'Musa Orhan tutuklansın: İnsanlar adaleti çaresizce sosyal medyada arıyor'

Uzman çavuş Musa Orhan'ın cinsel saldırısına maruz kalan İ.E. yaşamına son verdi. Saldırıyı doğrulayan adli tıp raporuna rağmen serbest bırakılan Orhan'ın tutuklanması için sosyal medyada, "#MusaOrhanTutuklansın" başlığıyla kampanya başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siirt'te uzman çavuş Musa Orhan'ın cinsel saldırısına uğradıktan sonra, Batman'da intihar girişiminde bulunan 18 yaşındaki İ.E., bugün tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Orhan, 16 Temmuz'da gözaltına alınmış, cinsel saldırıyı doğrulayan adli tıp raporuna rağmen adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Soruşturmayla ilgili de gizlilik kararı verilmişti.

Orhan'ın serbest bırakılması tepki çekmişti. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) de Orhan'ın tutuklanmasını istemişti. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise, konuyu Meclis gündemine taşımış ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlanması talebiyle soru önergesi vermişti.

Yaşananlara ilişkin haberlerin Batman’ın haftalık yerel gazetesi Jiyan Haber’in internet sitesinde yayınlanması soruşturma konusu olmuş, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haberleri yayınlayan Jiyan Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “halkı kin ve düşmanlığa veya aşağılama” fiilini düzenleyen 216’ncı maddesi uyarınca soruşturma başlatılmıştı.

Cinsel saldırıya uğrayıp intihar girişiminde bulunan İ.E. 33 gün sonra öldüCinsel saldırıya uğrayıp intihar girişiminde bulunan İ.E. 33 gün sonra öldü

İ.E.'nin ölümünün ardından Musa Orhan'ın tutuklanması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Twitter'da "#MusaOrhanTutuklansın" başlığı altında 160 binin üzerinde paylaşım yapıldı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "18 yaşındaki genç kıza 20 gün tecavüz edip, daha sonra 'İstediğin yere şikayet et, bana bir şey olmaz. Daha önce de çok yaptım, bir şey olmadı' diyen katil serbest, evladını yitiren aile perişan! Haykırıyoruz: #MusaOrhanTutuklansın" ifadelerini kullandı.

Sanatçı Haluk Levent de "Devletin üniformasının yerlere düşürülmesine izin vermeyin. Kötüler her yerde her meslekte olabilir. Tecavüzcünün tacizcinin sağcısı solcusu, memuru, askeri olmaz. Musa’nın o üniformayı giymeye ve onu kirletmeye hakkı yoktur. Kimse de onu korumasın. #MusaOrhanTutuklansın" paylaşımını yaptı.

HDP Kadın Meclisi'nden yapılan açıklama ise "Uzman çavuş Musa Orhan’ın Batman’da tecavüz ettiği İ.E. bugün yaşamını yitirdi. Devletin görevi; suçu aklamak değil, tecavüzcüyü tutuklamaktır. Kürt illerinde özel savaş politikası haline gelen tecavüzü aklamanıza izin vermeyeceğiz. #MusaOrhanTutuklansın" denildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "20 gün boyunca Musa Orhan'ın cinsel saldırılarına maruz kaldığına dair kuvvetli şüphe nedenleri bulunun İ.E hayatını kaybetti. Failin serbest ve kamu gücünü kullanma imkanlarına sahip olması, delilleri karartma ihtimali nedenleriyle şüpheli #MusaOrhanTutuklansın" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, paylaşımında "Bir genç kadına tecavüz etti. Bir genç kadını ölüme sürükledi. Bir genç kadına 'kimse sana inanmaz sahipsizsin’ dedi. Bir genç kadın öldü! Musa Orhan elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Musa Orhan'ın sahibi(!) /Sahipleri kim?" ifadelerine yer verdi.

SAZAK: HABERİ YAYINLAMAYAN KANALLAR ÖZÜR BORÇLU

Gazeteci Derya Sazak, haberi İ.E.'nin ölüm haberini yayınlamadıkları gerekçesiyle Fox TV ve NTV'yi eleştirdi. Sazak, "Genç bir kızın tecavüz sonucu ölümünde haber değeri bulmayan Fox ve NTV yöneticileri (CNN Turk HaberTurk yayinlamadıysa?!..) izleyicilere bir açıklama ve özür borçlular! Günboyu tweeter'da büyük infial uyandıran uzman çavuşun tecavüzü vakası nasıl sansürlendi?" ifadelerini kullandı.

Twitter'da yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

(HABER MERKEZİ)