Kadınlar Şakran Cezaevi önünde: Geri adım atmayacağız

Şakran Kadın Cezaevi önünde bir araya gelen kadınlar, cezaevleri açmakla övünen iktidarın, ülkeyi kadınlar için cezaevine çevirdiğini söyledi, 25 Kasım için çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (Ege TUHAYDER) ile Tevgera Jinen Azad (TJA) İzmir'in çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Şakran Kadın Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. Cezaevi önünde “Jin jiyan azadi, faşizme ve kadın kırımına karşı şimdi özgürlük zamanı” yazılı pankart açan kadınlar, “Biji berxedana zidanan”, “Garibe Gezer onurumuzdur” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları attı. Açıklamada katledilen kadınları fotoğrafları da taşındı. Kadınlar adına açıklama yapan EGE TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser, iktidarın savaş siyasetinden devşirdiği güç ile başta kadınlar olmak üzere tüm toplumu kuşatmak istediğini dile getirdi.

'İKTİDAR ÜLKEYİ KADINLAR İÇİN CEZAEVİNE ÇEVİRDİ'

Tecrit ve savaş politikası nedeniyle ekonomik, siyasi ve toplumsal krizlerin yaşandığını ifade eden Güleser, çoklu krizden en çok kadınların etkilendiğini söyledi. Güleser, “Cezaevleri açmakla övünen iktidar, ülkeyi kadınlar için koca cezaevlerine çevirdi. Çözüm yerine çözümsüzlük politikasını kuşanan iktidar çözümü mahkeme salonlarında, cezaevlerinde çözmeyi denedi. Binlerce kadın AKP/MHP faşist iktidar ortaklığına baş eğmediği, hak mücadelesinden vazgeçmediği ve eşitlik talep ettiği için tutuklandı. Gözaltılarla, tutuklamalarla kıramadıkları kadın iradesini, bu sefer hapishanelerde çıplak aramayla, işkenceyle kırmaya çalıştı. Öyle ki bu insanlık dışı uygulamalar hapishanelerde kadınların yaşamına kast edecek bir yere evrildi. Garibe Gezer bunun en can yakıcı örneğidir. Hatta Türkiye hapishanelerinde kadın olmayı sorarlarsa biz kadınların cevabı Garibe Gezer oldurdu" dedi.

'İSYANIMIZI ÖRGÜTLEMEKTEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Adalet Bakanlığı ve cezaevi idaresi tarafından hasta mahpusların tedavi taleplerinin reddedildiğini belirten Güleser, hasta kadın mahpusların da bu şekilde ölüme terk edildiğini ifade etti. 'Erkek aklın Kürt kadın siyasetçileri katletmeyi siyaset haline getirdiğini' belirten Güleser, son olarak şunları söyledi:

“Nagihan Akarsel, Helvin Helef gibi öncü arkadaşlarımızı yok ettiğini düşünenlere bir kez daha sesleniyoruz. Hepimiz Nagihan olup 25 Kasım’da alanlara akacağız. Tüm kadınlara dönük bu erkek egemen saldırıların sorumlularının yargılanması için sürecin takipçisi olacağımızı ve bir kez daha ifade ediyoruz. Biz kadınları evlere, iş yerlerine, dört duvar arasına hapsetseniz de irademizi teslim alamayacaksınız. İşkenceye karşı isyanımızı örgütlemekten geri adım atmayacağız.” (DUVAR)