Emine Bulut davasında katile müebbet hapis cezası

Eski eşi tarafından 10 yaşındaki kızının gözü önünde bıçaklandıktan sonra 'Ölmek istemiyorum' sözleri ile hafızalara kazınan Emine Bulut'un ölümüne ilişkin davanın ikinci duruşması başladı. Sanık avukatı, esasa ilişkin yaptığı savunmada, TCK'nın 81. maddesinden verilmesini, bir ceza artırımına gidilmemesini talep etti. Sanık Fedai Varan, "Adil yargılanmadım, susma hakkımı kullanıyorum" dedi. Mahkeme Fedai Varan'a müebbet hapis cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

KIRIKKALE - Kırıkkale'de 18 Ağustos günü eski eşi Fedai Varan tarafından 10 yaşındaki kızları F.B.V'nin gözü önünde bıçaklanarak katledilen Emine Bulut'un ölümüne ilişkin davanın ikinci duruşması Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bulut'un katili Fedai Varan'a müebbet hapis cezası verildi.

Ankara'dan Kırıkkale'ye duruşmayı izlemek üzere gelen bir kısım kadın Çankaya Belediyesi'nin aracıyla adliyeye geldi. 'Emine Bulut İsyanımızdır. Yaşamak istiyoruz' , 'Sessiz Kalmıyoruz'  pankartları ile adliye önünde toplanan Kadın Savunma Ağı ve Kadın Meclisleri üyesi kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Açıklamada Münevver Karabulut ve Emine Bulut başta olmak üzere öldürülen kadınların isimlerin yer aldığı kağıtlar yere bırakıldı.

'KADINLARI EMİNE BULUT'UN ÇIĞLIĞINI SAVUNMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Kadın Savunma Ağı adına konuşan Buse Üçer, "Herkesin gözü önünde katledilen Emine Bulut 'ölmek istemiyorum' diye haykırıyordu. KADEM davayı takip ediyor gibi gözükmektedir. Ama kadın mücadelesinin ilkesine saldırı yapılırken neredeydiniz, 12 yaşındaki çocukla evlenme fetvası verilirken neredeydiniz? Sokaklarda tedirgin yürüyen, saldırıya uğrayan biziz. Bu şiddetin karşısında isyandayız. Ceren Damar'ın, Nevin Yıldırım'ın, Şule Çet'in isyanıyız. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanun bizim için yaşamsal niteliktedir. Erkek şiddetine karşı mücadele hepimizin mücadelesidir. Tüm kadınları Emine Bulut'un çığlığını savunmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 UYGULANSAYDI KADINLAR HAYATTA OLACAKTI'

Kadın Meclisleri adına konuşan Ayşen Ece Kavaz ise İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere 6284 sayılı kanunun etkin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Emine Bulut davasında adalet sağlanması için adliyeye geldiklerini belirten Kavaz, şöyle konuştu: "Eğer kanunlar uygulanmış olsaydı kadınlar hayatta olacaktı. Kadınlar karakola gittiklerinde, ölümle tehdit edildiklerini söylediklerinde o ihbarları dikkate almayan herkes bu cinayetlerinden sorumludur. Eğer bu davada adalet sağlanırsa kadın cinayetlerinde adım atmış olacağız. Adaletin sağlanması için buradayız."

Sanık avukatı: Bu kadın cinayeti davası değil, aile içi şiddet dosyasıdır.

Fedai Varan'ın avukatı 5 tane talepleri olduğunu, kabul edilmesi durumunda savunma yapacaklarını ifade etti. Emine Bulut'un 10 yaşındaki kızının ve tanıkların yeniden dinlenmesini talep etti. Sanık avukatı " Bu dava kadın cinayeti değil, aile içi şiddet dosyasıdır" dedi.

"Canavarca hisle tasarlayarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hakkında iddianame hazırlanan tutuklu sanık Fedai Varan ile Emine Bulut'un ailesi başta olmak üzere, kadın örgütleri ve çok sayıda avukat duruşma salonunda hazır bulundu. Cumhuriyet Kadınları Derneği, davaya müdahillik talebinde  bulundu.

'BU DOSYA KADIN CİNAYETİ DEĞİL, AİLE İÇİ ŞİDDET DOSYASIDIR'

Duruşmada söz alan sanık avukatı beş maddelik talepleri olduğunu, kabul edilmesi durumunda sanık Varan'ın savunma yapacağını söyledi.

Sanık Varan'ın avukatı bu dosyanın kadın cinayeti değil, aile içi şiddet dosyası olduğunu ifade ederek, "Okullarda kadın cinayeti diye bir suç tipi bize öğretilmedi. Bu aile içi şiddet davasıdır. Emine Bulut'un öldürülmesi kadın örgütleri tarafından doğrudan kadın olması ile ilişkilendirilmiştir. Bu yaklaşım yargılamanın adil ve gerçek bir yargılamaya inancı sarsar" dedi.

'BEN KATİLİ SAVUNMUYORUM, HAKLARINI SAVUNUYORUM'

Dosya içeriğinde bulunan olay anına ilişkin dijital verilerin taraflarına verilmediği ve bu görüntülerin kendilerine verilmesi durumunda savunma yapacaklarını ifade eden sanık avukatı şöyle konuştu: "Bize duruşmadan sonra söz konusu görüntüler verilmemiş, bir şekilde basınla paylaşılmıştır. Ben katili savunmuyorum. Suça konu olan eylemi de savunmuyorum. Sanığın yargılama hukukundan doğan haklarını savunuyorum. Silahların eşitliği ilkesi kapsamında sanığın ve müdafinin bu görüntüleri alma ve inceleme için uzmana inceletme hakkı var. Bu hakkı ihlal ediliyor. Görüntülerin bizimle paylaşılması, savunmamızı  yapmamız için süre talebimiz var. Eğer verilirse sanık susma hakkını kullanmayacak."

'TÜM TANIKLAR YENİDEN DİNLENSİN'

Sanık avukatı, geçen celse dinlenen tanıkların hukuk çerçevesinde yemin etmediklerini, dolayısıyla tanıkların yeniden dinlenmesi talepleri olduğunu belirterek, "Geçen celse dinlenen tanıkların yeniden dinlenmesini istiyoruz. Geçen celse sanıkların yeminleri alınırken hukuka aykırı işlem yapıldı. Ayrıca duruşmaya katılanlar için ayrı odada duruşmadan görüntüler izletildi. Tanıklar oradaki odada diğer tanık ifadelerini izleyip etkilenmiş olabilirler."

'KOLLUĞUN İHMALİ ARAŞTIRILSIN, TANIK OLARAK DİNLENSİN'

"Cinayet öncesi Emine Bulut'un 29 dakika karakola sığındığı görüntülerde mevcut. Kolluğun ihmalinin araştırılması bir yana cinayetten önce Emine Bulut ile görüşün kolluk görevlilerinin ifadesine başvurulmasını istiyoruz. Tutanakta adı geçen dört polis memurunun soruşturma geçirmeleri için başsavcılığa suç duyusunda bulunduk. Bu dört polisin tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum."

Son taleplerinin müşterek çocuk ile ilgili olduğunu  belirten sanık avukatı, "İlk celse çocuğun adlı görüşme odasında dinlenmesini talep ettik ve çocuğa sorulacak sorularımız olduğunu söyledik. Bu talebimize rağmen çocuk başka bir salondan SEBGİS ile doğrudan mahkeme başkanı ile muhatap olmak suretiyle adli görüşme odaları yönetmeliğine aykırı davranıldı."

ÇOCUĞUN YENİDEN DİNLENMESİNİ TALEP ETTİ

"Ayrıca travma yaşayan bir çocuğa mahkeme başkanı tarafından 'okul nasıl gidiyor' gibi sorular sorulması başkanın iletişim kurmada bir eğitimi olmadığını gösteriyor. Müşterek çocuğun adli görüşme odaları yönetmeliğine uygun yeniden dinlenmesini talep ediyoruz. Tüm bu taleplerimiz yerine getirilirse savunma yapmamız için süre talep ediyoruz."

Sanık avukatının savunmasının ardından söz alan Fedai Varan da taleplerinin karşılanması durumunda savunma yapacağını söyledi. Emine Bulut'un avukatı Turgay Özcan, sanık avukatının esasa ilişkin savunma yapmadığı gerekçesiyle taleplerin reddini istedi.

'SANIK AVUKATI İNDİRİMDEN YARARLANMAYA ÇALIŞIYOR'

Duruşmada söz alan anne Fadime Bulut, "En yüksek cezayı verin, acımız dinmedi" dedi.

Emine Bulut'un avukatı Turgay Özcan ise, sanık avukatının indirimden yararlanmaya çalıştığını ifade etti. Sanık Varan'ın cinayeti işlediğine dair pişmanlık duymadığını ifade ederek, en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

SANIK AVUKATI İNDİRİM TALEP ETTİ

Sanık avukatı, esasa ilişkin yaptığı savunmada, "Cinayet tasarlayarak ve canavarca hisle işlenmemiştir. Suçun çocuğun gözleri önünde işlenmesinin 82. madde kapsamında değerlendirilebilmesi için çocuğa bu suçun zorla izletilmesi gerekir. İddianamede indirim uygulanmaması istenmiştir. Ama sanığın sabıkası yoktur, suçu işledikten sonra kaçmamıştır. Kolluk ve savcılık makamına saygısızlık etmemiştir. Müşterek çocuk babasında bir defa kaldığını söylemiştir. Maktül velayet hakkını kötüye kullanmıştır. Yargıtay içtihatlerine dayanacaksanız haksız tahrik indirimi yapmak durumundasınız. Biz hükmün TCK'nın 81. maddesinden verilmesini, bir ceza artırımına gidilmemesini talep ediyoruz" diye konuştu.

SANIK VARAN: ADİL YARGILANMADIM

Mahkeme başkanının son sözünü sorduğu Fedai Varan, "Adil yargılanmadım, susma hakkımı kullanıyorum" dedi.

MÜEBBET HAPİS

Sanık avukatı Ersoy Aytaç'ın soruşturmanın genişletilmesine dair sunduğu beş talebin reddedilmesinin ardından karar açıklandı.

Mahkeme, sanık Fedai Varan hakkında itiraz yolu açık olmak üzere Fedai Varan'ın "kasten öldürmeden" müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, haksız tahrik hükümlerinin uygulanmamasına ve TCK 62'deki diğer indirimlerin uygulanmamasına karar verildi.

KARARIN ARDINDAN ORTALIK KARIŞTI

Kararın ardından Emine Bulut'un yakınları sanık Varan'a saldırdı. Mahkeme salonu bir anda karışınca polis müdahale etti. Polis Bulut ailesini salondan dışarıya çıkarken arbede yasandı. Duruşmaya katılanlar Bulut'un ailesine polis tarafından uygulanan şiddete tepki gösterdi. Emine Bulut'un ağabeyi Feyyaz Bulut, "Katili savunacağınıza kardeşimi korusaydınız" dedi.

KADEM'E KADINLARDAN TEPKİ: CİNAYETLERİN SEBEBİ SİZSİNİZ 

Duruşma sonrası basın açıklaması yapmak isteyen Kadın ve Demokrasi Derneği'ne (KADEM) çevrede bulunan kadınlar tepki gösterdi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmek isteyen, hükümete karşı sessiz kalmakla suçladıkları KADEM'e yönelik, "Kadınlar öldürülürken neredeydiniz? Kadın cinayetleri sizin yüzünüzden gerçekleşiyor. Kadın ve çocuk cinayetlerinin sebebisiniz" ifadelerine yer verdi. KADEM avukatları ile kadınlar arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

BULUT AİLESİNİN AVUKATI ÖZCAN: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Emine Bulut'un avukatı Turgay Özcan, duruşma sonrası kararı değerlendirdi. Savcının sanık hakkında istediği ağırlaştırılmış müebbet hükümlerinin mahkeme başkanı tarafından verilmediğini ifade eden Özcan, "Mahkeme sanık hakkında müebbet hapis cezası verdi. Canavarca hisle öldürmek suçundan değil, kasten öldürme suçundan ceza verildi. İndirim uygulanmadı ama karar da tatmin etmedi. Biz bir üst mahkemeye başvurarak karara itiraz edeceğiz. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bekliyorduk" dedi.