Kamu emekçileri İzmir'de de alandaydı: Bu toplu sözleşme geçersizdir

KESK'in aldığı karar doğrultusunda İzmir'de de iş bırakan kamu emekçileri, "Emekçilerden kaçırılarak yapılan bu toplu sözleşme bugünden geçersizdir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Konak Meydanı'nda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan kamu emekçileri, açıklanan toplu sözleşmeyi protesto etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı maaş zammı oranlarına tepki göstererek, 20 milyonluk bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan mutabakatı kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.

Basın açıklamasında, “İnsanca yaşanacak ücret ek zam istiyoruz” yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık “Hükümet zammını al başına çal”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Kamu emekçilerine çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de destek verdi.

'ONAYLAMIYORUZ, HİZMET ÜRETMİYORUZ, ALANLARDAYIZ'

Açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, kamu emekçilerinin onayına sunulmayan hiçbir toplu sözleşmeyi kabul etmediklerini vurguladı. Güven, "5.5 Milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak ailelerimizi de kattığımızda 20 milyonluk geniş bir kitlenin geleceğini doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri pazartesi günü emekçiler için henüz ikinci hükümet teklifini görmeden alelacele imzalandı. Öncelikle emekçilerin onayına sunulmayan hiçbir toplu sözleşmeyi onaylamıyoruz, hizmet üretmiyoruz, alanlardayız" diye konuştu.

'YÜZDE 26'YA ŞAPKA ÇIKARDILAR'

Yandaş sendikalarla yürütülen sözde TİS görüşmelerinden emekçilerin hep kayıpla çıkacağını söyleyen Güven, nitekim son sözleşme ile birlikte 6 toplu sözleşmede de kamu emekçilerinin hep kayıpla çıktığını belirtti. Masaya yetkili sıfatı ile oturan Cumhur sendikalarının iki yıl için toplamda yüzde 67.2 maaş artışı teklif ettiğini fakat yüzde 26'ya şapka çıkardıklarını dile getiren Güven, bu sendikaların hükümete teklifi ile imzaladıkları sözleşme arasında tam 41 puanlık bir fark olduğuna dikkat çekti. Güven, bu farkın kamu emekçilerinin önümüzdeki iki yıl yoksullaşmasının kabulü anlamına geldiğini vurguladı.

Son olarak tüm emekçileri mücadeleye çağıran Güven şu ifadeleri kullandı: "Ne yaparsanız yapın emekçiye ihanet ve yoksulluk anlaşmasının üstünü örtemeyeceksiniz. Emekçilerden kaçırılarak yapılan bu toplu sözleşme bugünden geçersizdir. Bu nedenle emekçilerin yerlerinde tüm emekçilerle yeniden sendikal süreci değerlendirmeleri gerçekten demokratik söz hakkının olduğu bir sendika inşası için harekete geçmeleri gerekmektedir. Bu anlamda biz KESK olarak tüm sendika üyelerini ve kamu emekçilerini gerçekten grevli, toplu sözleşmeli bir sendika yasası mücadelesinde birleşmeye çağırıyoruz. Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır."

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi. (DUVAR)