Kamara Deresi’ndeki kirlilik Marmara Denizi’ne karışıyor

Marmaraereğlisi'nde iki gün boyunca siyah renkte akan Kamara Deresi, Marmara Denizi'ne karıştı. Kirliliği görüntüleyen çevreci Aksun, denetimlerin sıklaştırılmasını talep etti.

Kamara Deresi'ndeki kirlilik Marmara Denizi'ne karıştı.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde Marmara Denizi'ne dökülen Kamara Deresi'nin rengi, sanayi atıklarıyla siyaha büründü. Çevreci Özgür Aksun, Marmara Denizi'ne deşarj edilen atıkları görüntüledi. Aksun, devam eden yağışlarla deredeki atığın dağıldığını belirterek; denetimlerin sıklaştırılması talebinde bulundu.

DENİZİN DERİNLİKLERİNDE MÜSİLAJ HÂLÂ VAR

Marmara Denizi müsilaj kirliliğinden arındırılmış değil. Ortaya çıkan kirlilik üzerine pek çok uzman, sanayi ve evsel atığın denize bırakılmasıyla müsilajın oluştuğuna dikkat çekti. Kamuoyunda da geniş çevrede tartışma konusu olan müsilajın temizlenmesi için bir dizi temizlik çalışması yapıldı. Yüzeyden 11 bin metreküp müsilaj bertaraf edildi. Fakat sorun tamamen ortadan kalkmadı, müsilajın denizin derinliklerinde olduğu biliniyor. Müsilaja neden olan kirlilik tespitinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili işletmelere milyon liralara ulaşan ceza kestiğini duyurmuştu. En son "TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Sanal Konferansı" kapsamında 17 Kasım'da kirlilik sorununa ilişkin konuşan Bakan Murat Kurum; stratejik planın üç yıl içerisinde tamamlanacağını duyurmuş, müsilajın bir daha Marmara Denizi'nde görülmeyeceğini açıklamıştı.

'ÇÖZÜM CEZA KESMEKTE DEĞİL'

Marmara Denizi'ni çevreleyen yedi ilde 70 organize sanayi bölgesi var. Bunların 44'ünün atık suları doğrudan ya da dolaylı olarak Marmara Denizi'ne ulaşıyor. Bu kirlilik ekolojik sistemin bozulmasında öncü rol oynuyor. Marmaraereğlisi Kamara Mahallesi'nde yaşayan çevreci Özgür Aksun, bakanın aksi yönde iddialarda bulunarak; müsilajın Marmara Denizi'nden arındırılamayacağını söylüyor. Aksun, bu görüşünü ise halan faaliyette olup, denize derin deşarj yapan sanayi tesislerine dayandırıyor. En son Kamara Deresi'nin sanayi atıklarıyla siyan tonlarında denize aktığını görüntüleyen Aksun, çözümün ceza kesmekte değil, sorunun kaynağını ortadan kaldırmakta olduğunu belirtiyor.  

Dereden akan kirli suyun etrafa keskin bir koku yaydığını ifade eden Aksun, bunu "çok keskin ve ağır bir koku vardı. Ne olduğunu ne aktığını bilmiyorum" diye tanımlıyor. Bölgede bulunan sanayi tesislerinin dereye deşarj ettiği kirli suların Marmara Denizi'ne ulaştığını söyleyen Aksun "Tüm şikayetlerimize rağmen, gerekli denetimler yapılmıyor. Ayrıca bölgemizde kurulması planlanan bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var, bu OSB kurulduğu zaman, zaten denetimsizlik varken bu kadar yoğun sanayi tesisini kim denetleyecek merak ediyoruz. Bunların ivedilikle denetlenmesi ve sonuç alınması gerekli. Ayrıca bu denetleme yetkilerinin belediyelere de verilmesi gerekir" diyor.  

'DAHA AĞIR SONUÇLAR BEKLENİYOR'

Aksun, yaşanan gelişmeler nedeniyle toplum sağlığının etkilenmesinden de kaygılı. Kirlilikle mücadelede yöntemin yanlışlığına vurgu yapan Aksun, "Bir kere ceza kesiliyor, iki kere ceza kesiliyor, bu kirlilik belirli periyotlar halinde sürekli oluyor. Yaklaşık dört kilometrelik hat üzerinde denize iki gün boyunca atık bırakıldı. Yağmurlarla birlikte bu dağılmaya başladı. Biz gördüğümüz zaman ihbar ediyoruz, oradan da sonuç çıkmıyor. Bu gidiş müsilajın ortadan kalkacağını değil, daha büyük sorunların doğacağına işaret" diye konuşuyor.