36 yıldır kayıp Orlandi için iki prensesin mezarı açıldı

İtalya'da 36 yıldır kayıp olan Emanuela Orlandi için gelen ihbar üzerine Vatikan'da bulunan iki prensesin mezarı açıldı. Gelen ihbar mektubunda Vatikan'daki mezarlıkta "meleğin işaret ettiği yere bakmaları" söylendiği belirtilirken, mezarlarda yapılan incelemede Orlandi'ye ait bir bulguya rastlanılmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İtalya'da 1983'te 15 yaşındayken ortadan kaybolan Emanuela Orlandi'nin Vatikan'daki bir mezarlığa gömülü olduğu ihbarı üzerine açılan mezarlar boş çıktı. Vatikan'daki Cermen Mezarlığı'nda, 1800'lerde hayatını kaybetmiş iki prensesin mezarları açılarak Emanuela Orlandi'ye ait bir iz aranması planlanıyordu. Ancak sabah saatlerinde açılan iki mezarda da insan kalıntısına rastlanmadı.

Bir Vatikan çalışanının kızı olan Emanuela Orlandi 15 yaşındayken, Haziran 1983'te ortadan kaybolmuştu. 36 yıldır kızlarının başına ne geldiğini bulmaya çalışan Orlandi ailesi, geçen yıl bu mezarlığa bakmalarının tavsiye edildiği bir ihbar almıştı. Orlandi ailesinin avukatına yollanan ihbar mektubunda, Vatikan'daki mezarlıkta "meleğin işaret ettiği yere bakmaları" söyleniyordu.

Ailenin Vatikan'a yaptığı başvuru sonrasında Cermen Mezarlığı'nda, melek figürünün yer aldığı iki mezarın açılarak incelenmesine onay verildi. "Requiescat in pace" (Latince "Huzur içinde yat") yazılı bir kitap tutan melek figürünün yer aldığı Prenses Sopihe von Hohenlohe'nin mezarı ile bitişiğindeki Prenses Carlotta Federica di Mecklemburgo'nun mezarını açma çalışmaları bu sabah başladı.

VATİKAN İKİ PRENSES MEZARININ AÇILMASINA KARAR VERDİ

Vatikan'dan bugün yapılan açıklamaya göre, Orlandi ailesi tarafından açılması istenen mezar yalnızca Prenses Sopihe von Hohenlohe'ninki olsa da Vatikan, "olası bir yanlış anlamayı önlemek adına" yanında bulunan ve benzer bir mezar taşına sahip olan Prenses Carlotta Federica di Mecklemburgo'nun mezarının da açılmasına karar verdi.

İki prensesin mezarlarının açılmasından birkaç saat sonra Vatikan tarafından yapılan açıklamada, mezarlarda herhangi bir insan kalıntısına rastlanmadığı belirtildi. Mezarların açılması ve yapılan incelemeleri Emanuela Orlandi'nin ağabeyi Pietro Orlandi, ailenin avukatı ve kendi seçtikleri bir uzman da izliyordu.

Ağabey Orlandi de İtalyan basınına yaptığı açıklamalarda mezarların boş olduğunu söyledi.

Öte yandan, 1800'lerde hayatını kaybeden mezar sahiplerinin dahi kalıntılarına rastlanmamasının nedeniyle ilgili bilgi verilmedi. Son olarak Roma'daki Sant'Apollinare Meydanı yakınlarında görülen Orlandi'nin başına ne geldiği hakkında çok sayıda spekülasyon ortaya atılmıştı. Orlandi'nin mafya tarafından öldürüldüğünden, uluslararası bir komplonun kurbanı olduğuna kadar çok sayıda iddia hala zaman zaman yeniden gündeme gelmeye devam ediyor.

MEHMET ALİ AĞCA'NIN İDDİASI 

Orlandi hakkındaki iddia sahiplerinden biri de Mayıs 1981'de Papa'ya suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'ydı. Ağca, Papa'ya suikast girişimi sonrası kendisinin serbest bırakılmasını sağlamak için Orlandi'nin kaçırılarak rehin alındığını ve bir manastıra kapatıldığını iddia etmişti.

Ağca, hem Orlandi'nin hem de onun gibi 1983'te 15 yaşındayken kaybolan Mirella Gregori'nin kaçırılmasında Sovyet ve Bulgar gizli servislerinin parmağı bulunduğunu öne sürmüştü.

ORLANDİ İLE İLGİLİ DİĞER İDDİALAR

Emanuela Orlandi'nin akıbetiyle ilgili bir diğer iddia da Roma'daki mafya örgütü Magliana Çetesi'ne işaret ediyordu. Magliana Çetesi'nin liderlerinden Enrico De Pedis'in mezarı da bir ihbar üzerine 2012'de açılmış ancak Orlandi'ye ait bir ize rastlanmamıştı.

Ekim 2018'de de Vatikan'ın Roma Büyükelçiliği'ne ait bir binada restorasyon çalışmaları yapılırken insan kemikleri bulunmuş, İtalyan basını bu kemiklerin Emanuela Orlandi ya da Mirella Gregori'ye ait olabileceği iddiasını gündeme getirmişti.

İncelemeler sonunda bu kemiklerin M.S. 90-230 yılları arasındaki bir dönemde yaşamış bir kişiye ait olduğu belirlenmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)