Kafessiz Türkiye: 98 firmadan 59’u kafes yumurtasını terk edecek

Kafessiz Türkiye, 2023 Yumurta Takip Raporu'nda 98 firmadan 59’unun kafes yumurtasını terk edeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildikleri zalim ve çağdışı endüstriyel kafeslere son verilmesi için çalışan Kafessiz Türkiye, her yılın sonunda hazırladığı Yumurta Takip Raporunu yayımladı. 

Buna göre, 98 firmadan 59’unun kafes yumurtasını terk edeceğini belirtti. 

SADECE YUMURTASİ İÇİN YETİŞTİRİLEN 109 MİLYON TAVUK VAR

Rapora göre 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de operasyonlarını yürüten ulusal ve yabancı birçok marka, tüketicinin artan şeffaflık talebine ve hayvan refahına uygun üretim arzusuna sessiz kalmayarak kafes yumurtasını terk etmeyi taahhüt ediyor.

2023 Yumurta Takip Raporu'nda, Türkiye'de faaliyet gösteren ve kafessiz yumurta taahhüdü veren 59 firma ile henüz taahhüt vermeyen 39 firma olmak üzere toplamda 98 firma yer alıyor. Bu firmalar otel, perakende, kafe/restoran, gıda üreticisi ve yemek servisi olmak üzere beş farklı sektörden seçildi. Firma seçiminde büyüklük, satın aldıkları yumurta sayısı, piyasa etkileri ve taahhütlerinin sektörleri için önemi göz önünde bulunduruldu.

Raporda şu ifadeler yer aldı: "Tavuklar, ülkemizde yetiştirilen tüm kara hayvanlarının yüzde 95’ini oluşturuyor.TÜİK verilerine göre Türkiye’de sadece yumurtası için yetiştirilen 109 milyon tavuk var ve bu tavukların 100 milyon kadarı yumurta endüstrisinin kârlılığını artırmak için bir A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsedilerek ömrünü toprağa basamadan geçiriyor."

HER 10 KİŞİDEN 8'İ KAFES SİSTEMİNİN YASAKLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Rapor ayrıca, tüketicilerin endüstriyel kafes sistemlerine tepkilerinin arttığını ve büyük perakende zincirlerinin bu talebi karşılamak için taahhütlerde bulunduğunu gösteriyor. Raporda Konda'nın verilerine yer veriliyor: "Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 80'inden fazlası, endüstriyel kafes sistemlerini reddediyor ve hayvanları kötü şartlarda yetiştiren firmaların ürünlerini almamak konusunda kararlı olduğunu belirtiyor. Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Ocak 2021’de gerçekleştirdiği ankete göre kamuoyunda endüstriyel kafes sistemlerinin kullanılmasına karşı olan görüş yaygın; Türkiye’de her 10 insandan yaklaşık 8’i, kafes sistemlerinin yasaklanması gerektiğini düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 82’si ise tavukların endüstriyel kafeslerde yetiştirilmesini doğru bulmadığını belirtiyor."

Otel, perakende, kafe/restoran, gıda üreticisi ve yemek servisi olmak üzere beş farklı sektörden firmaların yer aldığı 2023 Yumurta Takip Raporu’nda raporunda, 98 firmadan 59’unun kafeslerden elde edilen yumurtaları kullanmayacağına dair söz verdiği ifade ediliyor. 

Rapora göre, taahhüt veren firmalar içerisinde Metro ve CarrefourSA gibi dev perakendeciler, Dedeman ve Anemon gibi yerli otel zincirleri, Arabica Coffee House ve BTA Group gibi kafe-restoran zincirleri, Divan, Unilever, Nestle gibi gıda üreticileri ve birçok yemek servisi firması da yer alıyor.