İngiltere'de polis cinsiyetçi mesaj için özür diledi

İngiltere'de polis, Facebook'ta kadınların "gece tek başına sokağa çıkmamalarını" tavsiye edilen bir mesaj paylaştı. Mesajın cinsiyetçi olduğu eleştirileri üzerine mesajı silen emniyet müdürlüğü özür açıklaması yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Nottinghamshire Emniyet Müdürlüğü'nün dün Facebook'ta paylaştığı, 'gece tek başına sokağa çıkan kadınların fiziksel saldırıya uğrama riski altında olduğunu' belirtilen mesaj, kadınlardan ve okuyuculardan tepki çekti. Emniyet müdürlüğü, mesajı geri çekerek özür diledi.

Gönderide, “Geceleri yalnız yürümek söz konusu olduğunda risk almak, yapmamız gereken şeylerden biri. Özellikle geceleri yalnız yürüyen kadınlar, taciz ve hatta fiziksel saldırı riski altındadır” şeklinde ifadeler yer aldı. Bir kadın hakları kuruluşu, mesajı "cinsiyetçi" ve "aşağılayıcı" buldu. Sosyal medyada da birçok kişi polisin mağdurları suçlu göstermeye çalıştığını savundu.

Polis, uyarısını Nutthal kasabasında 22 Kasım'da bir kadının sokakta bir erkek tarafından takip edildiği şikayetinden sonra yayımladı.

Olası görgü tanıklarından yardım istenen uyarıda, " İşinizden gelirken ya da gece alışverişten gelirken kalabalığın olduğu yerleri kullanmaya özen gösterin" denildi. Polis sözcüsü bir süre sonra kaldırılan mesaj için "Özensizce yazılmış bir uyarı" ifadesini kullandı.

'80'LERDE GİBİYİZ'

Kadın örgütü Nottingham Women's Centre'ın Başkanı Helen Voce mesaja, "Polisin böyle bir uyarı yayımlamasına inanamıyorum. 1980'lerde gibiyiz. Ne kadar aşağılayıcı. Gece sokağa çıktıkları ve alışverişten geç döndükleri için kadınlar suçlanıyor. Kadınlara, suçun kendilerinde olduğunu hissettirecek bir şey" diyerek tepki gösterdi.

Voice, "Oysa bu güzel tavsiyeler, kadınları sokakta güvenli hissettirmeleri için erkeklere yapılmalıydı. Davranışlarını değiştirmeleri gereken erkekler" diye konuştu.

Polisin Facebook mesajının altında yer alan bir yorumda da bir kadın kullanıcı, "Bunu okuyunca sadece korku hissettim. Bana kamusal alanlarda olmamam gerektiği söyleniyor" derken, başka bir kullanıcı da şunları yazdı: "Size şunu hatırlatmak istiyorum. 2019 yılındayız ve artık onlara karşı işlenen suçlarda kadınları suçlamıyoruz." (Kaynak: BBC Türkçe)