Endonezya'da kadınlar için evlilik yaşı 19'a yükseltildi

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan Endonezya'da, kadınlar için yasal evlilik yaşı 16'dan 19'a yükseltildi. Kadın hakları ve çocuk koruma bakanı Yohana Yembise, medeni kanunda yapılan bu değişiklik için "Endonezyalı çocuklara bir hediye" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 18 yaşını doldurmamış her dört kız çocuktan birinin zorla evlendirildiği Endonezya'da, evlilik yaşı 16'dan 19'a yükseltildi. Endonezya parlamentosunda tüm partilerin destek verdiği karar, kadın hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılandı. Ülkenin kadın hakları ve çocuk koruma bakanı Yohana Yembise , "45 yıl sonra nihayet alınan bu karar, Endonezyalı çocuklara bir hediye" dedi.

İLK ADIMI YÜKSEK MAHKEME ATMIŞTI

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan Endonezya'da, bugüne dek 16 yaşına gelen kız çocukların, ailelerinin onay vermesi halinde evlenmesine izin veriliyordu. Ülkede, kadınlar için evlilik yaşını belirleyen yasal bir düzenleme yokken, erkekler için yasal evlilik yaşı 19 olarak belirlenmişti. Endonezya Yüksek Mahkemesi ise aralık ayında görülen bir davada, kadınların daha erken yaşta evlenmesine izin verilmesinin ayrımcılık olduğuna hükmetmişti.

Endonezya, 18 yaşın altındaki kız çocuklarının zorla evlendirildiği ülkeler arasında ilk 10'da yer alıyor. BM raporlarına göre, ülkede henüz 18 yaşını doldurmamış her dört kız çocuktan biri zorla evlendiriliyor.

TÜRKİYE'DE YAŞ SINIRI 17

Türkiye'de Medeni Kanun'un 124'üncü maddesindeki düzenleme uyarınca, evlenmek için 17 yaşın doldurulması ve yasal temsilcisinin rızası gerekiyor. Bazı durumlarda, 16 yaşını doldurmuş kız çocukların mahkeme kararıyla evlenmesine izin verilebiliyor. (DIŞ HABERLER)