Kanada'dan 'Navalni' adımı: Rusya Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı

Kanada, Navalni'nin tutulduğu ceza kolonisinde ölümü üzerine Rusya'nın Ottawa Büyükelçisi'ni çağırdı. Anne Navalnaya'nın oğlunun cenazesini alabilmek için açtığı dava ise martta görülecek.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin tutulduğu ceza kolonisindeki ölümüne ilişkin olarak Rusya Büyükelçisi Oleg Stepanov'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Hükümet Sözcüsü Isabella Orozco-Madison, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Orozco-Madison, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Ottawa Büyükelçisi Stepanov'a Navalni'nin ölümüne ilişkin 'tam ve şeffaf' soruşturma yürütülmesi gerektiğinin iletildiğini söyledi.

'HESAP SORULMASI İÇİN ORTAKLARIMIZA KATILACAĞIZ'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Rusya'daki diğer siyasi tutuklularla ilgili endişelerin de aktarıldığını kaydeden Bakanlık Sözcüsü Orozco-Madison, "Kanada, Navalni'ye yönelik insan hakları ihlallerine karışanlara yaptırım uyguladı. Ölümünden sorumlu olanlardan da hesap sorulması için ortaklarımıza katılacağız" ifadelerini kullandı.

Aleksey Navalni'nin ölümünün ardından aralarında Almanya, Çekya ve Hollanda'nın da olduğu ülkeler Rusya büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

ANNE NAVALNAYA DAVA AÇMIŞTI: DURUŞMA MART AYINDA 

Tutulduğu ceza kolonisinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Navalni'nin cenazesi ise henüz yakınlarına teslim edilmedi. Oğlunun cansız bedeninin kendilerine teslim edilmesi içi yargıya başvuran anne Lyudmila Navalnaya'nın açtığı dava ise mart ayında başlayacak.

The Guardian gazetesinin Rusya basınından aktardığına göre, davanın ilk duruşması, kamuoyuna kapalı bir biçimde ve başvurudan haftalar sonra, 4 Mart tarihinde görülecek.

Navalnaya, salı günü Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenerek, 'insancıl bir şekilde gömülebilmesi' için oğlunun cesedinin 'serbest bırakılmasını' talep etmiş, "5 gün oldu onu göremiyorum. Bana onun naaşını veriyorlar. Nerede olduğunu bile söylemiyorlar" demişti. Oğlunun tutulduğu ceza kolonisinin önünde konuşan Navalnaya, "Vladimir Putin; sana sesleniyorum. Bu konuyu çözmek sadece sana bağlı" ifadelerini kullanmıştı. 

Ne olmuştu?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetleri'nin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'yi geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi 'aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak'tan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)