Kanser hastası mahpus hastaneye götürülürken saldırıya uğradı

Kanser hastası mahpus Soydan Akay, hastaneye götürülürken yumruklu saldırıya uğradı. Saldırganın kim olduğu, saldırının neden gerçekleştirildiğine yönelik bir açıklama yapılmadı.

Soydan Akay (solda) ve ağabeyi Hakan Akay.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği’nin hasta mahpuslar listesinde bulunan ve ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmamasına rağmen 3,5 yıldır tekli hücrede tutulan kanser hastası Soydan Akay saldırıya uğradı. Hastaneye götürülürken jandarmaların arasından geçen sivil giyimli biri elleri kelepçeli olan Akay’a yumrukla saldırdı. 

SALDIRIYI KİM, NEDEN YAPTI?

Akay 28 Ağustos Perşembe günü saat 11.30’da kanser tedavisinin kontrolü için cezaevi kampüsü içerisinde olan hastaneye götürüldü. Hastane önündeki bekleme alanında 10’a yakın jandarma olmasına rağmen çift kelepçeli Akay’a sivil giyimli bir kişi yumrukla saldırdı. Sivil giyimli saldırganın kim olduğu, Akay’ı nerden tanıdığı ve saldırıyı neden gerçekleştirdiğine yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı.

AVUKATLAR CEZAEVİNE GİTTİ: KASTEN YARALAMA SUÇU İŞLENDİ

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hukuk Danışmanı Esra Erin ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği Hapishane Komisyonu’ndan Gürkan İstekli, saldırı sonrası Silivri Cezaevi idaresiyle görüşmek istedi ancak idare görüşme talebine yanıt vermedi. Erin ve İstekli cezaevi ziyareti sonrası şu açıklamalarda bulundu:

“Bilindiği üzere hapishane idarelerinin kurumda tutulan mahpusların yaşamına yönelik gerçek ve yakın bir tehlikenin gerçekleşmesini önleyebilecek şekilde önlem alması zorunluluğu var. Buna rağmen güvenli bir şekilde sağlık hakkına erişmesi gereken bir mahpusa sivil giyimli bir kişinin saldırması engellenmemiş ve kasten yaralama suçu işlenmiştir. Yaklaşık 3,5 yıldır hukuka aykırı bir şekilde tek tutulan ve hastane sevklerinde dahi başka mahpuslarla bir araya getirilmeyen bir mahpusa karşı yaşanan bu güvenlik zafiyetinin sebebi ve gerekli adli işlemlerin başlatılıp başlatılamadığı hususu tarafımızca hapishane idaresine sorulmak istenmişse de hapishane idaresi 02.11.2021 tarihinde yapmış olduğumuz hapishane ziyaretinde görüşme taleplerimizi reddetmiştir.”

‘OLAYIN AYDINLATILMASI GEREKİYOR’

Erin ve İstekli son olarak şu açıklamalarda bulundu: “Oysa tedavi bekleme alanında bulunan sivil giyimli failin kim olduğu; failin Soydan Akay’ın o saatte hasta bekleme alanında olacağını nereden bildiği, saldırı sırasında orada bulunan 10’a yakın  jandarmanın ve Jandarma Komutanlığı’nın bu saldırıya gerekli önlemi neden almadığı, Silivri Hapishanesinin olayla ilgili soruşturma başlatıp başlatmadığı ve son olarak hasta bir mahpusa neden çift kelepçe takıldığı gibi  konularda hapishane idaresi tarafından tarafımıza bilgi verilmesi gerekirdi.  Bizler bu soruların cevabını alabilmek için gerekli başvuruları yaptık ancak Adalet Bakanlığı’nın Silivri Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde yaşanan bu olayı aydınlatması gerekmekte.”

AKAY AİLESİ: CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ

Akay’ın ağabeyi Hakan Akay, kardeşinin 4 yıl önce yine Maltepe Cezaevi’nde tutulurken saldırıya uğradığını söyleyerek can güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi. Akay, saldırıyı gerçekleştirenlerin kim olduğunu ve bu konuda sorumlu olanların açığa çıkartılmasını talep ederek şunları dedi: “Soydan 4 yıl önce Maltepe Cezaevi’nde adli mahpusların koğuşuna verildi. Soydan’ın bu insanlarla aynı yere verilmemesi gerekirdi. Burada da saldırıya uğramıştı. Şu an 3,5 yıldır kanser hastası olması rağmen, tek başına hayatını idame ettirememesine rağmen tekli hücrede tutuluyor. Bu şekilde izolasyona tabi tutulan başka bir insan yok. Aile olarak Soydan’ın can güvenliğinden endişe duyuyoruz. Adli makamlar, cezaevi idaresi konuya dair açıklama yapmıyor. Soydan’la ilgili özel bir tutum sergileniyor ve bu bizi çok endişelendiriyor.”