Kanada'da 'zombi' yangınlar: Kar fırtınası duman kokuyor

Kanada'da turba yosunu adı verilen organik toprak sayesinde yüzeyin altında için için yanmaya devam eden yangınlar, mart ayına kadar sönmezse yüzey üstünde de yangın çıkarma riskleri var.

Fotoğraf: Arşiv/ AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz yaz aylarında geniş çaplı orman yangınları yaşanan Kanada'da 'zombi yangınlar' kalın kar tabakalarının altında yanmaya devam ediyor. Ülkede uzaktan herhangi bir alev görünmese de beyaz dumanlar görülebiliyor ve duman kokusu duyulabiliyor. 

BBC'nin haberine göre, British Columbia'daki Fort Nelson kasabası da 'zombi yangınlar'ın yaşandığı bölgelerden. Bu kasabada büyümüş olan itfaiyeci ve bilim insanı Sonja Leverkus, kasım ayında bir kar fırtınası sırasında gördüklerini anlatarak karın normalde olduğu gibi beyaz görünmediğini, kar renginin havadaki duman yüzünden mavimsi-grimsi olduğunu söyledi. Leverkus, "Daha önce duman gibi kokan bir kar fırtınasına hiç şahit olmamıştım" diye konuştu. Bu yangınların şubat ayında da devam ettiği, hava sıcaklığının eksi 40 dereceye düştüğü soğuk günlerde bile yanmaya devam ettiği ifade edildi. 

OCAK AYINDA 106 AKTİF 'ZOMBİ YANGIN' VARDI

Fort Nelson'da da görülen 'zombi yangınlar' Kuzey Amerika ormanlarında bulunan ve turba yosunu adı verilen organik toprak sayesinde yüzeyin altında için için yanmaya devam eden yangınlar. Bu yangın türüne son 10 yıl içinde British Columbia'da ortalama beş ila altı kez rastlanmış olsa da ocak ayında yangın sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Buna göre, Ocak 2024'te Kanada'da 106 tane aktif zombi yangını tespit edildi. 

British Columbia'da halihazırda 91 'zombi' yangın devam ettiği belirtilirken, bu yangınların mart ayın kadar sönmemesi halinde kar eridiğinde ve 'zombi yangınlar' hava ile temas ettiğinde zemin üzerinde de yanmaya devam etmelerinden endişe ediliyor.

British Columbia'nın hemen yanındaki Alberta'da da şubat ayının ilk günleri itibarıyla 57 'zombi yangın' kayıtlara geçti. Bu, bir yıl önce aynı dönemle karşılaştırıldığında Alberta'da yaklaşık 10 kat daha fazla yangın çıktığı anlamına geliyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler Kanada yangın zombi