Hafize Kurban cinayetinde karar duruşması 5 Kasım'a ertelendi

Denizli'de 27 Ağustos 2019'da boşanmak üzere olduğu eşi tarafından öldürülen Hafize Kurban'ın katil zanlısı Uğur Kurban'ın yargılandığı dava 5 Kasım'a ertelendi. Dava öncesinden adliye önünde açıklama yapan kadınlar, "Bu dava defalarca ertelense de adalet yerini bulana dek burada olacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Denizli'nin Pamukkale ilçesinde 27 Ağustos 2019 günü boşanmak üzere olduğu eşi Ayhan Kurban tarafından bıçaklanan ve 9 gün sonra hastanede vefat eden Hafize Kurban'ın öldürülmesiyle ilgili davaya devam edildi.

Denizli 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sanık Uğur Kurban, SEGBİS ile katılırken, Hafize Kurban'ın babası Mustafa Balık ve kız kardeşi Hacer Balık müşteki olarak duruşmaya katıldı.

Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, Hafize Kurban ve Uğur Kurban'ın evlilikleri boyunca şiddet olaylarında Uğur Kurban'ın beraatini istendi. Mütalaada Uğur Kurban'ın "tasarlayarak adam öldürme suçu"ndan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve ilgili tahrik indiriminden de faydalanması talep edildi.

Sanık Uğur Kurban'ın karar duruşmasında mahkeme salonunda bulunma talebi üzerine, karar duruşması 5 Kasım'a ertelendi. Dava karar aşamasındayken 17 Eylül'e ertelenmiş, Hafize Kurban'ın ailesi ve kadın örgütleri karara tepki göstermişti.

Hafize Kurban davası karar aşamasında ertelendi, aile ve kadınlar tepki gösterdiHafize Kurban davası karar aşamasında ertelendi, aile ve kadınlar tepki gösterdi

'DAVA DEFALARCA ERTELENSE DE BURADA OLACAĞIZ'

Dava öncesinde açıklama yapan kadın örgütleri çocuklarının gözü önünde ayrılmak istediği eşi tarafından öldürülen Hafize Kurban’ın duruşmasından çıkacak sonuca ses olmak için toplandıklarını ifade etti.

Kadın örgütleri adına basın açıklamasını yapan Ebru Koç Acar, "Davanın başından itibaren kamuoyu oluşturmak ve kadın cinayetlerini devlet politikalarından ayrı tutmaya çalışan anlayışın karşısında durmak için buradayız. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu, cezasızlığın katilleri cesaretlendirdiğini, siyasal söylemlerle ikinci sınıf kabul edilen kadınların her gün şiddetle burun buruna olduğunu her fırsatta haykırmaktan vazgeçmiyoruz. Bizler bu dava defalarca ertelense de adalet yerini bulana dek burada olacağız" diye konuştu.

'KATİLLER CEZA İNDİRİMLERİNDEN CESARET ALIYOR'

Hafize Kurban, Pınar Gültekin ve öldürülen tüm kadınlar için, korkusuzca yaşayabilmek için adalet istediklerini belirten Acar şöyle devam etti:

"Biz bu cinayetlerde 'İstanbul Sözleşmesini uygulamak yerine tartışmaya açmak' yolunu seçen iktidarın sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Katillerin uygulanmayan yasalardan, ceza indirimlerinden cesaret aldığını hepimiz biliyor ve haykırıyoruz. Hafize Kurban cinayeti de tüm kadın cinayetleri gibi güvencesizliğin ve önlemsizliğin sonucudur. Bizleri katletmeye ve sömürmeye ant içmiş bu zihniyetin karşısında sokaklarda, alanlarda, mahkeme koridorlarında haykırmaya devam edeceğiz. Kadın cinayetleri politiktir.”

'KATİLİN EN AĞIR CEZAYI ALMASINI İSTİYORUZ'

Bir yılı aşkın süredir devam eden Hafize Kurban davasının, bir an önce sonuçlandırılmasını istediklerinin altını çizen Acar, "Hafize Kurban’ın katilinin en ağır cezayı almasını istiyoruz. Kadınların yaşam haklarına saldıran bu düzenin bir sonucu olan katilin cezalandırılması, sürecin uzatılmadan, aileyi daha da yıpratmadan davanın sona erdirilmesi gerekmektedir. Kadın örgütleri olarak katil en ağır cezayı alana kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.