Kanada Başbakanı Trudeau'dan 'Nazi' tepkisi: Utanç verici

Zelenskiy'nin Kanada Parlamentosu'nda yaptığı konuşmanın ardından eski Nazi askerinin ayakta alkışlanmasına ilişkin konuşan Trudeau, "Olanlar çok utanç verici" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Parlamonto'da yapılan oturumda, eski Nazi askeri Yaroslav Hunka'nın alkışlanmasını "utanç verici" olarak nitelendirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, 22 Eylül'de Kanada Parlamentosu'nda yaptığı konuşmadan sonra Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota'nın, Hunka'dan "kahraman" olarak bahsetmesi ve tüm üyelerin Hunka'yı alkışlamasının ardından tartışmalar sürüyor. 

'OLANLAR SON DERECE ÜZÜCÜ'

AA'nın Kanada basınından aktardığına göre Trudeau, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son derece üzücü. Kanada Parlamentosu ve tüm Kanadalılar için çok utanç verici" ifadelerini kullandı. 

ROTA'YA İSTİFA ÇAĞRISI

Söz konusu olayın ardından Hunka'yı oturuma davet eden ve burada alkışlattıran Rota'ya yönelik istifa çağrıları da sürüyor. Demokrat Milletvekili Peter Julian, Parlamentoda yaptığı konuşmada, olayı "affedilemez bir hata" olarak nitelendirerek, Rota'nın istifa etmesi gerektiğini savundu.

Muhafazakar Milletvekili Pierre Poilievre de yaptığı açıklamada, Rota'nın istifa etmesi gerektiğini belirtirken, Trudeau'yu da sorumluluk üstlenmemekle suçladı.

Ne olmuştu?

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin 22 Eylül'de Kanada Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmanın ardından Rota, salonda bulunan 98 yaşındaki Yaroslov Hunka'yı "savaş kahramanı" olarak tanıtmış ve kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etmişti.

Parlamento üyelerince alkışlarla karşılanan Hunka'nın, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kalmıştı. (DIŞ HABERLER)