Kadınlar Emine Bulut cinayetini protesto etti

Kadınlar, Emine Bulut cinayetini basın açıklamalarıyla protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadınlar, Emine Bulut'un eski eşi tarafından öldürülmesini İstanbul, Mersin, Trabzon, Ordu, Malatya ve Gümüşhane'de protesto etti. Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için adımlar atılması, etkin ve caydırıcı cezalar uygulanması istenen eylemlerde, İstanbul Sözleşmesi ve  6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkin bir şekilde uygulanması için çağrı yapıldı.

'İSTANBUL SÖZLEMESİ VE KANUN ETKİN ŞEKİLDE UYGULANSIN'

İstanbul Kadın Meclisleri, kadına yönelik şiddeti Kadıköy İskelesi önünde protesto etti. "Ölmek istemiyoruz", "Kadın cinayetlerine durduracağız", "Anne lütfen ölme" yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde İstanbul Kadın Meclisleri adına basın açıklamasını Dilber Sünnetçioğlu yaptı.

Sünnetçioğlu, "Emine Bulut 10 yaşındaki kız çocuğunun 'Anne lütfen ölme' feryatları arasında eski eşi tarafından öldürüldü. Bunları kadınlara reva görenler utansın. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle bir kez daha karşımızda. Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor, yaşamak. En temel insan hakları olan yaşamlarını istiyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkin bir şekilde uygulanmasını istediklerini dile getiren Sünnetçioğlu, şunları söyledi:

"İstanbul Sözleşmesi'ne, 6284 sayılı kanuna saldırıyorsunuz, yuva yıkan yasa diyorsunuz. O yasalar kadınlar yaşasın, şiddet görmesin diye çıkan yasalar. Kadınların hayatta kalması için bir şifre. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanunu etkin bir şekilde uygulanmalıdır. İstanbul Sözleşmesi'nin sunduğu, şiddeti önleme, şiddetten korunma, etkin kovuşturma, kadınları güçlendiren politika yükümlülükleri yerine getirilmelidir."

Mersin'deki kadın platformları, Emine Bulut'un öldürülmesini Özgecan Aslan Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Yasemin Avcı, kadınların ölmemek için mücadele ettiğini belirterek, kadına yönelik şiddetin son bulması gerektiğini söyledi.

Basın açıklamasına CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de katıldı.

Mersin'de kadınlar, kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti. (Fotoğraf: Mustafa Ünal Uysal/Anadolu Ajansı)

'KADINLAR YAŞAMAK İSTİYOR'

Trabzon Kadın Meclisi ise Atatürk Alanı'nda Emine Bulut cinayetini ve kadına şiddeti protesto etti.

"Sessiz Kalmıyoruz", "ölmek istemiyoruz", "kadın cinayetlerini görmezden gelmeyin", "gerçek açığa çıkarılsın Rabia Naz'a adalet" yazılı dövizler ile Emine Bulut'un kızı ile çekilmiş fotoğrafının yer aldığı afişleri taşıyan grup adına, Kadın Meclisleri Trabzon Temsilcisi Elif İrem Kaykusuz açıklama yaptı.

Son sözleri "ölmek istemiyorum" olan Emine Bulut ve öldürülen tüm kadınlar için bir araya geldiklerini söyleyen Kaykusuz, "Emine Bulut'un öldürülmesi, ülkemizdeki kadın cinayetleri gerçeğini tüm açıklığıyla gözler önüne serdi. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle maalesef bir kez daha karşımızda. Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor" dedi.

Giresun'un Eynesil ilçesinde, 13 Nisan 2018'de evlerinin önünde yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan da eyleme destek verdi.

Elinde, "Gerçek açığa çıkarılsın Rabia Naz'a adalet" yazan kızının fotoğrafının da yer aldığı dövizi taşıyan Vatan, "Anneler, babalar olarak her gün canımız yandı, ciğerimiz sızladı. Her gün kanlı gözyaşları döktük" diye konuştu.

Yaşadıkları süreci herkesle paylaştıklarını ve sadece adalet istediklerini dile getiren Vatan, şöyle devam etti:

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan olarak, İstanbul'da Kadın Meclisleri ile beraber bir durum sergiledik ve orada ben şunu söyledim, kadın nesillerimize ne oluyor? Bütün çocuklarımız kadın nesillerimizdir. Yarın çocuklarımız büyüyüp anne olacaktır, yarın çocuklarımız büyüyüp şefkat kucağını gösterecektir. Neden bizim çocuklarımız korunmadı?"

Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan da (ortada) eyleme destek verdi. (Fotoğraf: Duygu Avunduk/Anadolu Ajansı)

'EMİNE BULUT'UN HAYKIRIŞI HEPİMİZİN HAYKIRIŞIDIR'

Ordu Kadın Platformu üyeleri, Bulut'un öldürülmesine tepki gösterdi. Altınordu ilçesindeki Tahıl Pazarı mevkisinde toplanan platform üyeleri, "yaşamak istiyoruz", "bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "kimsenin namusu değiliz" yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına açıklama yapan Meryem Külcü, Emine Bulut'un son sözlerinin, "Ölmek istemiyorum" olduğunu anımsatarak, "Emine Bulut'un haykırışı hepimizin haykırışıdır, ölmek istemiyoruz" diye konuştu.

Vahşice işlenmiş bu cinayeti lanetlediklerini dile getiren Külcü, "Geçtiğimiz temmuz ayında, basına yansıdığı kadarıyla 24 kadın en yakınındaki erkekler tarafından katledildi. Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz" dedi.

İYİ Parti: Kadınların sesini hep birlikte duymalıyızİYİ Parti: Kadınların sesini hep birlikte duymalıyız

'ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ, YETMİYOR KATİLİN CEZA ALMASI İÇİN MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR'

Gümüşhane'de de kadınlar, kadın cinayetlerini basın açıklaması yaparak protesto etti.

CHP Kadın Kolları Başkanı Belgin Çakır, Fatih Parkı'nda toplanan grup adına adına yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadın olmanın zor olduğunu vurguladı.

"Her gün onlarca kız kardeşimiz erkek şiddetine maruz kalıyor" diyen Çakır, "Yetmiyor, katilin ceza alması için mücadele etmemiz gerekiyor. 2019'da erkekler tarafından katledilen 223 kadın da 'Ölmek istemiyorum' diye haykırdı. Neden kadın cinayetlerine, kadına şiddete son veremiyoruz?" ifadelerini kullandı.

Yasalar uygulanmadığı sürece kadın cinayetlerinin sonlanmayacağını belirten Çakır, "Caydırıcı ve uygulanabilir cezalar gelmediği sürece, kadın cinayetlerini önlemek üzere konulan 6284 sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanmadığı, katil erkeklere ödül gibi dağıtılan indirimlere bir son verilmediği sürece bitmeyecek" şeklinde konuştu.

'HER GÜN ONLARCA KARDEŞİMİZ ERKEK ŞİDDETİNE MARUZ KALIYOR'

Emine Bulut cinayeti Malatya'da da protesto edildi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, partisinin Malatya İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Kadınlara yönelik şiddetle ilgili ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaptıklarını söyleyen Köse, "Yine bir kadın eski eşi tarafından çocuğunun gözleri önünde öldürüldü. 'Ölmek istemiyorum' diye feryat eden Emine Bulut, eski eşi tarafından öldürüldü. Türkiye'de kadın olmanın ne kadar zor olduğuna her gün onlarca korkunç örnekle tanık oluyoruz. Her gün onlarca kız kardeşimiz erkek şiddetine maruz kalıyor" dedi.

CHP'li kadınlar "Biz ölmek istemiyoruz, anne ölme lütfen" yazılı pankartlar taşıdı. (Fotoğraf: Orhan Yoldaş/Anadolu Ajansı)

2019 yılında 223 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü dile getiren Köse, "Neden kadın cinayetlerine, kadına şiddete son veremiyoruz? Caydırıcı ve uygulanabilir cezalar gelmediği sürece, kadın cinayetlerini önlemek üzere konulan 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanmadığı, katil erkeklere ödül gibi dağıtılan indirimlere bir son verilmediği sürece bu katliamlar bitmeyecek" diye konuştu.

Basın açıklamasına CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz , CHP Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tunçer ile partililer katıldı. (AA)