İran'da ilk defa 5 bin kadın stadyumda maç izledi
Kılık değiştirerek maça girdiği için yargılanan ve kendini yakarak ölen İranlı Seher Hudayari'nin ardından bir ilk gerçekleşti. İran hükümeti kadınların İran-Kamboçya maçını izlemesine izin verince 5 bin kadın stadyumda yer aldı.
11 Eki 2019 (Son Güncelleme 09:14)
DUVAR – İran’da kadınlar 40 yıllık aranın ardından ilk defa bilet alarak maç izledi. 2022 FIFA Dünya Kupası Asya Elemeleri C Grubu maçında İran’ın Kamboçya ile olan maçına 5 bin kadın katıldı. Maç 14-0 İran’ın üstünlüğüyle sonuçlandı. İran, aldığı farklı skorla grupta 2. maçını da kazanarak liderliğe yükseldi.
Kadınların stadyumda futbol izlemesi yasak olduğu için kılık değiştirerek maça giren ve yargılanan Seher Hudayari’nin kendini yakması üzerine, İran hükümeti bu maçta kadınlara izin verdi. Tribündeki kadınlar, “Mavi Kız” lakaplı Seher Hudayari için “Mavi Kız yerin boş” şeklinde slogan atınca, güvenlik güçleri bunun devam etmesi halinde onları stattan çıkarmakla tehdit etti. Hudayari’nin posterini açan bir kadın taraftara güvenlik güçlerinin müdahale etmesi gerginliğe neden oldu ve kadın taraftar gözaltına alındı.
Maçı izlemeye gelen İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii de kadınların tribünlerde yer almasını desteklediklerini ve sosyal gelişmeye yol açan bu tecrübeyi artırmak istediklerini söyledi.
FIFA, İran’a kadın taraftarlar ile ilgili uyarıda bulunmuş ve kadınların statlara alınmamasının kendi yönetmelikleriyle çeliştiğini bildirmişti. (AA)
KADIN
[11s 57d] Ankara’da, öğrencisi olduğu veteriner hekim Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin tecavüzüne uğradığını ileri süren veteriner hekim Ç.B., ilk duruşmada ifade verdi. Ç.B,, Hasan Bilgili'den şikayetçi olmak için gittiği savcılıkta yaşadıklarını şöyle anlattı: "Savcı bana "Ben de kadınım sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?' dedi.
[18s 5d] Ankara’da veteriner hekim Ç.B.'ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanan Prof. Dr. Hasan Bilgili ilk kez hakim karşısına çıktı. Polis duruşma öncesi açıklama yapmak isteyen üç kadını gözaltına aldı.
[1g 17s 55d] Burdur'da astsubay M.E., eşi Gül E.'yi kafasına sert bir cisimle vurarak öldürdü. İfadesinde cinayeti reddeden M.E. tutuklandı.
[2g 7s 33d] Kadının boşanma hakkı var ama maruz kaldığı şiddete dur deyip ayrılmak isteyen kadın öldürülüyor. Bin bir engeli aşıp ayrılabilen kadının nafaka hakkı var ancak malum nedenlerle nafaka ya verilmiyor ya da verilen miktar bebek bezini bile karşılamıyor. Kadının eşit işe eşit ücret ve mesleğinde yükselme hakkı var ama gel gör ki ilk gözden çıkarılan işçi kadın, yönetici pozisyonları ise büyük oranda hep erkeklerin.
[2g 7s 33d] Biz genellikle toplumların geniş kesimlerini birleştirecek belli ortak fikir ve hedeflerin var olabileceğini, bunun mümkün olduğunu hayal ediyoruz. Aynı zamanda toplumsal mücadeleler içinde olanların buluşacağı ortak ve hakiki anlamda kapsayıcı ortamların birleştirici olmanın ötesinde devrimlerin doğuşuna vesile olabileceğini düşünüyoruz. Bana kalırsa bu hayallerde değil ama bu hayallerin salt eril yorumlanışında problem var.
[2g 14s 38d] Kadın örgütlerinin dün Kadıköy'de gerçekleştirdiği eylemde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 7 kişiden biri dün gece, diğer 6'sı da bugün adli kontrol şartıyla salıverildi.
[2g 15s 53d] DMKİ "Kastamonu Kadın Mitingi"nin 100. yılını kutluyor. 100. yıla özel Saygı Ödülü verilecek.
[2g 19s 54d] Suudi Arabistan'da restoranların kadınlar ve erkekler için ayrı giriş kapıları bulundurma zorunluluğu kaldırıldı. Kadınlar, erkeklerle birlikte aynı kapıdan geçerek restorana girebilecek.
[2g 20s 40d] Anestezi teknikeri Ayşe Karaman’ın vücuduna 'anestezik madde' enjekte ettiği iddiasıyla yargılanan Özgür Tarhan "Ben evden çıktığımda Ayşe hayattaydı" dedi. Avukat Tuğba Gültekin, "Evden hastaneye 9 dakikada varmışsınız. Garajdan hastaneye 27 dakikada çıkıyorsunuz, neden?" diye sordu. Sanık Tarhan, "Hatırlamıyorum; sigara içmiş olabilirim" diye cevap verdi. Mahkeme, olay gecesine ilişkin ayrıntılı araştırma yapılmasına karar verdi.
[3g 3d] 'Toplumsal Cinsiyetin Anahtar Kavramları: Cinsellik, Şiddet, Emek' kitabının yazarı Ebru Pektaş, ifşa yazılarının bir müdahale ve güçlenme biçimi olduğunu söylüyor. Pektaş her şeyin şiddet olarak yorumlanmasına, bunun sonucunda “kurban" yaratılmasına ve ahlakçılığa varan tepkilere dikkat çekiyor.
[3g 14s 29d] Şili'de Las Tesis tarafından yapılan danslı protestoyu gerçekleştiren kadınların Kadıköy'deki eylemini polis zor kullanarak dağıttı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından İpek Bozkurt’un aktardığı bilgiye göre gözaltına alınan kadınlara sıralanan suç ithamları şunlar: 2911’e muhalefet (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu), Cumhurbaşkanlığına hakaret, TCK 301 (Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama Suçu)
[4g 10s] Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadele Sorunlar ve Çareler Sempozyumu’nda konuşan Gülsüm Önal Kav, “Her görüşten, her sosyal sınıftan kadın kendi hayatına ve haklarına sahip çıkma çabası içinde” dedi.