Kadın Meclisleri İstanbul Sözleşmesi ve 6284 için yürüyecek

İstanbul Kadın Meclisi, “Kadınlar özgürce yaşasın, öldürülmesin ve asla yalnız yürümesin” diyerek tüm kadınlara eylem çağrısı yaptı. Eylem, 24 Kasım Pazar saat: 15.00’de Kadıköy’deki Beşktaş İskelesi’nde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadın Meclisi, tüm kadınları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü öncesi Kadıköy’de yapacağı eyleme çağırdı.

Kadınlar, erkek şiddetine karşı eylem düzenleyecek. İstanbul Kadın Meclisi, “Kadınlar özgürce yaşasın, öldürülmesin ve asla yalnız yürümesin” diyerek tüm kadınlara çağrı yaptı. Eylem, 24 Kasım Pazar saat: 15.00’de Kadıköy’deki Beşktaş İskelesi’nde. Çağrıda, "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Koruma Kanunu’nu etkin bir şekilde uygulansaydı, yüzlerce kadın hayatta olabilirdi. Tam da burada kadınlar şiddetsiz bir yaşam için İstanbul Sözleşmesi’ne, bir şifre olan 6284 sayılı Koruma Kanunu’na dayanıyor. Tam ve etkin uygulanan bir İstanbul Sözleşmesi kadınları yaşatır" ifadelerine yer verildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 SAYILI KANUN

İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldığı için bu isimle anılıyor. Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye oldu. 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdi. İstanbul Sözleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanıyor. Sözleşmeyi Avrupa Konseyi üyesi olan 45 ülke ve Avrupa Birliği imzaladı, ancak sözleşme sadece 34 ülkede onaylanarak yürürlüğe girdi. Sözleşmenin uygulanması yönündeki çağrılar son olarak Emine Bulut cinayetinin ardından da yüksek sesle dile getirildi.

6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çıkarılmıştı. (HABER MERKEZİ)