Kadına şiddet davasında ceza az bulundu: Fail yeniden yargılanacak

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi, Z.Ç. isimli kadını beyzbol sopasıyla darp eden Berk Öcalan hakkında verilen cezayı az bularak yeniden yargılanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Z.Ç. isimli kadını beyzbol sopasıyla darp eden Berk Öcalan isimli erkek hakkında mahkeme 1 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Denetimli serbestlikle tahliye edilen Öcalan hakkında “şantaj” iddiasıyla açılan davada da 10 ay hapis cezası verilirken, Z.Ç.'nin avukatları, cezayı az bularak karara itiraz etti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi ise itiraza ilişkin kararını açıkladı.

ÜST MAHKEME CEZAYI AZ BULDU

Z.Ç. hakkında tanzim edilen adli raporlardaki yaralanmaların mahiyetine ve olaydan sonra çekilen fotoğraflara yansıyan darp izlerine dikkat çeken mahkeme, eksik ceza tayin edildiğini belirterek, hükmü bozdu. Yeniden yargılama yapılmasına karar veren mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi:

“Sanık hakkında kemik kırığına neden olacak şekilde yaralama fiilinden eylemine uyan ceza belirlenirken TCK'nın 61/1.maddesinde yedi bent halinde sayılan hususlar ile 3/1.maddesinde yer alan ‘Suç işleyen kişi hakkında işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunur" şeklindeki kanuni düzenleme nazara alınmıştır. Dosyaya yansıyan adli raporlar, mağdura ait fotoğraflara yansıyan vücuttaki lezyonlar birlikte değerlendirildiğinde meydana gelen zarar ve sanığın kastının yoğunluğu gözetilerek alt sınırdan makul biçimde bir miktar uzaklaşmak gerekirken temel cezanın orantılı olmayacak şekilde alt sınırdan belirlenmiş olması...”

Fail Berk Öcalan

‘ÜST MAHKEMENİN KARARI SEVİNDİRİCİDİR’

Z.Ç. ‘nin avukatı Elif Büşra Berber, üst mahkemenin verdiği kararın sevindirici olduğunu dile getirerek, “Yaptığımız itirazlar neticesinde istinaf mahkemesi, müvekkilimize ait fotoğraflara yansıyan vücuttaki lezyonlar birlikte değerlendirildiğinde meydana gelen zarar ve sanığın kastının yoğunluğu gözetilerek alt sınırdan makul biçimde bir miktar uzaklaşmak gerekirken temel cezanın orantılı olmayacak şekilde alt sınırdan belirlenmiş olmasını yanlış bulmuş ve cezanın alt sınırdan uzaklaştırılarak hüküm kurulması için tekrar yerel mahkemeye göndermiştir. Bunun yanı sıra sanığın daha önce işlemiş olduğu suçlardan ötürü tekerrür uygulanmasına karar verilmiştir. Üst mahkemenin verdiği karar sevindiricidir” dedi.

Avukat İslam Gezer ise “Cezaların caydırıcılığı açısından da önem teşkil etmektedir. Sanığın eyleminin en ağır şekilde karşılık bulması için hukuk mücadelemize devam edeceğiz. Memlekette hiçbir kadın yalnız yürümeyecek” diye konuştu. Avukatlar, davanın 16 Mayıs günü görüleceğini de belirtti.

Elif Büşra Berber ve İslam Gezer

Ne olmuştu?

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Nergiz Mahallesi'nde 24 Mart 2020'de yaşanan olayda Berk Öcalan, Z.Ç.’yi evdeki beyzbol sopasıyla darp etti. Hastaneden darp raporu alan Z.Ç., polise gidip şikayetçi oldu. Olayla ilgili gözaltına alınan ve başka suçtan da hakkında arama kararı bulunan Öcalan, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Öcalan hakkında hazırlanan iddianamede 'silahla tehdit', 'silah sayılan aletle kasten yaralama', 'hakaret' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Karşıyaka 8'inci Asliye Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada Öcalan, 'silahlı tehdit' ve 'hürriyetten yoksun kılma' suçlarından beraat ederken, 'hakaret' suçundan 2 ay 15 gün, 'kasten yaralama' suçundan ise 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Öcalan, denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak tahliye edildi. Dava sürerken 20 Nisan 2021'de Öcalan hakkında 'özel hayatının gizliliğini ihlal' ve 'şantaj' iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Bu soruşturma da tamamlanıp iddianame hazırlandı. Savcı, iddianamede 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Karşıyaka 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi Öcalan’a 10 ay ceza hapis cezası verdi. Z.Ç.’nin avukatları Elif Büşra Berber ve İslam Gezer ise verilen cezaya itiraz etti.

(HABER MERKEZİ)