Kadınlar polis şiddetini ve gözaltıları protesto etti

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, polis şiddetini ve operasyonları protesto ederek, “Kadınlar sokaklarda, meydanlarda, gecelerde olmaya devam edecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü'nün (KBG) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde birçok kentte kadınlara yönelik polis şiddetini ve operasyonları protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada, "Gözaltılar serbest bırakılsın, kadınları değil katilleri yargıla, kadın mücadelesi engellenemez" yazılı pankart taşıyan kadınlar, "Biji berxwedana jinan", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Jin, jiyan, azadi" sloganları attı. Kadınlar adına açıklama yapan Mehtap Alişan, 25 Kasım günü yaşananlara dikkat çekerek, kadınlar şiddete karşı sokaklardayken ataerkil zihniyetin ise dört bir yandan kadınları işkenceyle gözaltına aldığını vurguladı.

'GÖZALTI SIRASINDA KADINLAR DARP EDİLDİ'

İzmir’deki yürüyüşün polis tacizleriyle devam ettiğini, Taksim Tünel Meydanı ve Karaköy’de ise polis saldırısı sonucu 200’e yakın kadının gözaltına alındığını belirten Alişan, kadınlara gözaltı sırasında işkence uygulandığını ifade etti. Alişan, "Gözaltı sırasında kadınlar darp edildi, yerlerde sürüklendi ve ters kelepçelendi. Polis ayrıca Tüm Otomotiv Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) yöneticisi Dilbent Türker’i bacağını kırarak gözaltına aldı. 25 Kasım'da hukuksuzca gözaltına alınan iki kadın hakkında sınır dışı kararı verildi. Erkek şiddetinin olmadığı gibi şiddete karşı mücadelenin de uyruğu yoktur. 25 Kasım sınır dışı sebebi olamaz. Avukatlarımız karara itiraz ederken aynı zamanda bir avukat arkadaşımız ölümle tehdit edildi" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZ SINIR DA ENGEL DE TANIMAYACAK'

27 Kasım'da ise Kadıköy iskelede polis saldırısıyla yüzü aşkın kadının gözaltına alındığını dile getiren Alişan, dün ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'örgüt üyeliği' iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 kentte 50 kadın hakkında gözaltı kararı verildiğini söyledi. Tanık ve gizli tanık beyanlarına dayandırılan soruşturma kapsamında birçok kentte ev baskınları yapıldığını belirten Alişan, “Buradan bir kere daha tekrarlıyoruz. Önümüze ördüğünüz duvarlar biz kadınlara vız gelir. Nasıl ki tüm keyfi yasaklamalarınıza rağmen sokaklarda olup şiddete karşı dayanışmamızla direndiysek bugün yine direnmeye devam edeceğiz. Siz bugün bizi alırsınız fakat yarın biz alanlara tekrar geliriz. Unutmayın ki sadece yan yana gelen kalabalıklarından ibaret değiliz. Kadın devriminin yaratıcılarıyız. Kadınlar sokaklarda, meydanlarda, gecelerde olmaya, mücadele etmeye devam edecek. Mücadelemiz sınır da engel de tanımayacak" dedi.