Kadınlar, ‘Kadınların Yüzyılı’ kitabını imzaladı

“Kadınları Yüzyıllı” kitabının ilk imza günü Diyarbakır’da gerçekleşti. Kitapta röportajları bulunan kadınlar kitabı okurlar için imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Hamza Özkan’ın pandemi döneminde siyasetçi, sendikacı, gazeteci ve daha birçok meslekte yer alan kadınların vermiş olduğu röportajların derlenmesiyle kitaplaştırılan “Kadınların Yüzyılı” adlı kitabın imza günü Diyarbakır’da bulunan Payîz Kitabevi’nde gerçekleştirildi.

Söyleşi ve imza gününe kitapta söyleşileri bulunan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy Tekdemir ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel konuşmacı olarak katıldı. Kitapta söyleşileri bulunan Sorgul Aytek Avşar, Arzu Kızılkaya, Birsen Güneş, Hatice Demir, Ayşe Güney, Nicola Yardımcı ve Meral Şimşek okurlarla buluşarak kitap imzaladılar.

‘KİTAP KADINA YÖNELİK SALDIRILARI SORGULUYOR’

Kitapta söyleşileri bulunup cezaevinde bulan kadınları selamlayan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bugün kadın arkadaşlarımızla birlikte verilmiş olan röportajların bir araya getirilerek kitaplaştırılan ‘Kadınların Yüzyılı’ kitabının imzası için burada bulunuyoruz. Fakat kitabın yazarı Hamza Özkan’ın da dediği gibi kitapta röportajı yer alan kadın arkadaşlarımız cezaevinde rehin tutulmuş durumda. AKP-MHP iktidarı bu dönemde baskıcı otoriter sistemiyle demokratik siyaset yürütenleri rehin almaya devam ediyor" dedi.

"8 Mart eylem ve etkinlikleri kapsamında bazı kadın arkadaşlar ise şu anda adliyedeler. Kadın arkadaşlarımızdan 7’si tutuklandı" diyen Beştaş, şunları söyledi:

"Bu yöntem, kadınlara düşman bir iktidarın kadınları cezaevine kapatma yöntemlerinden başka hiçbir şey değil. AKP-MHP iktidarı en büyük kurgusunu kadın ve Kürt düşmanlığı üzerinde kuruyor. AKP-MHP iktidarının Kürtlere yönelik olan düşmanlığı zirveyi geçiyor. Kadın hakları ve mücadelesine yönelik saldırılar da olanca hızıyla devam ediyor. Bunlar sadece alanlarda gözaltı ve tutuklamalarla devam etmiyor. Yeni çıkarmış oldukları yasa, karar ve mahkemelerle sistematik bir şekilde kadının özgürlük alanını kısıtlıyor” şeklinde konuştu. 

Kitabın içeriğine değinen Beştaş, "Bu kitap kadınların mücadelesini ve kadınlara yönelik saldırıları sorgulayan ve bunların cevabını bulan bir kitap. Bununla birlikte kadınların bu saldırılara karşı daha kat edeceği çok mesafe var. Ama kadınlar bu mücadeleden vazgeçmeyecek" şeklinde konuştu.

ÖZEL: TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK ÇOK DAHA ZOR

Dünyanın her yerinde kadın olmanın çok zor olduğunu ifade eden CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, "Türkiye'de kadın olmak çok daha zor. Maalesef Türkiye'de kadını sanatsal etkinlikte, kültürel alanda ve her alanda bir aksesuar olarak görüyorlar. Kadınlar toplumda gerçekten hak ettiği yerde değil. Özelikle bu son hükümet dönemde kadının kürtaj olma hakkına da Cumhurbaşkanı karar veriyor. Kadınlara her türlü baskı var. Biz de bu baskılara karşı direniyoruz. Hep birlikte kadınların daha özgür olduğu, her alanda var olduğu bir ortam için mücadele ediyoruz ve biz kadınlar kazanacağımıza inanıyoruz" dedi.

TEKDEMİR: ÖRGÜTLENEREK GÜÇLENECEĞİZ

Söyleşide son olarak söz alan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy Tekdemir, şunları dile getirdi:

"Bir yandan kadınların yazmak üzerinden özgürleşmesini konuşurken bir yandan maalesef kadın tutsakları da konuşarak devam etmek zorundayız. Bugün 7 arkadaşımız tutuklandı. 8 Mart’ta baskılara direnen kadınlarımız maalesef tutuklandı. Bir yandan tutsaklığı konuşmak zorundayız, Türkiye’deki gerçeklik maalesef bu. Aslında bu durum bize mücadelenin devamlılığını hatırlatıyor. Kadınların özgür olmadığı hiçbir ülkenin gerçekten özgürleşemeyeceğini bize gösteriyor yaşadığımız kentteki gelişmeler. Biz kadınlar konuşacağız, konuşmaya devam edeceğiz çünkü konuştukça daha çok örgütleyeceğiz ve güçleneceğiz."

Konuşmaların ardından etkinliğe katılan kadınlar okuyucular için kitaplarını imzaladı.