Ajda Ender'in isyanı: Beni intihara sürüklüyorlar

Aylardır transfobik şiddete maruz kaldığını ve bu yüzden evine giremediğini belirten trans kadın Ajda Ender, avukat Eren Keskin ile İHD İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması yaptı: "Can güvenliğim yok. Devletten koruma talebim reddedildi. Tehdit eden kişilerin yakalanmasını istiyorum."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşularından gördüğü transfobik şiddet sebebiyle aylardır kendi evine giremeyen, sosyal ve ekonomik zarar uğradığını belirten trans kadın Ajda Ender, bugün  İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde avukatı Eren Keskin ve teyzesi ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Ender açıklamasında, bütün suç duyurularına rağmen halen bir işlem yapılmadığını, koruma talebinin reddedildiğini ve emniyetin kendisini can güvenliği olmamasına rağmen gece yarısı ifadeye çağırdığını söyledi.

Ajda Ender, transfobik şiddet yüzünden 7 aydır evine giremiyorAjda Ender, transfobik şiddet yüzünden 7 aydır evine giremiyor

'CAN GÜVENLİĞİM YOK'

Ajda Ender, kendisine apartmanda saldırıldığını, kapısı kırılıp darp edildiğini, kapısında bıçak izleri olduğunu ve tehditler aldığını anlattı: " Sırf trans kadın olduğum için, beni apartmanda ve toplumda barındırmamak için bana saldırdılar. Sokağa tek başıma çıksam geri dönmek zorunda kalıyorum çünkü korkuyorum. Devletten koruma istedim bana hiçbir şekilde bir koruma kararı göndermiyor. İlgilenmiyor."

Ender'in teyzesi de Ajda Ender'e karşı işlenen suçlara şahit olduğunu söyledi.

Ender şikayetçi olduğu kişinin ifadeye henüz çağrılmadığını da söyledi: "İfadeye çağrılmasını istiyorum. Çok yoruldum, her gün ağlayarak güne başlıyorum yaşam hakkım elimden alındı mesleğjmi yapmama yaşamama bana karşı işledikleri suçları açıkladığım için engel oluyorlar."

Sosyal ve ekonomik olarak ölüme mahkum edildiğini söyleyen Ender, "Beni intihara sürüklüyorlar, onurumu kırdılar ve toplum önünde beni küçük düşürdüler. Maddi manevi zarara uğratıldım. Şikayetlerimi geri çekmediğim için, trans kadın olduğum için ölümle tehdit ediliyorum. Yüzüme kezzap atmakla tehdit eden kişinin yakalanmasını istiyorum. Benim, annemin, teyzemin, kuzenlerimin can güvenliğimiz yok" dedi.

'YARGI YAVAŞ DAVRANIYOR'

Avukat Eren Keskin ise açıklamasında Ajda Ender'e saldırıların transfobik ve küçük düşürücü olduğunu, sürecin takipçisi olduklarını söyledi: "Ender'e atılan mesajlar onun cinsel kimliğine yönelik bir saldırı. Bunun için suç duyurusunda bulunduk. Bu tür dosyalarda maalesef yargı yavaş davranıyor. Bunun hızlanmasını da talep ediyoruz."

Ender, kendisine destek verenlere ve durumunu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'e teşekkür etti. Gülüm, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, "Ajda Ender’in maruz kaldığı çok boyutlu şiddet bilginiz dahilinde midir? Şikâyet başvurularının ve dava sürecinin akıbeti nedir?", "Hükümetiniz döneminde kaç trans kadın öldürülmüştür? Faillerinin kaçı yargılanmış, kaçı ağır tahrik ve iyi hal indiriminden yararlanmıştır" gibi Ender'in durumuna ve Türkiye'de trans bireylerin maruz kaldığı şiddete ilişkin sorular yöneltmişti. (HABER MERKEZİ)