Meksika'da vahşi cinayetin fotoğrafları ülkeyi ayağa kaldırdı

Meksika'da vahşice öldürülen 25 yaşındali Ingrid Escamilla'nın parçalanmış cesedinin görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması öfkeye neden oldu. Escamilla'nın erkek arkadaşı Eric Francisco Robledo, katil zanlısı olarak yakalanırken eski eşinin iki defa aile içi şiddetten şikayetçi olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'nın başkenti Mexico City'de 25 yaşındaki bir kadın birlikte yaşadığı erkek tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Kadının derisinin yüzülerek cesedinin parçalanması ve bazı gazetelerin iç organları çıkarılan cesedin fotoğrafını yayımlaması infilale neden oldu. Ülkede bugün ve yarın protesto eylemlerinin düzenlenmesi bekleniyor.

İnsan hakları grupları, kadın cinayetlerinde davaların çoğunun çözülemediğini ve faillerin cezasız kaldığını söylüyor.

ESKİ EŞİ AİLE İÇİ ŞİDDETTEN ŞİKAYETÇİ OLMUŞ

Meksikalı yetkililere göre, polis Pazar günü Ingrid Escamilla'nın cesedini evinde buldu. Escamilla'nın 46 yaşındaki erkek arkadaşı Eric Francisco Robledo, olay yerinde gözaltına alındı. Polis aracına bindirilirken vücudu kan lekeleriyle kaplı olan Robledo, şiddetli bir kavga sonrasında kız arkadaşının kendisini bıçakla öldürmeye çalıştığını, öldürdükten sonra yakalanmamak için cesedi parçalamak istediğini söyledi. Robledo'nun eski eşinin daha önce aile içi şiddet nedeniyle polise iki kez şikayette bulunduğu belirtiliyor.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ

Sosyal medyada seferber olan Meksikalılar, Ingrid Escamilla'nın yaşamını ve anısını onurlandırmak için adını 'güzel' resimler ve sözlerle birlikte andıkları paylaşımlarda bulundu. Bir kullanıcı "Artık biri Ingrid Escamilla'nın adını ararsa, onun anısını ve ailesinin hayatını onurlandıran güzel görüntüler bulacak" dedi.

Meksiko'da yaşayan sanatçı Sofia Tello Moscarella, yaptığı Escamilla tablosunu paylaştı. Meksikalı kullanıcıların sembol resim haline getirdiği eserine, Sofia Tello Moscarella, "Kızgınlığımızla çiçekleri büyüteceğiz. Rahat uyu Ingrid, çünkü biz onlara rahat vermeyeceğiz" mesajını ekledi. Kadın sanatçı BBC'ye "Ingrid'e yapılan beni inanılmaz üzdüğünden diğer pek çok insan gibi ben de güzel bir şey yapmaya çalıştım. Asla kimse onu öyle hatırlamamalı" diye konuştu.

Bazıları Latin Amerika çapında kadına şiddeti protesto için kullanılan 'Ni Una Menos' (Bir eksik olmayacağız) sloganını tweetledi. Bir kullanıcı "Bizim sadece Meksika'da değil, Kolombiya, Peru, Ekvador, Şili, Arjantin'de binlerce olduğumuzu fark etmediler. Bugün buradayız ve korkmuyoruz" tweetini attı. #IngridEscamilla ve #IngridIcinAdalet hakkında en çok yazılan etiketler oldu.

Savcılar, Ingrid Escamilla cinayeti için en ağır cezayı talep edeceklerini açıkladı. Milenio televizyonun haberinde Escamilla'nın aylar önce partneri hakkında suç duyurusunda bulunduğu ama daha sonra bunu geri çektiği iddiasına yer verildi.

Son 30 yılın en yüksek kadın cinayeti rakamlarının gerçekleştiği 2018 yılının resmi verilerine göre Meksika'da günde ortalama 10 kadın öldürülüyor. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 40'ına hayatlarını paylaştıkları erkekler zulmediyor. Meksika'da 2019 yılında işlenen cinayetlerin sayısı da son 20 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Resmi verilere göre, 130 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl toplam 34 bin 582 kişi öldürüldü. Bu rakam 2018'de 33 bin 743 olmuştu. (Sputnik/BBC Türkçe)