Kadınlar sokakta: İran’da, Türkiye’de her yerde özgürlük istiyoruz

Hatay ve Adana'da kadınlar İran’da ahlak polisinin işkenceyle katlettiği Mahsa Jîna Amini için sokağa çıktı. Diyarbakır'da ise polis, kadınların yürüyüşünü engelledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın - Tuğba Eroğlu

DUVAR - Ahlak polisinin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alıp işkenceyle katlettiği 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin ardından İran'da direnen kadınlara Türkiye'den destek eylemleri yayılıyor. Birçok şehirde kadınlar sokağa çıkarak Amini'nin katledilmesini protesto etti.

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Saray Caddesi’nde bir araya gelerek eyleme destek için bildiri dağıttı, ardından Künefeciler Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. "Jin, Jiyan, Azadi”, “Nan, Kar, Azadi”, “Zen, Zedengi, Azadi” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı Dilara Aksu yaptı.

KADIN DİRENİŞİ HALKLARIN DİRENİŞİ OLDU

İran’da 14 Eylül’de kadınların öncülüğünde başlayan direnişte 200’den fala kişinin katledildiğini, 5 bin kişinin tutuklandığını söyleyen Aksu “Tutuklananların 16’sı basın mensubu. Üniversite öğrencileri boykot kararı alırken, öğretmenler ve akademisyenler greve gitti. Fabrikaların işçi konseyleri grev kararı aldı. Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi, tüm halkların direnişine döndü” dedi.
Çözümün sınır tanımayan kadın mücadelesinde olduğunu vurgulayan Dilara Aksu, şöyle konuştu: “Çünkü biliyoruz, İran çok uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshedildi, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştirildi, LGBT+'lar hedef gösterilerek halk içinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor. Siyasal islamın, kadın düşmanı politikalarını İran molla rejiminden tanıyoruz. Hep birlikte sesleniyoruz: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz.”

Hatay

KURTULUŞ ORTAK MÜCADELEMİZDE 

Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar İran ve tüm dünyada kadınlar için özgürlük istedi.
Platform adına basın açıklamasını okuyan Derya Çiçek, kadın düşmanı politikaları İran molla rejiminden bildiklerini belirterek “Hep birlikte sesleniyoruz: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz! Kurtuluş ortak mücadelemizde” dedi.

Diyarbakır

DİYARBAKIR'DA YÜRÜYÜŞE POLİS ENGELİ 

Diyarbakır’da da kadınlar Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde Dünya Kavşağı’ndan yürüyüş yapmak istedi. HDP Kadın Meclisi, Rosa Kadın Derneği, TJA ve Diyarbakır Barış Anneleri'nin de destek verdiği yürüyüş, “Kamu düzeni ve güvenliği" gösteren polis tarafından engellendi. 

BOZULAN KAMU DÜZENİ DEĞİL, BOZUK OLAN SİZİN ZİHNİYETİNİZ

Burada konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Balkanı Gülistan Atasoy “Dünyanın her yerinde kadınlar alanlarda. Bugün biz burada yürümek istedik ama bizi engellediler. Herkes çok iyi bilsin ki kadınları kimse engelleyemez. Kadınlar seslerini duyurmaya ve direnmeye devam edecektir” dedi.
Valiliğin eylem yasağına tepki gösteren Atasoy şöyle devam etti: “Kadınlar yürürse kamu düzeni bozulur diyenler neden kadınları korumadı? Neden onlar öldürülürken kamu düzeni bozulmadı? Biz, bozulanın kamu düzeni olmadığını, bozulanın sizin zihniyetiniz olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.