Gülistan Doku için eylem: Bu dosyanın peşini bırakmayacağız

İzmir'de, kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun bulunması için eylem yapıldı. Açıklamada, "Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde baş şüpheli konumunda olan Zainal Abakarov değil Gülistan'ı soran kadınlar, erkek devlet şiddetiyle karşılaşıyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu, Dersim'de kaybolan ve 248 gündür haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için Alsancak Halkbank önünde oturma eylemi yaptı.

Gülistan Doku'nun fotoğraflarının taşındığı eylemde sık sık, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Zainal derhal tutuklansın" sloganları atıldı.

'GÜLİSTAN’I SORAN KADINLAR ŞİDDETLE KARŞILAŞIYOR'

Basın açıklamasını okuyan Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu üyesi Berivan Oğuz, Doku'yu arayan herkese bugüne kadar çok sayıda saldırı gerçekleştiğini söyledi.

"Munzur Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri demokratik kitle örgütleri engellendi. Gülistan kaybolduğu günden bu yana kaç kadın katledildi sayamıyoruz. Gülistan kaybolduğu günden bu yana kaç kadın katili, tacizci serbest bırakıldı sayamıyoruz" diyen Oğuz, şöyle devam etti:

"Katilleri değil kadınları yargılayan erkek yargı, tecavüz faili katil Musa Orhan'ı serbest bıraktı. Nadira Kadirova'nın dosyasını kapattı. Bugün Meclis'te bir kadının katili dolaşıyor. Bugün tacizciler, çocuk istismarcıları ellerini kollarını sallayarak aramızda dolaşıyor. Yetmiyor erkek devlet bir de İstanbul Sözleşmesi'ne saldırıyor. Kadınlar için güvence olan İstanbul Sözleşmesi'ni hedef gösteriyor. Bütün bunlarla beraber Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde baş şüpheli konumunda olan Zainal Abakarov değil Gülistan'ı soran kadınlar, erkek devlet şiddetiyle karşılaşıyor."

'GÜCÜMÜZÜ GEÇMİŞ DENEYİMLERİMİZDEN ALIYORUZ'

Gülistan Doku'nun bulunması mücadelesinin yükseltilmesi için kadınların kararlı duruşundan taviz vermeyeceğini belirten Oğuz "Biz kadınlar, gücümüze inanıyoruz. 8 Mart’larda meydanları dolduran ve bir adım dahi geri adım atmadan erkek egemenliğinin karşısında dikilen kadınlar olarak gücümüzü o günkü kalabalığımızdan alıyoruz. Bizler gücümüzü geçmiş deneyimlerimizden alıyoruz ve iddialıyız tarih erkek egemenliğini değil bizim mücadelemizi, Gülistan'ın mücadelesini yaldızlı büyük puntolarla haykıracak. Çünkü bizler dünyanın altını üstüne getiren kadınlarız ve altının üstünden güzel olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

'GÜLİSTAN DOKU’NUN AİLESİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN'

Eylemde söz alan alan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Doku'nun kaybedilmesinin anlayış ve zihniyet meselesi olduğunu belirtti. Koçyiğit, "Gülistan Doku'nun kaybolması bugün Türkiye'de aslında kadınlara dayatılan yaşamın bir parçası. Buna karşı ses çıkartıldığında ne oluyor? Aygül Doku'ya ve Gülistan'ın annesine yaptıklarını yapıyorlar. Yani darp ediyorlar, gözaltına alıyorlar, tutukluyorlar" dedi.

Sürecin takipçisi olacaklarını dile getiren Koçyiğit şunları söyledi:

"Gülistan kaybedildi ve devlet Gülistan'ın nerede olduğunu çok iyi biliyor ama açığa çıkarmak istemiyor. Bugün bu dayanışma olmasa Gülistan Doku da diğer faili meçhullerin arasına karışacaktı. Kadın dayanışması bugün hâlâ Gülistan'ın sesi olmamızı, hakkını korumanızı sağlıyor. Biz bu dosyanın peşini bırakmayacağız. Gülistan Doku'nun ailesinden elinizi çekin. Kadınlardan elinizi çekin. Tacizcileri, tecavüzcüleri, kadın katillerini cezaevine kapatın. Onların hakkını arayan, izini arayan, akıbetini soranların önüne barikat çekmekten, polis yığınağı yapmaktan vazgeçin. Bu sürecin takipçisi olacağız. Kadın dayanışması er ya da geç Gülistan'ı canlı veya cansız bulacak. Biz birbirimize kadınlar olarak sahip çıkacağız." (DUVAR)