Grup Yorum üyesi Bölek'in annesi Bilgi: Onlar sanatçı serbest bırakın

Cezaevinde açlık grevine başlayan Grup Yorum üyesi Helin Bölek'in annesi Aygül Bilgi 15 gün önce başladığı açlık grevine bugün ara veriyor. Bilgi, taleplerinin karşılanması için yetkililere ve kamuoyuna çağrıda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gebze Cezaevi'nde tutulan Grup Yorum üyesi Helin Bölek 53 gündür, annesi Aygül Bilgi ise 15 gündür açlık grevinde. Bilgi, kızına destek amaçlı açlık grevini şimdilik 15 günle sınırlandırarak bugün bırakacak. Bilgi, eylül ayında görülecek duruşmada Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılmasını istiyor. Grup Yorum üyelerinin taleplerinin karşılanması gerektiğini söyleyen anne Bilgi, "İnsanlar korkmasınlar. Bunun ötesi yok" ifadelerini kullandı.

AÇLIK GREVCİLERİNİN TALEPLERİ...

Cezaevinde tutulan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek, Bahar Kurt, İbrahim Gökçek ve Barış Yüksel, baskıların son bulması ve taleplerinin karşılanması için 53 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. Bölek'in annesi Aygül Bilgi'nin açlık grevi de 15'inci gününde. Açlık grevi eylemcilerinin 4 talebi var. Bu talepler şöyle:

- Üyelerimizin serbest bırakılmasını, davaların düşürülmesini istiyoruz.

- OHAL boyunca İdil Kültür Merkezi 9 kez basıldı. Polis baskınlarına son verilmesini istiyoruz.

- Üyelerimiz İçişleri Bakanlığı'nda arananların yer aldığı “terör listelerine” konuldu, listenin kaldırılmasını istiyoruz.

- Konser yasakları kaldırılsın, meydanlar Grup Yorum’a açılsın. Grup Yorum konseri istiyoruz.

'TÜRKÜ SÖYLEDİKLERİ İÇİN CEZA ALIYORLAR'

Aygül Bilgi, açlık grevini bugün sonlandıracak. Bilgi, açlık grevine başlama nedenini şöyle anlatıyor: "Grup Yorum konserleri yasaklanmasın. Tutuklu bulunanlar serbest bırakılsın, Grup Yorum'un kurumları artık basılmasın, haklarında açılan sayısız davalar düşürülsün. Kızım bugün 53 gündür açlık grevinde. Ben de kızıma ve Grup Yorum üyelerine destek amacıyla 15 günlük açlık grevine başladım. Kızımın ve arkadaşının 17 Eylül'de davası var. Onlar talepleri kabul edilene kadar açlık grevine devam edecek. Duruşmadan sonra kızımın bana ihtiyacı var. Şimdilik 15 gün açlık grevini sürdüreceğim."

Kızının cezaevinde yaşadıklarını anlatan Bilgi, "Halay çekiyorlar, türkü söylüyorlar ve bu yüzden cezalar alıyorlar. Yapılanlar insanlığa sığmaz. Grup Yorum üyeleri sanatçıdır. Halkın acılarını türkülerle dile getiriyorlar. Bu bir suç unsuru olamaz. Her defasında çemberi daraltarak cezayı daha da çekilmez bir hale getiriyorlar" diyor.

Bir anne olarak kızının yaşadıklarının kendisini çok üzdüğünü belirten Bilgi şöyle devam ediyor: "Madem çocuğum son çare olarak açlık grevini düşünmüş annesi olarak arkasında durmak bana düşer. İnsanların kaygıları var. Bunu anlamaya çalışıyorum."

'İNSANLAR KORKU DAĞLARIYLA KENDİLERİNİ SİNDİRTMESİN'

"Bütün duyarlı insanlara ve yetkililere çağrıda bulunuyorum" diyen Bilgi son olarak şunları söylüyor, "Kamuoyuna sesleniyorum: Coplanmaktan korkar insan, ben korkmuyorum. Çünkü çocuğum yüzlerce kez coplandı. Gözaltına alınmaktan korkuyorlar, ben korkmuyorum çünkü çocuğum onlarca kez gözaltına alındı. Tutuklanmaktan korkuyorlar insanlar, benim çocuğum iki yıldır tutuklu ve en son çare açlık grevine başladı. İnsanlar korkmasınlar. Bunun ötesi yok. Korku dağlarıyla kendilerini sindirtmesinler. Ses olsunlar, nefes olsunlar, bu çocuklara destek olsunlar."

Ne olmuştu?

Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İstanbul, Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi son iki yılda dokuz kez polis baskınına maruz kaldı. Baskınlar sırasında Grup Yorum'a ait enstrümanlar kırıldı veya kayboldu, nota defterleri zarar gördü. Grup Yorum’un yaptığı açıklamaya göre, bu baskınlarda toplam 30 kişi tutuklandı. 7 üyesi halen tutuklu.