M.Ö. 1’inci yüzyılda bütün bölge Roma İmparatorluğu adına Kommagene Kralı Antiochus tarafından yönetiliyordu. Ancak Anemurium daha sonra Roma İmparatorluğu’na doğrudan bağlanarak Isauria eyaletinin bir parçası oldu.
Kent 3’üncü yüzyılda Sasaniler tarafından işgal edildiyse de daha sonra yeniden Roma yönetimine girdi. Isaurialı olan Bizans İmparatoru Zeno zamanında ise parlak bir dönem yaşadı.
Varlığını 7’nci yüzyıla kadar devam ettiren kentin denize hakim bir noktasında kale yer alıyor. Yerleşim yerinde bir tiyatro, bir odeon, iki su hattı ve su sarnıçları var. Kale dışında ise 350 civarında mezarın yer aldığı geniş bir nekropol bulunuyor.
KAZILARI ROSENBAUM BAŞLATTI
Türkiye'nin güneyindeki en uç noktada bulunan Anamur Burnu'nun yamaçlarındaki antik kentte yüzey araştırmaları, 1960 yılında Kanada Toronto Üniversitesi'nden Elisabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından başlatıldı.