Kalmukoğlu'nun tabloları kopya çıktı: Apartman aidatı için satılmış

Bir doktora öğrencisi, İstanbul Şişhane'deki bir apartman girişinde bulunan Naci Kalmukoğlu’nun resimlerinin baskı kopya olduğunu ortaya çıkardı. Orijinal resimlerin nerede olduğu bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şişhane’deki Ferah Apartmanı'nın girişinde bulunan Naci Kalmukoğlu’nun resimlerinin baskı kopyası olduğu ortaya çıktı. Resimlerin orijinallerinin apartman borçları için satıldığı öğrenildi.

Hürriyet'ten Emin Mert Kırarslan'ın haberine göre, Muzaffer Karaaslan, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde duvar resimli apartmanlar üzerine doktora tezi hazırlarken Cumhuriyet döneminin ünlü ressamlarından Naci Kalmukoğlu’nun Şişhane’deki Ferah Apartmanı için yaptığı iki tabloyu inceledi. Karaaslan, 1933 yılında yapılan apartmandaki resimlerin baskı olduğunu ortaya çıkardı.

'TABLOLARIN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR'

Karaaslan tabloların akıbetini şöyle anlattı: "Kaybolan tarihi 2 duvar resmiyle ilgili apartman sakinlerinden aldığım bilgiye göre, yaklaşık 20-25 sene önce, aidatların ödenmediği gerekçesiyle orijinal resimler yerinden çıkarılıp apartman borçları yüzünden satılmış ve oraya baskı resimler konulmuş. Şu an Kalmukoğlu tablolarının nerede olduğunu kimse bilmiyor.”

Asıl adı Nikolay Kalmikoff olan ressam, 1896’da bugün Ukrayna topraklarında kalan Harkov'da doğdu. Ekim Devrimi’nin ardından da 1920 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a kaçtı. Türk vatandaşı olup Naci Kalmukoğlu adını aldı. Kalmukoğlu Türkiye’ye ilk geldiği yıllarda bir süre tiyatro dekorları yaptı, İstanbul’un büyük sinemalarında, otellerinde ve lokantalarında panolar ve İzmir Fuarı’nın pavyon resimlerini çizdi. Kalmukoğlu ayrıca İstanbul’daki pek çok apartmanın girişini süslemesi için tablolar yaptı. Tabloları özellikle Beyoğlu, Tepebaşı, Şişli ve Nişantaşı’ndaki apartmanların giriş hollerini süsledi Kalmukoğlu’nun bir eseri 4 Kasım 2007’de yapılan bir müzayedede 653 bin 430 dolara alıcı buldu. (HABER MERKEZİ)