İran'da ilk defa 5 bin kadın stadyumda maç izledi

Kılık değiştirerek maça girdiği için yargılanan ve kendini yakarak ölen İranlı Seher Hudayari'nin ardından bir ilk gerçekleşti. İran hükümeti kadınların İran-Kamboçya maçını izlemesine izin verince 5 bin kadın stadyumda yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da kadınlar 40 yıllık aranın ardından ilk defa bilet alarak maç izledi. 2022 FIFA Dünya Kupası Asya Elemeleri C Grubu maçında İran'ın Kamboçya ile olan maçına 5 bin kadın katıldı. Maç 14-0 İran'ın üstünlüğüyle sonuçlandı. İran, aldığı farklı skorla grupta 2. maçını da kazanarak liderliğe yükseldi.

Kadınların stadyumda futbol izlemesi yasak olduğu için kılık değiştirerek maça giren ve yargılanan Seher Hudayari'nin kendini yakması üzerine, İran hükümeti bu maçta kadınlara izin verdi. Tribündeki kadınlar, "Mavi Kız" lakaplı Seher Hudayari için "Mavi Kız yerin boş" şeklinde slogan atınca, güvenlik güçleri bunun devam etmesi halinde onları stattan çıkarmakla tehdit etti. Hudayari'nin posterini açan bir kadın taraftara güvenlik güçlerinin müdahale etmesi gerginliğe neden oldu ve kadın taraftar gözaltına alındı.

Maçı izlemeye gelen İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii de kadınların tribünlerde yer almasını desteklediklerini ve sosyal gelişmeye yol açan bu tecrübeyi artırmak istediklerini söyledi.

FIFA, İran'a kadın taraftarlar ile ilgili uyarıda bulunmuş ve kadınların statlara alınmamasının kendi yönetmelikleriyle çeliştiğini bildirmişti. (AA)

İran'da kendini yakan kadın taraftar vefat ettiİran'da kendini yakan kadın taraftar vefat etti

Kadın taraftar için İran'a heyetKadın taraftar için İran'a heyet

Etiketler kadın İran maç