Kadınlar İran Başkonsolosluğu önünde: Kahrolsun İran hükümeti

İranlı kadınlar, Mahsa Jîna Amini’nin öldürülmesini İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da protestoya yaptığı yürüyüşle destek verdi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran’da Mahsa Jîna Amini 14 Eylül’de ‘ahlak polisleri’ tarafından işkence ile gözaltına alındı. Gözaltında da işkenceye maruz kalan Amini, 16 Eylül’de öldü. Amini’nin öldürülmesinden sonra İran’da günlerdir protesto gösterileri düzenleniyor. Bu protestolarda 40 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin ise gözaltına alındığı belirtiliyor.

İran’da devam eden gösteriler dünya genelinde bir protestoya dönüştü. İranlı kadınlar İstanbul'un İran Başkonsolosluğu önünde çok sayıda gösteri düzenledi. Bugün bir kez daha konsolosluk önünde toplanan İranlı kadınlar, Masha Amini’nin fotoğraflarıyla ‘diktatöre ölüm’, ‘Jin jiyan azadi’ ve ‘kahrolsun İran hükümeti’ sloganları atıyor.

İran’da zorunlu olan siyah başörtüsünü yanlarında getiren kadınlar, önce yaktı sonra yere atarak ezdi.

‘ONLARIN YOBAZ FİKİRLERİNİ SAÇLARIMIZA GÖMECEĞİZ’

Protestolara destek veren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da İstanbul Valiliği önünden İran Konsolosluğu'na doğru sloganlarla yürüdü.

İran İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenen basın açıklamasında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim konuştu. Ataselim, “İran bize çok uzak diye düşünmeyin. Bizler mücadele edeceğiz, bu gidişatı durduracağız. İran’daki rejimi kendilerine rehber edinenler bilsin ki bizler kıyafet dayatmasının olmadığı laiklik için mücadele edeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Türkiye’de de çokça baskıyla karşılaşıyoruz. Bugün burada durdurulmamız da bunun bir örneğidir. Onların yobaz fikirleri saçlarımızın tellerinde boğulacak. Hepsini saçlarımıza gömeceğiz. Bu gördüğün saçtan bayrak var ya, İran’da, dünyada ve Türkiye’de kadınların özgürlük mücadelesinin bayrağı olacak. Sonuna kadar dalgalanacak” dedi.

İran Konsolosluğu önüne yürüyüş gerçekleştiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi kadınlar saçlardan yaptıkları bayrağı İran Konsolosluğu önündeki direğe astı.