Kadınlar çocuk istismarını protesto etti: Aklamanıza izin vermeyeceğiz

İzmir Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar çocuk istismarını protesto ederek, “İstismarı aklamanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir Kadın Platformu (İKP), İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridiyle imam nikahıyla 'evlendirmesi' ile ilgili açıklama yaptı, çocuk istismarını ve hükümeti protesto etti. Platformun çağrısıyla Konak İskele önünde bir araya gelen kadınlar, “Çocukları karanlığınıza teslim etmeyeceğiz, istismarı aklatmayacağız” yazılı pankart açarak, “Çocuk istismarını aklatmayacağız”, “Çocuk istismarı politiktir” ve “AKP elini çocuklardan çek” sloganları attı. Kadınların eylemine çevrede bulunanlar da alkışlarla destek verdi. Kadınlar adına açıklama yapan Sibel Örkmez, “Öfkeliyiz, çünkü biliyoruz bu ilk çocuk istismarı değil ve bugün güçlü bir ses çıkaramazsak sonda olmayacak. Biz kadınlar, 'çocukları mahkum ettikleri bu istismar düzenini aklatmayacağız' diyerek yaptık bu çağrıyı” dedi.

'MADEM SİYASİ DEĞİL ÇOCUK İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRILIRKEN NEDEN HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR?'

"Çocuk istismarı siyasetin konusu değildir" diyen atanmış bakan Derya Yanık'a seslenen Örkmez, "İstismarı önleyen hiçbir adım atmamak siyasi değil midir? Mevcut noksan yasaların bile uygulanmıyor olması siyasi değil midir? Lanzarote sözleşmesi yani çocukların cinsel suistimal ve cinsel istismara karşı korunmasına ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesinin uygulanmıyor olması siyasi değil midir? Devletin açması gereken yurtları açmayıp, Eğitim Bakanlığı'nın cemaatler ve tarikatlara yaptığı anlaşmalar sonucu çocukların, gençlerin buralara mahkum edilmesi siyasi değil midir? Sizin atandığınız bakanlığın adı dahi siyasi değil midir? Madem siyasi değil, o zaman siyasilerin cemaat ve tarikat liderleri ile boy boy neden fotoğrafı var? Madem siyasi değil bir çocuğun istismarı meşrulaştılırken neden hiçbir şey yapılmıyor?” diye sordu.

'SUÇ İŞLEMEK İÇİN KULLANDIKLARI YETKİLERİ ELLERİNDEN ALACAĞIZ'

Atanmış bakanın da çocuk istismarının politik olduğunu bildiğini vurgulayan Örkmez, şöyle devam etti:

"Siyasi" bir mekanizma olan devlet yasalarıyla, kurumlarıyla çocukları korumadığı için, suç işlendikten sonra yaptırımda yetersiz olduğu için siyasidir. Hep birlikte soruyoruz; siyasiler tüm mekanizmalar ile bu sistematik kötülüğe dur diyemeyecekse neden var? İktidarın kadına, çocuğa, gence, işçiye, ağaca, toprağa yaklaşımından biliyoruz ne kadar kötü olduğunu. İktidar mekanizmalarının ve ortağı MHP'nin baronlarla, tacizcilerle, istismarcılarla, katillerle boy boy fotoğrafları olmasının da tesadüf olmadığını biliyoruz. Çünkü mevcut iktidarın siyasi çizgisi tam da budur. Bu sistematik kötülükten adalet, iyilik veya hukuk beklentimiz yok. Çocukları, kadınları, LGBTİ+'ları korumak için değil de suç işlemek için kullandıkları yetkileri bir bir ellerinden alacağız.”

'SİZİN KARANLIĞINIZA KURBAN EDECEK BİR TANE BİLE ÇOCUK YOK'

İstismarı yapandan, istismarı önlemeyenden, istismara yasal yaptırım uygulamayandan da hesap soracaklarını vurgulayan Örkmez, “Bugün çok güçlü bir ses çıkarmak bir yana sözde muhalif kesimin bileşeni olan Saadet Partisi'nin yöneticisi yaşlı muhafazakar bey diyor ki; 'Önyargılı olmamalıyız.' Tacize, tecavüze, istismara karşı önyargılı olmamamızı bekliyorsanız, yanılıyorsunuz. Kadınlar bugün yetkilerini çocuk istismarını, tecavüzü, tacizi ve şiddeti önlemek için kullanmayan hiç bir siyasiyi unutmayacak, bilesiniz. Suçludan da suçluyu aklayandan da, suçu cezalandırmayandan da hesabını soracağız. Sizin yarattığınız dine ve sizin karanlığınıza kurban edecek bir tane bile çocuk yok. Çocukların tüm haklarıyla insan onuruna yaraşır bir ortamda büyüyene dek oluşturacağımız bir ülke için sürecek mücadelemiz. İstismarı aklamanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi. (DUVAR)