Karaburunlular: Zamların yangın yerine çevirdiği ülkede yaşamak istemiyoruz

Zamları protesto eden Karaburunlular, zamların yangın yerine çevirdiği böyle bir ülkede yaşamak istediklerini belirterek taleplerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Karaburun ilçesinde bulunan siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve sendika temsilcileri, zamları protesto etmek için Nergis Kafe'de basın açıklaması düzenledi. “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Zamlar geri alınsın” ve “Enerji üretimi dağıtımı kamulaştırılsın” yazılı dövizler taşınan açıklamada, ülke tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı belirtildi. Ardı ardına gelen zamların yoksul ve dar gelirli kesimler için hayatı sürdürülemez hale getirdiği ifade edilen açıklamada, Saray’ın talimatlarıyla asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına yapılan artışın, yılın daha birinci ayı dolmadan eriyip gittiği kaydedildi.

'ELEKTRİKTEKİ YÜZDE 127'LİK ARTIŞ ŞOK EDİCİ FATURALAR ÇIKARDI'

“Salgın hastalık bir yandan, işsizlik ve yoksulluk bir yandan canımızı çok yakıyor. Resmi olarak açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek hayatla, evimizdeki, işyerimizdeki yangınla ilgisi olmadığını, çarşı-pazardaki enflasyonun %100’ün üzerinde olduğunu bilmeyen var mı?” denilen açıklamada, elektriğe yeni yılın ilk saatlerinde yapılan yüzde 127’lik artışın tüm abonelere inanılmaz ve şok edici yükseklikte faturalar çıkardığını belirtildi.

Esnaflara kirasından daha fazla elektrik faturası gelmeye başladığı ifade edilen açıklamada “Emeğiyle geçinen insanlar çok düşük ücretlerle ve maaşlarla hayatta kalmaya çalışıyor. Gıda ürünlerinden akaryakıta, çeşitli vergilerden elektriğe yüksek oranlarda yapılan zamlarla günden güne hep birlikte sefalete sürükleniyoruz. Market ve pazar alışverişlerini eskisinin ancak onda biri kadar yapabiliyor, bir şeyi almadan önce uzun uzun düşünüyoruz. Çocuklar ve gençler iyi beslenemeyerek gelişim bozukluğuna ve gelişim geriliğine açık hale geliyorlar. 3 yaşındaki çocuğunu beslemek için şekerli sudan başka bir şey bulamayan anne haberi gibi haberler medyada sıkı sık karşımıza çıkıyor” denildi.

'ZAMLARIN YANGIN YERİNE ÇEVİRDİĞİ BÖYLE BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ'

Zamların yangın yerine çevirdiği böyle bir ülkede yaşamak istediklerini belirten Karaburunlular, taleplerini ise şöyle sıraladı;

-Zamlar geri alınmalıdır.
-Yoksulluk sınırı altında yaşayan kesimlerin temel insani ihtiyaçları karşılanmalıdır.
-Çiftçimize karşılıksız mazot ve gübre desteği verilmelidir.
-Üretici ve esnafa faizsiz kredi desteği verilmelidir ve kredi borçları silinmelidir.
-İşten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışanlara koşulsuz olarak sendika hakkı tanınmalıdır.
-Sağlık çalışanlarına hakları verilmelidir.
-Krizde işini kaybeden, geliri azalan herkese doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
-İşçi, memur ve emekli maaşları yaşanan %100’ün üzerindeki enflasyon göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir.
-Yaşam tarzına müdahale aracına dönüşen özel tüketim vergisi kaldırılmalıdır.
-Enerji dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır.

Açıklamanın ardından konuşan DİSK Genel İş üyeleri ise 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nda Öngörülen bütçedeki yüzde 30 ve yüzde 40 personel harcama giderleri sınırlamasının kaldırılmasını ya da daha gerçekçi bir orana yükseltilmesini istedi. İktidarın ve belediye işverenlerinin belediye işçilerinin bu sesine kulak vermesi gerektiğini söyleyen DİSK'liler taleplerini şöyle sıraladı;

-Tüm Belediye İşçilerine Ek Zam ve Ücretlerinde İyileştirme İstiyoruz.

-Belediye Şirket İşçilerine Kadro ve İlave Tediye Hakkı İstiyoruz.

-Taşerondan Kadroya Geçen İşçiler Zorunlu Emekli Edilmesin İstiyoruz

-Belediye Gelirlerinin Arttırılmasını, Personel Gideri Sınırlamalarının Kaldırılmasını İstiyoruz. (DUVAR)