bacaklarına vuruldu ve falakaya yatırıldı. Bir polis M.E.’nin alnına ayağını bastırarak, “Fotoğraf öyle değil böyle çekilir” dedi. Yaklaşık 4 saat emniyette tutulan M.E. bir ayağı topallayarak yürüyebiliyordu. 

M.E. kendisini döven polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatı Senem Doğanoğlu’nun "işkence" suçlamasıyla verdiği dava dilekçesinin ardından Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava görüldü. Sanık polis H.A., M.E.’nin polislerden birisine kafa attığını ileri sürerek, “3 veya 4 polis memuru M.E.’nin özellikle üst bölgesi, sırt ve omuz bölgesine cop ile müdahale ettiler ve bu kamera kaydında görünmektedir” dedi. Sanık polis A.T. de, M.E.’yi darp etmediklerini söyleyerek, “Bu şekildeki bir odada kişilere darp uygulanması mümkün değildir, söz konusu oda asayiş ile ilgili olduğu için gerek savcılık tarafından gerekse sıralı amirlerimiz tarafından gelip gidilen bir odadır, diğer konularda aleyhime olan hususları kabul etmiyorum” dedi.

SANIK POLİS: ÇÖZÜM SÜRECİNİ BALTALAMAK İÇİN 'DAYAK YEDİK' DEDİ

Bir diğer sanık polis E.K. ise olayın gerçekleştiği tarihteki çözüm sürecini hatırlatarak, “O dönem mevcut olan çözüm sürecini baltalamak amacına yönelik olarak kendi çıkarları doğrultusunda ‘biz emniyette dayak yedik’ demişlerdir” sözleriyle kendisini savundu.

Mahkeme M.E.’ye verilen doktor raporunu da değerlendirip, işkence ile suçlanan polislere kasten adam yaralama suçundan ceza vererek, hükmün açıklamasını erteledi. M.E.’nin avukatı Doğanoğlu, üst derece mahkemeler tarafından da onaylanan kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. M.E. yaşadığı olaya ilişkin ayrıca tazminat davası da açtı ve kendisine 25 bin lira maddi ve 80 bin lira manevi tazminat verilmesine hükmedildi.

M.E.'nin falaka sonrası emniyette topallayarak yürüdüğü görülen ve dava dosyasında yer alan kamera kayıtları ise 8 yıl sonra ortaya çıktı. Görüntülerde polisler M.E.'yi koridorda koluna girerek, topallar halde yürütüyor. Bileklerindeki kelepçelerin de karakolda olmasına karşın çıkarılmadığı görülüyor. 

GERGERLİOĞLU: HAK ARAMA BİLİNCİ GELİŞMELİ'

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu M.E.’nin başına gelen olayı örnek göstererek, vatandaşlara hakkını arama çağrısında bulundu. Gergerlioğlu, mahkemelerin mağdur edenlere verdiği cezaların önemli olduğunu vurgulayarak, "Toplumda hak arama bilinci eksik, ama bazen de hakkını arayan vatandaşlar, hem hak arama eksikliğini yeniyorlar, hem de devletin cezasızlık politikasını deliyorlar… Bu tür vakalarda bir anket araştırma sonucu aklımıza geliyor. Bu araştırma sonucunda vatandaşların yüzde 87’si gözaltında hak ihlaline uğradıktan sonra hak arama girişiminde bulunmamış” dedi. Gergerlioğlu, Türkiye'de hak arama bilincinin gelişmesi gerektiğini söyledi. (ANKA)