Karaburun'da antroposen kampı: İklim ve Antroposen fakülteleri kurulmalı

Bilimsel çalışmalarla ilgili alternatif bir oluşum olma iddiasını sürdüren ANTROG, Türkiye'nin ilk Antroposen kampını Karaburun'da gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ege Üniversitesi Antroposen Araştırma Grubu Antrog, 15-16 Temmuz tarihlerinde İzmir’in Karaburun ilçesinde ilk kampını düzenledi. Grup üyelerine yönelik düzenlenen kampta iklim krizi, iklim adaleti, yenilebilir enerji, sucul ortamların sağlığı ve agroekoloji gibi konular ele alındı. İki gün süren kampta üyeler Anrtrog’un teorik yönelimini tartışma fırsatı bulurken, diğer yandan pratik ve eylem alanında grubun üstleneceği rol üzerinde duruldu.

Antrog üyeleri insani, sosyal, mühendislik, fen, ziraat, yer bilimleri ve sanat alanlarında uzmanlığı olan akademisyenler, öğrenciler ve gönüllülerden oluşuyor. Kamp boyunca sürdürülen tartışmalarda holistik bir yaklaşımla Antroposen Çağ’a eğilmenin önemi üzerinde durulurken, Antrog’un bunu başarabilecek bir yapıya sahip olmasının yarattığı avantajlar üzerinde ortaklaşıldı.

‘TÜM BİLİMLER ACİL OLARAK KOLEKTİF VE EŞİT BİR ZEMİNDE TARTIŞMALI’

Antrog kurucusu, Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu, kendisini ilk olarak Antrog’u kurmaya yönelten şeyin Türkiye’deki 2021 yılında yaşanan orman yangınları olduğunu belirtti. Kendi bilimsel etkinliğini, bilimsel üretimin faydasını ve bunun gezegene olan etkisini sorgulamaya başladığını ifade eden Çilingiroğlu’na göre, “2023 yılı iklim inkârcılığının tüm dünyada sona erdiği yıl olacak. Her gün deniz suyunda ve atmosferde sıcaklık rekorları kırılan bu yılla birlikte dünya yurttaşları olarak geri dönülmez bir sarmalın içine doğru sürüklendiğimizi daha iyi anladık. Antroposen Çağ’dan çıkmak ve Holosen Çağı kurtarmak üzerine tüm bilimlerin acil olarak kolektif ve eşit bir zeminde tartışmaları ve çözüm önerileri geliştirmeleri gerekiyor. Antrog bir anlamda bu türde bir disiplinler ötesi çalışmayı Türkiye’ye ve dünyaya bir model olarak sunabilecek potansiyele sahip ve temel uğraşı da bu yönde”.

‘BİR SONRAKİ ETKİNLİK KARABURUN BİLİM KONGRESİ’NDE’

Antrog’un halihazırda çeşitli projeleri ve çalışmaları hayata geçirmiş bir ekip olduğunu belirten Çilingiroğlu, modernist ve aşırı uzmanlaşmış bir bilim pratiğinin kendi soru ve sorunlarıyla meşgul olurken gezegenin ve insanın krizlerini unutmaya meyilli hale geldiğini belirtti. Çilingiroğlu şöyle devam etti: “Politik ve toplumsal olanla teması kesmiş bir bilim geleneği günümüz dünyasında artık büyük bir lükstür. Tüm bilim dallarının geleneksel uğraşılarını ve kendi içine kapalı çalışma pratiklerini terk etmesi gerekli. İklim ve Antroposen fakülteleri kurmak için çalışmalara başlanmalı. Bu kriz tek bir bilim dalına bırakılamayacak kadar devasa.”

Ege Üniversitesi Antroposen Araştırma Grubu Antrog, 2021 yılında kuruldu ve şu anda 33 üyesiyle çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz yıl grup üyeleri “Yol Ayrımları: Antroposen’den Çıkış Üzerine Bir Deneme” kitabını Livera Yayınları’ndan çıkardılar. Arkeo Duvar’ın “Jeolojik Fail: İnsan” sayısına 11 üyenin yazılarıyla destek oldular. Şu anda grup alternatif tarım uygulamaları üzerine bir projeyi yürütmekte. Ekibin bir sonraki etkinliği Karaburun Bilim Kongresi kapsamında düzenlenecek. (DUVAR)