Karacasöğüt limanında MUÇEV'i mahkeme durdurdu

MUÇEV tarafından Karacasöğüt limanında yapılmak istenen yat yanaşma projesine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını mahkeme durdurdu. 

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Adı sahillerin ihalesiz devriyle duyulan MUÇEV (Muğla Turizm ve Çevre Vakfı) tarafından Marmaris Karacasöğüt limanına yapılacak yat yanaşma yeri projesine mahkeme engel oldu. Projeye tepki gösteren Marmaris halkı ile Marmaris Belediyesi'nin Muğla İdare Mahkemesi'nde açtığı 'yürütmeyi durdurma' davası Marmarisliler lehine sonuçlandı. Mahkeme şirkete verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti.

'LİMAN PROJESİ ÇED SÜRECİNE TABİ TUTULMALI'

Eylül 2020'de Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla'nın Marmaris ilçesinde MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından Karacasöğüt limanında kapasite artırımı talep etmiş, projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. MUÇEV'in projesine karşı Marmaris Belediyesi, Muğla İdare Mahkemesi'ne karşı dava açtı. Yaklaşık bir yıldır süren dava Marmarisliler lehine sonuçlandı. Mahkeme kararıyla geçtiğimiz mart ayında limanda bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi raporunda belediyenin "haklı" olduğu tespit edildi.

Süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve davaya müdahil olan MUÇEV dava sürecinden haberdar olduğu halde Marmaris Belediyesi'ne inşaat ruhsatı için başvurmuş, belediyenin beyanına göre tüm evraklar olduğu için ruhsat verilmek durumunda kalınmıştı. Limanın 60 yat bağlama kapasitesine sahip olması nedeniyle kapasitesi artırılarak 187'ye çıkarılmak istendi. Yerel idare projenin ÇED sürecine tabii tutulmasını savunsa da MUÇEV'e 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Projenin ÇED sürecine tabi tutulmasına oy birliği ile karar veren mahkeme, hukuki süreç sona erinceye dek 'ÇED gerekli değildir' kararının yürütmesini itiraz yolu kapalı olmak suretiyle durdurdu. Gelişme üzerine alandaki çalışmaların durdurulması için Marmaris Belediyesi zabıta ekipleri bugün Karacasöğüt limanına gitti.

'ÖNE SÜRDÜĞÜMÜZ GEREKÇELER MAHKEMECE ONAYLANDI'

Marmaris Kent Konseyi gönüllü avukatı Arzu Alper yaptığı açıklamada, "Karacasöğüt limanının ekolojik olarak Gökova Özel Koruma statüsünde korunması için verilen mücadele açısından da çok olumlu zafer olarak görüyorum" dedi. En başından beri öne sürülen gerekçelerin haklı olduğunun mahkeme kararıyla onaylandığını sözlerine ekleyen Alper, "Bu kararla telafisi mümkün olmayan yıkımların durdurulması ve ÇED süreçlerine yerel idare ile halkın dahil olmasının önünün açılması sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Bilirkişi heyeti mahkemeye sunduğu raporda projenin neden ÇED sürecine tabi tutulmasını ise şöyle açıkladı: "Akdeniz ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen yatların çapa ve karmalarının yabancı tur barındırma olasılığının yüksek olduğu, bu bakımdan bölgenin ayrıntılı olarak incelenmesi ve ÇED raporu hazırlanması gerektiği sonucuna varılmıştır."