IŞİD'in kaçırdığı Ezidi kadını ağabeyi kurtardı

Köyüne yapılan baskında IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi genç kadın, yıllar sonra Türkiye'de ağabeyi tarafından kurtarıldı. Kaçıran IŞİD emiri gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’nın Keçiören semtinde IŞİD’in Telafer emirlerinden birinin evine yapılan baskında 18 yaşındaki Ezidi genç bir kadın kurtarıldı. Ezidi genç kadın ailesi tarafından hızla Türkiye’den çıkartıldı. IŞİD emirinin akıbeti ise belirsiz.

Haberimizde, Ezidi kadın ve ailesinin güvenliği nedeniyle açık isim kullanmadık. Ezidi genç kadın “Ayşe”, ağabeyi “Hasan” olarak anılmıştır.

KAÇIRILDIĞINDA 14 YAŞINDAYDI

IŞİD, 2014 yılında Şengal ve çevresindeki köylere saldırdı. Ayşe ve ailesinin yaşadığı Şengal yakınlarındaki köyde de yüzlerce Ezidi katledildi. Sadece Ayşe’nin ailesinden 30’u aşkın Ezidi öldürüldü. Ayşe, saldırının gerçekleştiği tarihte 14 yaşındaydı. Ayşe de köyün diğer kadın ve çocukları ile IŞİD tarafından kaçırıldı. O gece Ayşe’nin ağabeylerinden Hasan, iş nedeniyle köy dışındaydı. Katliamdan tesadüf eseri kurtulan Hasan, 2014’ten itibaren ailesinden kaçırılanların izini sürmeye başladı.

YILLARCA AYŞE’NİN İZİNİ SÜRDÜ

Hasan, Ayşe’nin izine ilk olarak Telafer’de ulaştı. Ancak IŞİD’e ağabeyi ve Ezidilerin ileri gelenlerinin de Ayşe’yi bulmak için yakın takipte olduğu istihbaratı ulaşmıştı. Ayşe, Telafer’den Musul’a kaçırıldı. Hasan da bir süre sonra kardeşinin arkasından Musul’a gitti. IŞİD tarafından bir süre Musul’da tutulan Ayşe, 2017 yılında Telafer’e getirildi, Hasan, bir kez daha kardeşinin izine tekrar ulaştı. Ayşe, IŞİD’in Telafer emirlerinden birinin yanındaydı.

2017 yılı sonunda Hasan’a, IŞİD’in Telafer emirlerinden olduğu belirtilen kişinin ailesini Türkiye’ye gönderdiği bilgisi ulaştı. IŞİD’linin, Irak Türkmeni bir karısı ve dört çocuğu vardır. Hasan, Ezidi aşiretlerinin önde gelen isimlerinin de desteği ile Ankara’ya geldi.

EZİDİ AYŞE IŞİD’LİNİN BEBEĞİNİ DÜNYAYA GETİRDİ

Irak Türkmen’i IŞİD’li, 2018 yılında Ankara’nın Keçiören semtinde bir apartmanda ev kiraladı. Evde, karısı, dört çocuğu ve Ayşe yaşamaktaydı. Ayşe, IŞİD’linin tecavüzü sonucu hamile kaldı ve 2018 yılının Ekim ayında doğum yaptı. Ayşe’nin doğumunu gerçekleştirdiği günlerde IŞİD’li de sık sık Ankara’ya gidip geldi. Hasan ise aylarca Keçiören’de kardeşinin tutulduğu evin çevresindeydi. Evden nadir olarak çıkan IŞİD’linin fotoğraflarını çekti.

Evin perdeleri sürekli kapalıydı. IŞİD’li de Ankara’ya geldiği zamanlarda çok uzun aralıklarla evden çıkıyordu. Hasan, aylarca kardeşinin evden çıkarken bir fotoğrafını çekip, güvenlik güçlerine gidebilecek delile ulaşmak için çabaladı. Aralık 2018’te bir gün IŞİD’li, Ayşe ve bebeğiyle evden çıktı. Hasan, kardeşi ile IŞİD’linin fotoğraflarını çekti. Kaçırıldığında 14 yaşında olan Ayşe artık 18 yaşındaydı ve kucağında bebeği vardı. Hasan vakit kaybetmeden harekete geçti.

HASAN VE BERABERİNDEKİLER AVUKATA GİDER

Hasan, beraberinde Ezidilerin ileri gelenlerinden birkaç kişi ile birlikte bir avukatlık bürosuna gitti. Avukatın yönlendirmesiyle o ve beraberindekiler Keçiören’de Erkan Ataman Karakolu’na başvurdu. Hasan, karakolda IŞİD’in Telafer emirinin Keçiören’de iki sokak ötede oturduğu, kardeşini kaçırarak zorla evde tuttuğunu belirterek şikâyette bulundu. Bu sırada Ezidi ileri gelenleri de Irak Büyükelçiliği yetkililerini bilgilendirdi.

Karakol polisleri, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine konuyu aktardı. TEM’den gelen ekip halen karakolda bulunan Ayşe’nin ağabeyi Hasan’ın ifadesini aldı. TEM ekipleri, Hasan’ın ifadesini tamamlanmasının ardından da, “Artık siz gidin. Bundan sonrası bize ait. Biz sizinle temasa geçeceğiz” bilgisini verdi.

SABAHA KARŞIN BASKIN YAPILIR

TEM ekipleri, sabaha karşı IŞİD’linin evine baskın yaptı. IŞİD’li ile Irak Türkmeni karısı gözaltına alındı. Evde tutulan Ezidi Ayşe de ayrı bir araçla TEM’e götürüldü. TEM ekipleri onun da ifadesine başvurdu. Ayşe, “IŞİD’in 2014 yılında Şengal bölgesindeki köylerine yapılan baskın sırasında kaçırıldığını, kaçırıldığında 14 yaşında olduğunu, Telafer ve Musul’da tutulduğunu, 2018 yılında Türkiye’ye geldiklerini, Keçiören’de yaşadıklarını, sekiz aylık bebeğinin de IŞİD emirinden olduğunu söyledi.

Ayşe’nin Ankara’daki işlemleri hızla tamamlandı. Ancak sekiz aylık bebeğini Irak’a götürüp götürmemek konusunda kararsız kaldı. Dünyaya getirdiği bebek ile bir bağının olduğunu ancak bebeğin kendisine çok olumsuz şeyleri de anımsattığını söylüyordu. Ankara İl Göç İdaresi ve Irak Büyükelçiliği’nin çabaları ile Ayşe’nin ülkeden ayrılmasına ilişkin belgeler hazırlandı. Son kararı bebeğini Türkiye’de bırakmak yönünde oldu. Bunun üzerine bebek sosyal hizmetler görevlilerine teslim edildi.

KAMU DAVASI AÇILMADI, IŞİD’LİNİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Aile, IŞİD’liden şikayetçi olmadı. Bu nedenle de Ankara mahkemelerinde bir ceza davası açılmadı. Ancak olaya ilişkin mevcut bir “kamu davası”nın bulunmadığı öğrenildi. Kamu davası açılmaması nedeniyle de Ayşe’yi Türkiye’ye getiren, evinde tutan, tecavüz eden Irak Türkmeni IŞİD emirinin şu an tutuklu olup olmadığına dair bir bilgiye ulaşılamadı...

Etiketler Irak IŞİD Ezidi