Kadınlar 'kararı' parçaladı: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

İzmir'de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiği Cumhurbaşkanlığı kararını, üzerine “hükümsüzdür, tanımıyoruz” yazarak parçaladı. Kadınlar, “Yaşamlarımız, haklarımız, mücadelemiz bizim! İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'deki kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Vapur İskelesi önünde toplanan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmeyiz” yazılı pankart taşıyarak, “Yaşamak istiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiği Cumhurbaşkanlığı kararını, üzerine “hükümsüzdür, tanımıyoruz” yazarak parçaladı. Kadınların hazırladığı “Katili koruyan katildir” yazılı dövizin ise alana alınmadığı öğrenildi.

Açıklamaya çok salıda kişi katıldı.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, İstanbul Sözleşmesi'nin 19 Mart gecesi, tek bir adamın kararıyla, hukuksuz bir kararla feshedildiğini söyledi. Meclis’ten geçen İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma yetkisinin Cumhurbaşkanının tekelinde olmadığını söyleyen kadınlar Anayasa Mahkemesi’nin hukuksuz kararı iptal etmesi gerektiğini vurguladı. Kadınlar açıklamalarında, “Hukuken süreç böyle işlemesi gerekirken “şahsım kararı” ile bir gecede sözleşmeden çıkılmasının ardından Süleyman Soylu’nun “istediğimiz sözleşmenin altına imzamızı atar istediğimizden çıkarız” gibi hiçbir hukuki temele dayanmayan, akıl dışı açıklamasına İzmir’den ses yükseltiyoruz. Milyonlarca kadın, LGBTİ+ ve çocuğun hayatı ve hakları, sizlerin kendi kendine imzaladığı kararnameler ile belirlenemez” ifadelerini kullandı.

'12 SAATTE 6 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ'

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair kararın çıktığı geceden bu yana kadınların ve LGBTİ+’ların maruz bırakıldığı şiddet ve ölümlerin artarak devam ettiğine dikkat çeken kadınlar, şunları söyledi:

“Yalnızca İçişleri Bakanı'nın görev tanımına uymayarak “Biz istediğimiz sözleşmeyi imzalar, istemediğimizden çekiliriz” açıklamasını yaptığı gün, 12 saatte en az 6 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Geçtiğimiz hafta en az bir LGBTİ+ kimliği ifşa edilerek ciddi fiziksel şiddete maruz bırakıldı; uygulanan şiddet açıkça sosyal medya üzerinden ifşa edilerek şiddete meşruiyet mesajı verildi”

'YAŞAMLARIMIZ HAKLARIMIZ MÜCADELEMİZ BİZİM'

Bugün ise 5 aylık hamile olan 17 yaşındaki bir kadının, birlikte olduğu erkek Anıl Yolum tarafından bıçaklanarak öldürüldüğüne dikkat çeken kadınlar, son olarak şunları kaydetti;

“Tüm baskılarınıza, hukuksuzluklarınıza karşı susmuyoruz, tam karşınızda duruyoruz! Bizim Hayatlarımız sizin kalıplarınıza sığmaz. Çünkü makul ya da makbul değiliz meşruyuz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Biz kadınlar ve LGBTİ+’lar bu karar geri çekilene, sözleşme uygulanana kadar sokaklardan, mücadelemizden bir adım geri durmayacağız! Alışın bize, her sokaktan, her balkondan, evlerden, işyerlerinden, hapishanelerden, okullardan, fabrikalardan çıkıp çıkıp geleceğiz. Var gücümüzle direnecek, var gücümüzle bağıracağız: Yaşamlarımız, haklarımız, mücadelemiz bizim! İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”