Meksika'da kadınlara polis saldırısı

Meksika'da on binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde son beş yılda yüzde 137 oranında artan kadın cinayetleri protesto etmek için sokağa döküldü. Hükümeti sessiz kalmakla suçlayan kadınlar, başkent Mexico City'de "Kadın düşmanı başkan" sloganlarıyla yürüdü. Polis, başkanlık sarayının önünde toplanan kadınlara saldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Günde en az 10 kadının öldürüldüğü, 700 kadın cinayeti davasının sonuca bağlanmadığı Meksika'da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşüne katılan on binlerce kadına polis saldırdı. 80 bin kadının katıldığı yürüyüşte, şiddet olayları nedeniyle 60 kişi yaralandı.

Protestolara katılan 45 yaşındaki güzellik uzmanı Alma Delia Díaz "Kurban olmaktan, istismar edilmekten ve kötü muamele görmekten yorulduk. Yeter artık" dedi. Okul öncesi öğretmeni olan 33 yaşındaki Daniela Garcia ise "Bütün hayatımı geçirdiğim ülkede her gün 10 kadın öldürülüyor, en azından bildiğimiz kadarıyla, ve bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Zocalo Meydanı, Mexico City

'BAŞKAN BİZİ UMURSAMIYOR'

Başkanlık Sarayı'nın önünde toplanan protestocular, "Başkan bizi umursamıyor" ve "Kadın düşmanı AMLO (Andres Manuel Lopez Obrador)" sloganları attı. Eylemde bir dans performansı da sergilenirken, dansçılardan biri olan 26 yaşındaki Angelica Trevino, "Dans figürlerimiz çaresizlikle, huzursuzlukla doluydu. Bunlar bugün bizi buraya getiren şeyler" dedi.

Polis ise bir grubun molotof kokteyli atmasını gerekçe göstererek eylemcilere saldırdı.

Meksika ve Arjantin'de milyonlarca kadın, pazartesi günü çalışmayacak ve okula gitmeyecek. 'Bizsiz bir gün' olarak adlandırılan bir günlük protestoda kadınlar, kadınsız bir toplumun nasıl olacağını göstermeyi amaçlıyor.

HER GÜN 10 KADIN ÖLÜYOR

Meksika'da her gün 10 kadının öldürüldüğü düşünülüyor ve aktif olarak 700 kadın cinayeti davası soruşturuluyor. Son beş yılda Meksika'da kadın cinayetleri yüzde 137 oranında arttı. Geçen ay 25 yaşındaki Ingrid Escamilla'nin öldürülmesiyle Meksika'da protestolara şiddetlenmişti. (DIŞ HABERLER)