Kamu emekçileri: 'Rekor kırıyor denilen ülkelerde enflasyon Türkiye'dekinin sekizde biri'

'Enflasyon tüm dünyada rekor kırıyor' yönündeki söylemine dikkat çeken KESK üyeleri, rekor kırıyor denilen ülkelerde bile enflasyonun Türkiye'dekinin sekizde biri olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, yaşanan ekonomik krizi ve TÜİK'in gerçek verileri açıklamamasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Konak YKM önünde düzenlenen açıklamada kamu emekçileri, “TÜİK’in sayıları yalan yoksulluk gerçek” yazılı pankart taşıdı. Sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atılan açıklamada, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, son dönemde akaryakıttan gıdaya, doğalgazdan elektriğe, ekmekten suya her gün yapılan zamlara dikkat çekti.

'REKOR KIRIYOR DEDİKLERİ ÜLKELERDE ENFLASYON TÜRKİYE'NİN SEKİZDE BİRİ'

İktidarın “Enflasyon tüm dünyada rekor kırıyor” yönündeki söylemine değinen Karakaş, rekor kırdığı söylenen ülkelerde bile enflasyonun Türkiye'dekinin sekizde biri olduğuna dikkat çekti. Karakaş, “TÜİK aracılığı ile düşük gösterilen sanal verilere rağmen resmi enflasyon yüzde 73,5, gıda enflasyonu yüzde 91, ulaştırma enflasyonu yüzde 108 ile son 24 yılın zirvesine çıkmış durumda. Siyasal iktidar, ısrarla sürdürdüğü yanlış ekonomi politikalarının sorumluluğunu almadığı gibi ‘Enflasyon tüm dünyada rekor kırıyor’ diyerek olağanlaştırmaya çalışıyor. Ancak rekor kırıyor dedikleri ülkelerde bile enflasyon Türkiye'dekinin sekizde biri. Bizim her gün çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ise TÜİK resmi enflasyonunun en az iki katına ulaşmış durumda” dedi.

'ÜLKENİN YÜZDE 99'U HER GEÇEN GÜN DAHA DA YOKSULLAŞIYOR'

Ülkede bulunan bir avuç insan dışında herkesin “Geçinemiyoruz!” diye haykırdığını söyleyen Karakaş, iktidarın bu haykırışı duymadığını dile getirdi. Bu ülkenin emeği ile geçinen yüzde 99’unun her geçen gün daha fazla yoksullaştığını yüzde 1'inin ise servetine servet kattığını dile getiren Karakaş, “Bir kamu emekçisinin 20 yıl önceki ücreti, asgari ücretin 3,5 katına denk gelirken bugün bir kamu emekçisinin ücreti asgari ücretin 1,5 katına denk geliyor. Peki, Asgari ücret mi arttı? Hayır. Asgari ücret 20 yıl önce de açlık sınırının altındaydı, bugün de altında. Bugün Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6.400 TL iken yoksulluk sınırı ise 20.500 TL’yi aştı” diye konuştu.

'İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR ÜCRET İÇİN MÜCADELE'

Ayrıca yılan hikayesine dönen 3600 ek göstergenin bugün mecliste görüşüleceğini de belirten Karakaş, “Adil bir ek gösterge talebi, emekli maaş bağlanma oranlarının yıllar itibariyle düşmesi sonucu ortaya çıkmış bir taleptir. Emekli ikramiyesi ile ev alınabildiği dönemlerden, ikinci el bir otomobil bile alınamadığı, ev fiyatlarının milyonlarla ifade edildiği bir dönemde kamu emekçilerinin hem bugünü hem geleceği karartılmaktadır. Kamuda adil bir ek gösterge düzenlenmesin yapılmalı 2008 Ekim sonrası işe başlayan 1 Milyon yedi yüz elli bin kamu emekçisi ve taban 3600 ek gösterge alınarak bütün Kamu Emekçileri yapılan düzenlenmeden faydalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Karakaş, KESK olarak bir kez daha başta kamu emekçileri olmak üzere tüm emekçileri, işçileri ve asgari ücretlileri insanca bir yaşam, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için mücadeleye çağırdı. ( DUVAR)