Kanal İstanbul için boşaltılacaktı: Bakanlık Şahintepe'de geri adım attı

Kanal İstanbul projesi kapsamında mahallelerinden çıkartılacak olan Şahintepelilerin açtığı davada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geri adım attı. Bakanlığın yeni bir plan hazırladığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanal İstanbul ve Yenişehir projeleri nedeniyle mahallelerinden çıkartılacak Şahintepelilerin imar uygulamasına yönelik 14 Nisan 2022'de Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı davada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geri adım attı. Sosyal Haklar Derneği’nden Avukat Deniz Özen, imar uygulamasının hukuken mümkün olmadığını belirterek, bakanlığın yeni bir imar uygulaması yaptığı bilgisini paylaştı. Kartal, yeni dava hazırlığında olduklarını söyledi.

'TAPUDAN KESİNTİ YAPILARAK SÜRÜLÜYORLAR'

Halk TV'den Eda Narin'e konuşan Özen, İmar Kanunu'nun 18. maddesiyle Şahintepe'den sürülmek istenen mahalleliye eşdeğer alan sağlanmadığını dile getirerek, "Şahintepeliler 20 kilometre ötede Hacımaşlı Mahallesine (çok daha değersiz bir yere çok daha düşük imar hakkı veren bir bölgeye) tapularından otomatik olarak kesinti yapılarak sürülüyorlar" dedi.

'MÜLKİYET HAKKINA DOĞRUDAN MÜDAHALE'

Avukat Özen, parsellerin ilçe sınırlarının değişmesinin mahallelinin sahibi oldukları taşınmazların da ilçesinin değiştirilmesine neden olduğunu söyleyerek, "Anayasa’nın 35. maddesi ile güvence altına alınan mülkiyet hakkına doğrudan müdahale ediliyor. Yukarıda açıklandığı üzere teknik bir zorunluluk halinde dahi parsel transferi en yakın ve eşdeğer yer sağlanarak yapılması gerekirken Şahintepelilerin parselleri İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere aykırı olarak kilometrelerce uzağa ve farklı ilçelere taşınıyor" ifadelerini kullandı.

500 MAHALLELİ DAVACI OLDU

Kartal, 14 Nisan 2022 tarihinde 275 davacının Sosyal Haklar Derneği ile birlikte, 200'ün üzerinde mahallelinin de muhtar ile birlikte Bölge İdare Mahkemesi'ne giderek dava açtığını hatırlatarak, "Şu aşamada yaklaşık 500 davacı dava açtı. Biz dava dilekçemizde hukuksuzlukları açıkça ve detaylıca tarifleyerek söz konusu imar uygulamasının öncelikle ve ivedilikle idarenin ilk savunması dahi beklenmeksizin yürütmesinin durdurulmasını ve yargılama sonunda iptalini talep ettik" ifadelerini kullandı.

'BAKANLIK ŞAHİNTEPE'DE GERİ ADIM ATTI'

Mahkemenin, bakanlığın ilk savunmasını Şahintepeli davacılardan birine 18 Mayıs 2022'de tebliğ ettiği bilgisini paylaşan Kartal, yaklaşık 20 davacıya tebliğ edilen bakanlık savunmalarının içeriğini şöyle anlattı:

"Bakanlık İmar Uygulaması’na mahalleli tarafından yapılan itirazların değerlendirme sürecinin devam ettiğini dolayısıyla ortada kesin ve icrai bir idari işlem olmadığını iddia ediyor. Oysa ki İmar Kanunu’na göre itirazların değerlendirilip cevap verileceği son tarih itiraz tarihinden itibaren 30 gündür. Buna göre davacı askı sürecinin son gününde bile itiraz etmiş olsa 17.03.2022’ye kadar yanıtlanmayan her itiraz zımni olarak reddedilmiş sayılır. Yani bu savunma sebebi geçersizdir.

Yine Bakanlığın bir başka ve bizim için en önemli savunması ise dava konusu parsellerin imar uygulama düzenleme sahası dışarısına çıkarılmış olduğu, itiraz değerlendirmesi sonucu yeniden yapılacak askı sürecinde söz konusu parsellerin imar uygulamasına dâhil edilmeyeceğidir.

Bu noktada açık bir şekilde şunu söyleyebiliriz ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Şahintepe’de geri adım attı. Bakanlık yeni bir imar uygulaması yapıyor."

'CAN ATALAY DAVALARI SİLİVRİ'DEN TAKİP EDİYOR'

Şahintepelilerin sürgün mücadelesine hukuki destek sunan avukatlarından biri de Can Atalay. Ceza yağan Gezi davasında mahkeme Can Atalay'ın da 18 yıl hapsine hükmetti. Avukat Özen, mahallelilerin avukatı Can Atalay'ın davaları Silivri’den takip ettiğini ve hukuk dayanışmasını sürdürdüğünü söyledi. Özen, "Bizler de halkın kendi davasına sahip çıktığı bu süreçte hep yanlarındayız, Kanal İstanbul spekülasyonuyla mallarına çökülmek istenen mahallelilerin hak mücadelesini hep birlikte örmeye, devam ettirmeye kararlıyız. Mahallede toplantılarımıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.