Gönül Çalışkan: ‘Seni doğduğum gün öldüreceğim’ diyordu

Boşanmak istediği eşi tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan ve engelli kalan Gönül Çalışkan, yeniden görülen davasına destek bekliyor. Çalışkan, "18 Ekim Cuma günü duruşmamız vardı, karşı tarafın avukatı istifa ettiği için karar duruşması 24 Ekim’e ertelendi. Tüm kadınları o gün benimle dayanışmak için, adaletsiz bir kararın önüne geçmek için Kartal Adliyesi'ne bekliyorum" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üzerine benzin dökülerek yakılan Gönül Çalışkan’ın davası yeniden görülüyor. Çalışkan, tüm kadınları karar duruşmasında dayanışmaya çağırıyor.

Uzun süre tedavi gören ve yanıklar nedeniyle engelli kalan Çalışkan, tedavi sürecinde tek bir duruşmayı bile kaçırmadığını söylüyor. Çalışkan, dava sonunda verilen 20 yıllık cezanın Yargıtay tarafından “tasarlamanın koşulları oluşmadığı” gerekçesiyle bozulmasına ve cezanın düşürülmek istenmesine tepki gösteriyor.

Ekmek ve Gül'den Sevda Karaca'nın haberine göre, yeniden görülmeye başlanan davanın 18 Ekim Cuma günü görülen ilk duruşmasının ardından yaşadığı süreci anlatan Çalışkan, "Aylarca şiddet gördüm. Boşanmak istedim. Bana ‘Seni doğduğum gün öldüreceğim’ diyordu. Gerçekten de doğum günü olan 4 Nisan günü, 2014’te ben sabah 6:30’da işe gitmek için evden çıktığımda üzerime iki şişe benzin dökerek öldürmeye çalıştı beni. Çevredeki insanların müdahalesiyle kurtuldum. Olay sonrası çok ağır tedaviler gördüm, engelli kaldım. Aylarca çalışamadım. Buna rağmen toparlanmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Dava süresince tek bir duruşmayı bile kaçırmadım, yaralarımla gittim mahkemeye. Kadınlar, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği bana güç verdi, her an yanımda oldular" ifadelerini kullanıyor.

"Planlı olduğu çok açık olduğu halde mahkeme ‘iyi hal indirimi’ yaparak, 16 yıl 8 ay ceza verdi. Ben daha sonra TV kanallarına çıkarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yanımda olmadığını anlattım" diyen Çalışkan daha sonra bu beyanı üzerine bakanlığın davaya müdahil olduğunu dile getiriyor.

'KARŞI TARAFIN AVUKATI İSTİFA ETTİ'

İndirimli ceza kararının Yargıtay’da bozulmasının ardından, cezanın 20 yıla çıktığını belirten Çalışkan, "Şimdi de karşı tarafın Yargıtay’a başvurusu üzerine dava yeniden görülüyor. Yargıtay, bu 20 yıllık cezayı ‘tasarlamanın koşulları yok’ diyerek bozdu. Yani cezanın yine indirilmesi isteniyor. Cezadan değil 4 yıl, 1 saat bile düşülmesini istemiyorum. 18 Ekim Cuma günü duruşmamız vardı, karşı tarafın avukatı istifa ettiği için karar duruşması 24 Ekim’e ertelendi. Tüm kadınları o gün benimle dayanışmak için, adaletsiz bir kararın önüne geçmek için Kartal Adliyesi'ne bekliyorum" diyor.

Çalışkan, olayın yaşandığı günden bugüne kendisine yeni bir hayat kurmak için mücadelesini bırakmıyor. Okulunu bitirip uluslararası aşçılık sertifikaları alan Çalışkan, "Sakat kaldım, işsiz kaldım ama mücadeleyi bırakmadım. Kendi emeğimle üç kızımı büyütüyorum, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ile birlikte kadınlarla birlikte kadınlara yapılan haksızlıklara karşı çıkıyorum. Kadınların dayanışmasının çok önemli olduğunu biliyorum" diyor.

Olayın yaşandığı ilk günden beri Gönül Çalışkan’la dayanışma içinde olan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, “Gönül, yaralarını kadın dayanışmasıyla iyileştirmeye çalışan bir kadın. Adaletsiz yargı pratiklerinin Gönül’e ve Gönül gibi onlarca kadına korku ve kaygı vermesine izin vermeyelim. Ceza indirimi demek katillere, katil adaylarına ‘Buyrun, kadınlara istediğiniz eziyeti yapın, biz sizi kollarız' demek. Her gün onlarca kadının vahşi şekillerde canına kast edilen bir ülkede devlet mekanizmalarının yapması gereken katillere cesaret vermek değil, en ağır cezaları vererek kadınları koruduğunu göstermektir” diyen Adile Doğan “Tüm kadın örgütlerini de gerçek adalet için 24 Ekim’de Gönül’ün davasına sahip çıkmaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Dava 24 Ekim Perşembe günü saat 14.30’da Kartal’daki Anadolu Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.