Kadınlar Kadıköy’de: Feshetmeyi değil etkin uygulamayı konuş

İstanbul'da, binlerce kadın Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” demek için bir araya geldi. Eylemde sözleşme uygulansaydı kadın cinayetlerinin engelleneceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da binlerce kadın Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” demek için bir araya geldi. Eylemde, kadın cinayetleri ve kadına şiddet artarken sözleşmenin iptal edilmesi tartışmalarının bile kabul edilemez olduğu belirtildi.

“İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu” tarafından kadın haklarını korumak ve sözleşmeye sahip çıkmak için düzenlenen eylem, saat 19.00’da Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde başladı.

“İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula” yazan mor maskelerle alana gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “6284’ü uygula” dövizlerini taşıdı.

Eylemin açılış konuşmasında “Bu sözleşme etkin uygulanana kadar sokakları da geceleri de meydanları da terk etmiyoruz” denilerek şunlar kaydedildi: "Her gün bir kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Ansızın değil göz göre göre geliyor, kadın cinayetleri. Kadınlara evine dön yuvanı koru diyorlar. Failler devlet eliyle korunuyor. Bugün İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek yerine etkin uygulamayı konuşsalardı Pınar Gültekin, Fatma Altınmakas ve öldürülen kadınlar yaşıyor olacaktı.”

Eylem, açılış konuşmasının ardından açık kürsü etkinliği devam etti. Açık kürsüde söz almak isteyen kadınlar, 3 dakikalık sürelerle Türkçe ve Kürtçe konuşmalar yaptı.

İZMİR’DEKİ GÖZALTILAR PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan İzmir’de, İstanbul Sözleşmesi eylemi yapmak için toplanan kadınların gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. Kadınlar gözaltıları alkışlar ve ıslıklarla protesto ederek “Kadınları değil, cinayeti engelle” sloganını attı.

Eylemin sonunda yapılan basın açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin ele alınacağı AK Parti MYK toplantısının 13 Ağustos’a ertelendiği belirtildi ve “Kadınlar o güne kadar sokaklarda, nöbette, her yerde teyakkuzda olacağız" denildi.

“Tekrar ediyoruz İstanbul Sözleşmesi kadınlar ve çocukla başta olmak üzere herhangi bir ayrım gözetmeksizin bir insanın cinsiyeti üzerinden şiddete maruz bırakılmasının önlenmesi, şiddete uğrayanların korunması ve şiddet faillerinin gerektiği şekilde cezalandırılması için somut, hukuki ve toplumsal adımları tanımlayan devlete açık ve net yükümlülükler getiren bir metindir. Kadınların ve çocukların hayatlarını korumak için verilen bir sözdür ve bu sözden dönmek her yıl yüzlerce kadının öldürüldüğü, en az 28 bin 360 çocuk istismarı vakasının olduğu bir ülkede kadınları ve çocukları ateşe atmaktır.”

“Sözleşmeden çekilmek sözleşmenin referans aldığı Türkiye'nin de taraf olduğu diğer insan hakları belgelerini de tartışmalı hale getirmek ve kadınların mücadeleyle kazandığı tüm hakları tartışmaya açmak demektir. Sözleşmeden çekilmek kadınlarla erkekler fıtratları gereği eşit değildir sözüyle her fırsatta saldırıya uğrayan haklarımızın ve yasal güvencelerimizin tümüyle terk edileceğinin dünyaya ilan edilmesidir.”

“İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara derhal son verilsin. İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı şiddetin önlenmesi yasasının uygulanması ile ilgili eksiklikler giderilsin. Acil önlem planı yapılsın.”

SÖZLEŞMENİN GÖRÜŞÜLECEĞİ TOPLANTI ERTELENMİŞTİ

İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilip edilmeyeceği ile ilgili nihai kararın verileceği AK Parti MYK toplantısının 5 Ağustos’ta yapılacağı duyurulmuş, ancak daha sonra toplantının ileri bir tarihe ertelendiği açıklanmıştı. Ertelenen MYK toplantısı ile ilgili henüz net bir tarih verilmezken toplantının 13 Ağustos’ta yapılabileceği üzerinde duruluyor.