Yalova'da İstanbul Sözleşmesi eylemi: Bize 'hayatınızdan vazgeçin' diyorlar

Yalova'da eylem yapan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi ve sözleşmeden çekilme çağrılarına tepki gösterdi. Açıklamada, "İktidarın o dönemde sözleşmeye atıf yapan sözleri bile kadın cinayetlerinin gerilemesine yol açmıştı. Şimdi bize 'hayatlarınızdan vazgeçin' diyorlar. Nasıl vazgeçeriz?" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yalova Kadın Platformu, Yalova Kadın Meclisleri ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması talebiyle Cevdet Aydın Parkı'nda eylem yaptı.

Kadınlar adına basın açıklanmasını okuyan Çiğdem Özmen Köroğlu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi yönündeki çağrılara tepki gösterdi.

Köroğlu, "2011 yılında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu ve iktidarın o dönemde sözleşmeye atıf yapan sözleri bile kadın cinayetlerinin gerilemesine yol açmıştı. Şimdi bize 'hayatlarınızdan vazgeçin' diyorlar. Nasıl vazgeçeriz?" dedi.

Kadınlar, eylemde 2010'dan bugüne kadar öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı pankart açtılar.

'SÖZLEŞME ŞİDDET VE ŞİDDET TEHDİDİNİ ÖNLER'

İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili kararının AK Parti MYK toplantısında görüşüleceği haberlerini hatırlatan Köroğlu, şunları söyledi:

"İstanbul Sözleşmesi için buradayız. Çünkü İstanbul Sözleşmesi her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddeti ve şiddet tehdidini ve ayrımcılığı önler. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Çünkü kadınların ücretsiz hukuki ve psikolojik destek almalarını sağlar. 7/24 çalışan Alo Şiddet Hattı, kadın sığınakları gibi destek mekanizmalarıyla kadınlara güç verir, çocukları korur. İstanbul Sözleşmesi için buradayız. Çünkü İstanbul Sözleşmesi eşit vatandaşlığın garantörüdür. Devletlere, devletin tüm aygıtlarını işleterek kadına karşı şiddeti ortamdan kaldırmak için her türlü tedbiri alma yükümlülüğü getirir. İstanbul Sözleşmesi şiddet, taciz, tecavüze uğrayan kadınların korkmadan şikayetçi olmalarının önünü açar. Sözde namus ve töre cinayetleri adı altında işlenen kadın cinayetlerinin önüne geçer. İstanbul Sözleşmesi ayağımızı bastığımız sağlam zemindir."

'ŞİDDETSİZ YAŞAM EN TEMEK HAK'

"Şiddetsiz yaşam en temel insan hakkıdır" diyen Çiğdem Özmen Köroğlu, "Kadınlar bu haktan mahrum edilemez. İstanbul Sözleşmesi kadınların eşit yurttaş olma hakkını ve en temel yaşam haklarını korur. Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz: Eşit ve özgür yaşayabilmek için, bütün kadınların geleceği için yaşam hakkımızı savunmak için İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmayın" diye konuştu.

Eylemde kadınlar, 2010 yılından bugüne dek öldürülen kadınların isimlerini okudu. Katledilen kadınların isimlerini okunması 3 saat sürdü. Emniyet'in daha fazla sürmesine izin vermemesi nedeniyle kadınlar eyleme yarın devam edecek. (HABER MERKEZİ)