Havalimanında yaşayan İranlı muhalif güzellik kraliçesi: Kadınları susturmaya çalışıyorlar

Muhalif görüşleriyle tanınan İranlı eski güzellik kraliçesi Bahareh Zare Bahari, Interpol'ün çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle dört haftadır Filipinler'de bir havalimanında yaşıyor. Filipinler'den sığınma talep eden Bahari, İran rejiminin kendisini görüşlerinden dolayı tutuklamak istediğini, bu nedenle de sahte suçlamalarla itham edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İranlı eski güzellik kraliçesi Bahareh Zare Bahari, dört haftadır Filipinler'in başkenti Manila'da havalimanında yaşıyor. Hakkında İran'da rejim karşıtı ve kadın haklarıyla ilgili görüşleri yüzünden arama emri ve çıkartılan ve Interpol'den kırmızı bültenle aranan Bahari, sınır dışı edilip Tahran'a gönderilmekten korkuyor.

'STRESTEN AKIL SAĞLIĞIM YERİNDE DEĞİL'

Guardian'a konuşan Bahari, dört haftadır havalimanında yaşadığını ve sağlığının iyi olmadığını dile getirdi. "Stres nedeniyle saçlarım dökülmeye başladı. Burada mahremiyetim yok, oda yok, kapı yok, kıyafetlerimi değiştirmek istediğimde sürekli tedirgin oluyorum" diyen Bahari, akıl sağlığının iyi olmadığını söyledi.

Bahari, "Buradaki tüm duvarlar beyaz, yatak beyaz, her şey beyaz... sürekli ışık var. Saatin kaç olduğunu anlamak için telefonuma baktığımda akşam yediyi mi sabah yediyi mi gösterdiğini anlayamıyorum. Zaman algımı kaybediyorum, bazen de aklımı kaybediyorum" diyor.

'SAHTE DAVA'

Bahari, İranlı yetkililerin talebiyle hakkında kırmızı bülten çıkarılmasının ardından 17 Ekim'den bu yana Manila'da gözaltında. Çıkarılan bültenin İran'da işlediği iddia edilen bir suçla ilgiliymiş gibi gösterildiğini savunan Bahari, aslında görüşlerinden ötürü cezalandırması için iadesinin istendiğini söyledi. Bahari, 2014'ten bu yana İran'a gitmediğini ve İranlı yetkililerin onu susturmak ve cezalandırmak için böyle bir suçlamayla itham ettiklerini ve 'sahte bir dava' açtıklarını ifade etti.

Bahari, Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen 2018 Miss Intercontinental güzellik yarışmasında podyuma, İran Şahı Rıza Pehlevi'nin oğlunun posteriyle çıkmış, ülkesindeki kadın haklarını ve İslam hukukunu eleştirmişti.

The Guardian'la söyleşisindeyse, "İran'ın dışına çıktığım zaman halkımın sesi olmaya başladım, özellikle kadınların. Her zaman şunu düşündüm: Sesimi nasıl daha fazla duyurabilirim? Bu yüzden güzellik yarışmasına katılmaya karar verdim, siyaset hakkında konuşmak için bir şans olacağını düşündüm" dedi.

'İRANLI KADINLARI SESSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

"Tahran'ın iademi istemesinin asıl sebebi, rejimin siyasi aktivistlere ve kadınlara karşı olmasıdır. Beni susturmaya ve İran'daki kadınları korkutarak sessizleştirmeye çalışıyorlar. İran'ın kadınları temel özgürlük hakkı tanımayan bu rejimden bıktı. Sokağa çıktıklarında şeriat polisleri onları polis merkezine götürüp 'Niye böyle giyindin?' gibi sorular soruyor. Hapishanede gibiyiz" diyen Bahari, Filipinler'e iltica başvurusunda bulundu. (DIŞ HABERLER)