Kanser ilacında fahiş fiyat farkı

Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Alper Pehlivanlı, bir kanser hastasının tedavi için alması gereken ilaç için cebinden 6 bin 968 euro ödemesi gerektiğini söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Nail Azbay

AFYONKARAHİSAR - Eczacılık politikalarında gelinen son noktayı Twitter hesabı üzerinden eleştiren Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Alper Pehlivanlı, kanser hastasının almak zorunda olduğu bir ilaç üzerinden örnek verdi. “Eribulin Mesylate” adlı yurt dışından ithal edilen kanser ilacı için bir kanser hastasının cebinden kutu başına 193.58 Euro ödemesi gerektiğini söyleyen Pehlivanlı, tedavi için 36 kutu alınması gerektiğini toplamda 6 bin 968 Euro yani 200 Bin TL ödeyeceğini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Açıklaması üzerine görüştüğümüz Pehlivanlı Sosyal Sigortalar Kurumunun ilaçların ucuz olanlarının parasını ödediğini ancak ödeme kapsamındaki ilaçların piyasada bulunmadığını bu yüzden aradaki farkın hastanın cebinden çıktığını aktardı.

Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Alper Pehlivanlı.

DEVLET İLACIN DAHA UCUZ MUADİLİNİ KARŞILIYOR

Pehlivanlı, neden bu kadar fiyat farkı olduğuna açıklık getirerek şunları söyledi: “Normalde bu ilacın fiyatı 360 Euro. Ama ucuz bir muadili var. Bu ucuz muadili bulunamıyor. Üretilmiyor, bulunamıyor. Mecburen pahalı olan ilaç getirilmek zorunda kalınıyor. Kurum burada ‘ben ucuz muadilini öderim’ diyor. Bu ilacı Afyon’da bir hastamız kullandı. Böylelikle dikkatimizi çekti bizim. Bu sıralar çok arttı dikkat çekmek istiyoruz”

Kanser hastalarının tedavi sürecinde günlerin çok önemli olduğunu belirten Pehlivanlı bu nedenle hastaların pahalı yada ucuz olduğuna bakmadan hemen ilacı temin etmeye çalıştığını belirten Pehlivanlı bir çok hastanın pahalı ilaçları alamadığı için tedavisinin gecikebildiğini belirtiyor.

İLACIN TAM FİYATI 360 EURO

Kanser ilacının toplam fiyatının 360 Euro olduğuna dikkat çeken Pehlivanlı, “Devlet 360 Euro’nun 160 Euro kısmını ödüyor 190 küsur Euro’yu ödemiyor. Hasta bunu mecburen cebinden vermek zorunda kalıyor. Burada şöyle bir durumda oluyor. Bu ilacı alırken hastalar bu parayı ödüyor sonra gidiyor SGK’ya dava açıyor. Ve o dava sonucunda kazanabiliyor. Parasını geri alabiliyor. Ama bu bir süreç. Herkesin parası yok. Bu bir tedavi kürüdür. Daha uzun süre kür alan daha çok para vermek zorunda kalıyor” dedi.

GÜVENCESİ OLMAYAN YANDI

36 kutu kanser ilacı için sosyal güvencesi olan bir kişinin 200 bin TL ödemek zorunda kaldığını güvencesi olmayanın ise 12 bin 960 Euro yani 372 bin 951 TL ödeyeceğini söyleyen Pehlivanlı, “36 kutu için 200 Bin TL’yi herkes veremez. Dava süreci ile herkes veremez. Bu bir örnek maalesef daha kötü örneklerde var, bu örneklerin sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal güvencesi olmayan bir hasta ise 360 Euro’nun tamamını ödemek zorunda” dedi.

Etiketler KANSER İLACI FİYAT