Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için alanlara çıktı: Tüm şarkıları Deniz Poyraz için söylüyoruz

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadın ve LGBTİ+ örgütleri Maltepe Etkinlik Alanı’nda miting düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

Aynur Tekin

Ferhat Yaşar

DUVAR - Türkiye’nin dört bir yanından kadın ve LGBTİ+’lar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” demek için İstanbul’da buluştu. Maltepe Etkinlik Alanı’nda yapılan eyleme 130 kadın ve LGBTİ+ örgütünün yanı sıra, emek ve meslek örgütleri ve siyasi partiler katıldı.

Yoğun bir katılımın olduğu eylemde, “Haklarımızdan, Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartları açıldı.

Eylemde, İzmir’de HDP il örgütünde öldürülen Deniz Poyraz’ın posterleri taşındı ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Bir araya gelen yüzlerce kişi, kadınları, LGBTİ+’ları ve çocukları şiddetten korumak için devletlere yükümlülükler getiren İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına itiraz etti. 20 Mart gecesi ilan edilen sözleşmeden çekilme kararı 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek.

Erkek şiddeti sonucu hayatına yaralı bir şekilde devam etmek zorunda bırakılan Mutlu Kaya da eylemdeydi. Önceden beraber olduğu erkek tarafından öldürülen ablası Dilek Kaya’nın fotoğrafını elinde taşıyan Mutlu Kaya, "Kadınlar korkmasın" dedi.

Mutlu Kaya

 

'TÜM ŞARKILAR DENİZ POYRAZ İÇİN'

Miting, Kalben’in şarkılarıyla devam etti. Kalben, şarkılarına başlamadan önce “Kimsenin öldürülmediği bir dünya istiyoruz. Kanunun terörünü reddediyoruz” diye konuştu.

Kalben’in ardından Pınar Aydınlar sahne aldı. Aydınlar, eylem öncesinde Gazete Duvar’a verdiği görüşte “Bugün tüm şarkıları İzmir’de HDP il binasında öldürülen Deniz Poyraz için söylüyoruz” dedi.

Basın açıklaması farklı platformları temsil eden 12 kişi tarafından okundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

“Şiddetin, kadın katliamının, tecavüz ve tacizlerin artarak sürdüğü, kadına karşı tüm şiddet biçimlerinin sıradanlaştırıldığı, LGBTİ+’ların sistematik olarak hedef gösterildiği bir ortamda, sözleşmenin kaldırılmasını gündeme getirmek tüm bu suçlara zemin hazırlamak demektir.
Bu girişimin arkasından, 6284’ün etkisiz hale getirilmesi, boşanan kadının yoksulluk nafakasının kısıtlanması, çocuk istismarcılarının affedilmesi, tecavüzcü ile evliliğin yeniden getirilmesi ve evlilik yaşının 16’nın da altına, çocuklarla cinsel ilişki yaşının 15’in de altına indirilmesi, şiddet suçlarında belge istenmesi, çocuk cinsel istismarı ve tecavüz suçlarında kadına karşı şiddet suçlarında “somut delil” aranması, aile arabuluculuğu gibi temel haklara saldırıların gündeme alındığını biliyoruz.”

"Biz haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyen milyonlarız… Haklarımızı güvenceye alan yasaları hayatı pahasına kazananlarız. Ve daha nice hakkımızı mücadelemizle kazanacak olanlarız."

"Biz bugün ülkenin dört bir yanından gelip, İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı şehirde bir kez daha İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğini ilan etmek isteyenleriz. En güçlü, en umutlu olduğumuz anlar burada yan yana geldiğimiz anlar...”

'TÜM KADINLARIN MÜCADELESİ BİRDİR'

Basın açıklamasından sonra sahne alan müzisyen Rewşan Çeliker, Kürtçe yaptığı açıklamada “Diçim diçim nema têm” (Gidiyorum işte, bir daha dönmem) şarkısını Deniz Poyraz için seslendirdi. Çeliker şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi milyonlarca kadın ve çocuğun hayatını kurtarabilir. Kokuşmuş klişelere rağmen İstanbul Sözleşmesi bizi koruyabilir. Tüm kadınların mücadelesi birdir. Biz boynunu eğen kadınlar olmayacağız. Biz ortak ve eşit bir yaşam, dostane bir halay ve özgür bir sanat istiyoruz."

Miting, İstanbul Kadın Orkestrası'nın verdiği konserle son buldu.