EŞİK ve PACE'ten 25 Kasım için çağrı

EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu TBMM ve sivil topluma 25 Kasım için çağrı yaptı. Çağrıda 'İstanbul Sözleşmesi tüm maddeleriyle hayat geçirilsin!' denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - EŞİK Eşitlik İçin Kadın Platformu, Avrupa Konseyi Eşitlik Komitesi’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı tartışan ülkelerle ilgili açıklaması üzerine TBMM ve sivil topluma 25 Kasım’da İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi için etkili adım atma çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (PACE) Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi (Committee on Equality and Non-Discrimination), 11 Eylül'de düzenlediği video konferansın ardından İstanbul Sözleşmesi’ne desteğini yineledi. Yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin, tüm dünyada, kadınların şiddetten korunması için en kapsamlı uluslararası yasal standart kabul edildiği belirtildi.

Eşitlik Komitesi, geçtiğimiz haftalarda Polonya ve Türkiye'deki siyasetçilerin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme çağrısı yapan beyanlarından üzüntü duyduğunu açıkladı. Bu olumsuz tutumların, Sözleşme’nin amaçları ve hükümleri hakkındaki kasıtlı ve yanlış beyanların sonucunda ortaya çıktığını belirtti.

Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’ndeki şiddet riski altında olan kadınlar ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınlara yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmak gibi hedeflerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile de tanınan temel haklar arasında olduğu vurgulandı.

25 KASIM'DA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ÇAĞRISI

Eşitlik Komitesi, tüm üye devletlere, tüm parlamenterlere, sivil topluma, bölgesel ve uluslararası örgütlere, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde İstanbul Sözleşmesi'nin kadına yönelik şiddetin engellenmesindeki hayati rolü ile ilgili etkinlikler düzenlemeleri için çağrıda bulundu.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) da Komite’nin bu çağrılarını desteklediğini açıklarken, hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hem de Türkiye’nin tüm sivil toplumunu 25 Kasım’da İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi için etkili adımlar atmaya çağırdı.

Çağrıda şu ifadeler kullanıldı:

EŞİK olarak, TBMM Başkanlığı’nı, TBMM’deki tüm siyasi partileri ve milletvekillerini;

- İnsan hakları temel standartlarına itiraz anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyalarına karşı durmaya;

- Çalışmalarında İstanbul Sözleşmesi’nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye;

- İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı olan GREVIO’nun 15 Ekim 2018 tarihli Türkiye raporundaki tavsiyeleri uygulamaya;

- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü TBMM’de özel bir oturum düzenlenerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda (Sözleşme’nin 70. Maddesi gereği) görevleri olan parlamenter denetim mekanizmasını işletmeye; TBMM’deki tüm partilerle ortak bir Türkiye şiddetle mücadele Yol Haritası/Eylem Planı çıkarılması için çalışmaya davet ediyoruz.